La CUP s’asseu al divan i tracta de reforçar la seva organització en una assemblea oberta

Una trentena de persones participen en una assemblea oberta de la CUP a l’Ateneu Mulei. Els militants i simpatitzants demanen una millor comunicació i més espais de participació. L’executiva del partit destaca la importància de saber combinar bé la dualitat de fer política al carrer i a la sala de plens.

No han parat de treballar a la CUP. Ho demostra la presentació que va fer el regidor Roger Castillo a la trentena de militants i simpatitzants assistents a l’assemblea oberta celebrada el passat dissabte 12 d’abril a l’Ateneu Mulei. Durant gairebé tres quarts d’hora, Castillo va repassar les nombroses mocions presentades, l’alt nombre de reunions a les que havien participat i els diversos actes organitzats per la Candidatura d’Unitat Popular des del 2011 fins ara. “Ens hem auto sorprès al veure tota la feina que hem fet”, reconeixia Josep Raventós, un dels membres de l’executiva, encara que tot seguit reconeixia: “però no sabem si fem arribar bé la informació a la militància i a la ciutadania”.

Feina s’ha fet i es continua fent, però com transmetre-la i quina és la millor manera d’arribar a la gent? Aquest va ser el gran repte al voltant del qual va girar part de l’assemblea oberta de la CUP. El partit va seure al divan durant un matí de dissabte per tal de conèixer millor a si mateix i tractar de trobar solucions a les seves inquietuds i pors.

Entre els assistents, encara era molt present el precedent de l’anterior legislatura, quan el partit tenia només un regidor, Àlex Maymó, i aquest va fer del seu blog personal (No tot va sobre rodes) un cavall de batalla contra el govern d’Ivan Arcas“Era més fàcil trobar informació quan hi havia un regidor que quan sou quatre”, va etzibar un dels assistents. “La CUP anava molt ben dirigida amb un regidor i ara amb quatre fa moltes més coses però sense tenir un denominador comú”, resumia un altre.

Els portaveus del partit, Àlex Maymó (a l'esquerra d'esquenes) i Roger Castillo (primer per la dreta) durant l'assemblea oberta celebrada a l'Ateneu Mulei // David Guerrero

Els portaveus del partit, Àlex Maymó (a l’esquerra d’esquenes) i Roger Castillo (primer per la dreta) durant l’assemblea oberta celebrada a l’Ateneu Mulei // David Guerrero

“Abans era més fàcil arribar a la gent perquè va haver-hi molts escàndols, era fàcil fer premsa rosa, ara és diferent”, reconeixia un actiu militant del partit comparant l’anterior legislatura amb l’actual. Per al·lusions, Àlex Maymó va reconèixer que actualment era impossible fer el mateix que abans: “Tota la feina feta durant la passada legislatura fa que els que governen actualment vagin amb peus de plom”.

Al carrer i a la sala de plens

Arrel d’això també va sortir a debat el tipus de comunicació que ha de fer el partit: campanyes explicatives i elaborades o populisme? “S’han de fer més campanyes propositives enlloc de populistes, tot i que el cert és que és més fàcil arribar a la gent amb les segones”, era el diagnòstic en el que van coincidir diversos assistents en l’assemblea, celebrada pocs dies després d’empaperar els carrers de Molins de Rei amb uns cartells grocs que recollien el sou de l’alcalde amb les seves diverses dedicacions més enllà de l’alcaldia.

La combinació de la oposició seriosa i la populista també té una ramificació similar que va ocupar una part important del temps de l’assemblea: la combinació entre l’oposició a la sala de plens i les accions al carrer. “Més feina de carrer i menys de despatxos”, clamava un militant d’Arran Molins, en la línia del discurs que va fer la regidora Laura Peradalta quan va abandonar l’Ajuntament. La postura oficial del partit és, en paraules de Josep Raventós, “buscar l’equilibri entre el carrer i l’Ajuntament, amb uns a les reunions oficials i la resta fent carrer”.

Per aixó, un dels objectius clars sortits de l’assemblea és que s’han de generar espais de trebal més flexibles per implicar més persones a la CUP i permetre que aquestes aportin el que puguin en el que sigui la seva especialitat o allò que més els cridi l’atenció. En conclusió, augmentar els espais de participació i fer més present l’esperit de la CUP a la CUP.

Pensant en les municipals

L’experiència de l’assemblea oberta va ser gratificant pels organitzadors, així que ja han anunciat que repetiran en els propers mesos. “S’han de fer més assembles obertes i d’una manera continuada, per informar però també per implicar a la gent més propera”, assegura Àlex Maymó. A la tardor faran una altra de format similar però centrada en planificar l’estratègia de cara a les eleccions municipals previstes per al maig del 2015.

Tot i això, el tema ja va aparèixer en diverses ocasions i va quedar clar un cert pessimisme de la militància de la CUP, conscients de que repetir els resultats del 2011, quan van aconseguir quatre regidors, és molt difícil. “A la CUP li van fer un regal esplèndid, el populisme va funcionar i molta gent apostava per un canvi sense saber que votaven, ara no ho tornaran a fer”, augurava un dels assistents que va demostrar més clarividència de la situació durant tota l’assemblea. A partir d’aquí: què volen fer al 2015? es podrien establir sinergies i complicitats amb altres forces polítiques? es trobaran amb dificultats per confeccionar llistes electorals? aconseguiran implicar més gent? es vol governar? a quin preu? Molts interrogants els que van obrir-se en diversos torns d’intervenció i van quedar a l’aire fins la propera assemblea oberta.

Recomanacions personalitzades