La CUP s’asseu al divan i tracta de reforçar la seva organització en una assemblea oberta

Una trentena de persones participen en una assemblea oberta de la CUP a l’Ateneu Mulei. Els militants i simpatitzants demanen una millor comunicació i més espais de participació. L’executiva del partit destaca la importància de saber combinar bé la dualitat de fer política al carrer i a la sala de plens.

No han parat de treballar a la CUP. Ho demostra la presentació que va fer el regidor Roger Castillo a la trentena de militants i simpatitzants assistents a l’assemblea oberta celebrada el passat dissabte 12 d’abril a l’Ateneu Mulei. Durant gairebé tres quarts d’hora, Castillo va repassar les nombroses mocions presentades, l’alt nombre de reunions a les que havien participat i els diversos actes organitzats per la Candidatura d’Unitat Popular des del 2011 fins ara. “Ens hem auto sorprès al veure tota la feina que hem fet”, reconeixia Josep Raventós, un dels membres de l’executiva, encara que tot seguit reconeixia: “però no sabem si fem arribar bé la informació a la militància i a la ciutadania”.

Feina s’ha fet i es continua fent, però com transmetre-la i quina és la millor manera d’arribar a la gent? Aquest va ser el gran repte al voltant del qual va girar part de l’assemblea oberta de la CUP. El partit va seure al divan durant un matí de dissabte per tal de conèixer millor a si mateix i tractar de trobar solucions a les seves inquietuds i pors.

Entre els assistents, encara era molt present el precedent de l’anterior legislatura, quan el partit tenia només un regidor, Àlex Maymó, i aquest va fer del seu blog personal (No tot va sobre rodes) un cavall de batalla contra el govern d’Ivan Arcas“Era més fàcil trobar informació quan hi havia un regidor que quan sou quatre”, va etzibar un dels assistents. “La CUP anava molt ben dirigida amb un regidor i ara amb quatre fa moltes més coses però sense tenir un denominador comú”, resumia un altre.

Els portaveus del partit, Àlex Maymó (a l'esquerra d'esquenes) i Roger Castillo (primer per la dreta) durant l'assemblea oberta celebrada a l'Ateneu Mulei // David Guerrero

Els portaveus del partit, Àlex Maymó (a l’esquerra d’esquenes) i Roger Castillo (primer per la dreta) durant l’assemblea oberta celebrada a l’Ateneu Mulei // David Guerrero

“Abans era més fàcil arribar a la gent perquè va haver-hi molts escàndols, era fàcil fer premsa rosa, ara és diferent”, reconeixia un actiu militant del partit comparant l’anterior legislatura amb l’actual. Per al·lusions, Àlex Maymó va reconèixer que actualment era impossible fer el mateix que abans: “Tota la feina feta durant la passada legislatura fa que els que governen actualment vagin amb peus de plom”.

Al carrer i a la sala de plens

Arrel d’això també va sortir a debat el tipus de comunicació que ha de fer el partit: campanyes explicatives i elaborades o populisme? “S’han de fer més campanyes propositives enlloc de populistes, tot i que el cert és que és més fàcil arribar a la gent amb les segones”, era el diagnòstic en el que van coincidir diversos assistents en l’assemblea, celebrada pocs dies després d’empaperar els carrers de Molins de Rei amb uns cartells grocs que recollien el sou de l’alcalde amb les seves diverses dedicacions més enllà de l’alcaldia.

La combinació de la oposició seriosa i la populista també té una ramificació similar que va ocupar una part important del temps de l’assemblea: la combinació entre l’oposició a la sala de plens i les accions al carrer. “Més feina de carrer i menys de despatxos”, clamava un militant d’Arran Molins, en la línia del discurs que va fer la regidora Laura Peradalta quan va abandonar l’Ajuntament. La postura oficial del partit és, en paraules de Josep Raventós, “buscar l’equilibri entre el carrer i l’Ajuntament, amb uns a les reunions oficials i la resta fent carrer”.

Per aixó, un dels objectius clars sortits de l’assemblea és que s’han de generar espais de trebal més flexibles per implicar més persones a la CUP i permetre que aquestes aportin el que puguin en el que sigui la seva especialitat o allò que més els cridi l’atenció. En conclusió, augmentar els espais de participació i fer més present l’esperit de la CUP a la CUP.

Pensant en les municipals

L’experiència de l’assemblea oberta va ser gratificant pels organitzadors, així que ja han anunciat que repetiran en els propers mesos. “S’han de fer més assembles obertes i d’una manera continuada, per informar però també per implicar a la gent més propera”, assegura Àlex Maymó. A la tardor faran una altra de format similar però centrada en planificar l’estratègia de cara a les eleccions municipals previstes per al maig del 2015.

Tot i això, el tema ja va aparèixer en diverses ocasions i va quedar clar un cert pessimisme de la militància de la CUP, conscients de que repetir els resultats del 2011, quan van aconseguir quatre regidors, és molt difícil. “A la CUP li van fer un regal esplèndid, el populisme va funcionar i molta gent apostava per un canvi sense saber que votaven, ara no ho tornaran a fer”, augurava un dels assistents que va demostrar més clarividència de la situació durant tota l’assemblea. A partir d’aquí: què volen fer al 2015? es podrien establir sinergies i complicitats amb altres forces polítiques? es trobaran amb dificultats per confeccionar llistes electorals? aconseguiran implicar més gent? es vol governar? a quin preu? Molts interrogants els que van obrir-se en diversos torns d’intervenció i van quedar a l’aire fins la propera assemblea oberta.

 • dclosa

  Mal lo tenemos si los de la CUP-Molins a pesar de disponer de su tienda-sede, tiene que recurrir a hacer asambleas en una taberna local. Por mucha importancia que la executiva del partit quieran darle en el saber combinar bé la dualitat de fer política al carrer i a la sala de plens, la decepción durante estos últimos 3 años por parte de los que les votoaron, és más que considerable. Menos mal que no les falta humor ni autoestima en esto de que : “Ens hem auto sorprès al veure tota la feina que hem fet”, si haber hecho nada, pero una cosa es cierta y és que no saben fer arribar bé la informació a la ciutadania que ingenuamente les votó en su día.

  Una cosa es cierta , y és que en la anterior legislatura, quan el partit tenia només un regidor, Àlex Maymó, se hicieron más cosas que con la actual, con 4 regidores de la CUP empoltronados en nómina

  Mal vamos si la comunicació que fa el partit y las campanyes explicatives son el poner antes de las vacaciones de S. Santa, uns cartells grocs, poc didáctics i mal penjats, que recollien el sou de l’alcalde amb les seves diverses dedicacions més enllà de l’alcaldia, cuando la gente no los lee ya no hay escuales y la gente está ya de vacaciones.

  Un cosa será cierta y es que en la próximas municipales los de la CUP no volverán a repetir els resultats del 2011, tenendo en cuenta la falta de empatia que siente la ciudadanía hacia los políticos locales , especialmente con los de la CUP por no saber hacer de oposición, y en que ahora la atención está en los partidos que llevan temas de independencia, Los de la CUP durante estos años han sido incapaces poner en debate los verdaderos problemas que les importa a la ciudadanía, prueba de ello és la noticia aparecida en el periódico comarcal 30º sobre la movilización en Sant Feliu de Llobregat de la Comisión Ciutadana en contra el aumento del IBI y en contra a la incomprensión del citado recibo. Podemos entender con más o menos dificultad la factura del agua, del gas o de la luz, pero… ¿ Quien entiende el recibo del IBI y el cómo se calcula? . Parece que la transparencia en política local consentida por la oposición, sólo está en el : “pagar y callar”

  Con la actual falta de liderazgo de oposición y falta de política local, la CUP-Molins nunca podrán establir sinergies i complicitats amb altres forces politiques, es trobaran amb dificultats per confeccionar llistes electorals i no aconseguiran implicar més gent, La respuesta és clara : Desde la CUP se quiere seguir de apoltronados en nómina pero “no es vol governar”.

  • esthet

   El rebut del IBI ve imposat per la revisio del catastre que realitza l’organisme del govern central i els ajuntaments tenen un coeficiemt aqiesta xifra per poder reduir aquesta pujada. Ara no entenc si coneix un rebut de la llum que no conegi aixo

   • dclosa

    Los ciudadanos de apié, podemos entender con más o menos dificultad los términos de la factura del agua, la del gas o la de la luz incluso, pero… ¿ Quien entiende el recibo del IBI y el cómo se calcula? , ¿ Qué se tiene en cuenta los m2 o los m3 ? , ¿ En qué rebibo se especifica claramente todos los conceptos ? ¿el IBI ve imposat per Felip V y con esto ya nos tiene que parecer bien ? , Creo que nos dejamos avasallar demasiado y sólo estamos por el : “pagar y callar” . Propongo que en la Radio municipal, los viernes por la tarde, se le haga dicha pregunta a la “máquina”

 • Joan

  doncs jo crec que ho estan fent bé, però que la gent no s’apropa ni implica. cal que el poble entengui que la CUP sola no els resoldrà els problemes.

  Però Endavant, amb la feina ben feta!

  tot el suport!

 • julia

  Jo crec que les persones que van votar la CUP esperaven mes implicacio per part d´ells , dona la sensacio que cquan nomes hi habia un regidor eren mes critics que ara, i crec que haurian d´implicar-se mes tant amb l´Ajuntament , com amb els joves, les dones…….

  • pep

   julia, tu participes al grup de dones que lluita contra la reforma Gallardon, o treballes conjuntament amb organitzacions juvenils?

   perquè la CUP sí…

 • Carmina Amén

  Tinc la sensació que el primer mandat, amb un sol regidor, van fer molta més feina que ara amb 4… Què fa la CUP al carrer amb 4 regidors? On es veu la feina què fan? Què fa l’Àlex Maymó en aquests moments? Absolutament RES!

  • esthet

   Segons els seus estatus un carrec no pot ser mes de dues legislatures. Aixo vol dir que l’alex maymo no es presentara ? D’aquesta manera guamyara una de les dues vessants que avui hi ha a la Cup ?

 • Pingback: La CUP es desmarca d'un possible front d'esquerres | Viu Molins de Rei()