Una Fira del Llibre on no es podia comprar García Márquez

Roses i llibres han estat els protagonistes de la 29ena Fira del llibre en català celebrada a la plaça de la Creu durant el dia de Sant Jordi. Escassa presència d’escriptors locals però optimisme per part de les llibreries molinenques, que a les seves paradetes han hagut de deixar fora a Gabriel García Márquez al tractar-se d’una fira exclusivament en català.

Colors Arola Amelia
Els molinencs han pogut comprar llibres a les parades de les tres llibreries del municipi // David Guerrero

Els molinencs han pogut comprar llibres a les parades de les tres llibreries del municipi // David Guerrero

Tot i que els núvols van voler fer la guitza, el sol s’ha imposat durant la Diada de Sant Jordi a Molins de Rei. A la plaça de la Creu s’ha celebrat, com és tradició des de fa 29 anys, la Fira del Llibre en català, on es trobaven les tres llibreries del municipi oferint les últimes novetats literàries en català. Tant Neus Medina de la llibreria Amèlia com Jordi Vilaprinyó de la llibreria Arola s’han mostrat satisfets pel ritme de vendes de la jornada i ambdós han coincidit que Sant Jordi “és un dia molt especial” i “un dels dies més importants per a Catalunya i Molins de Rei”, han assegurat davant la càmera de Viu Molins de Rei respectivament.

Després de l’èxit de l’any passat amb L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, l’interès dels compradors pel nou llibre de Jonas Jonasson, L’analfabeta que va salvar un país, ha estat alt. Al seu torn, un dels títols que més s’han demanat a les parades dels llibres ha estat Desig de xocolata, premi Ramon Llull en el que la seva autora, Care Santos, lliga la història de tres dones que en algun moment de la seva vida han tingut una xocolateria de porcellana.  Un dels llibres també més populars en el context de la Fira del Llibre en Català ha estat Dies de Frontera, de Vicenç Pagès Jordà que precisament va ser Premi de Sant Jordi el darrer any. Eufòria de Xavier Bosch i El primer heroi de Martí Gironell han estat també algunes de les obres més demanades en aquesta data tan especial per a la literatura.

Sense García Márquez

Tot i la recent mort del premi Nobel Gabriel García Márquez, a la Fira del Llibre en Català de Molins de Rei no hi havia cap dels seus llibres ja que el Servei de Normalització Lingüística i la regidoria de Cultura mantenen la decisió de fer la fira exclusivament en llengua catalana. Una decisió polèmica i qüestionada en petit comitè per diversos partits polítics i que ha provocat en alguns casos que autors molinencs hagin quedat exclosos de presentar el seu llibre a la plaça de la Creu al publicar en castellà.

“L’editorial que publicava García Márquez s’ha donat pressa aquesta Setmana Santa per abastir a les llibreries”, explicava Neus Medina, així que el que feien els llibreters molinencs a la plaça de la Creu era enviar als compradors als seus establiments, on sí que tenien una àmplia varietat de la potent obra de l’escriptor colombià.

Adrià Sàbat, únic representant local

L'escriptor Adrià Sàbat durant l'entrevista amb Viu Molins de Rei a la Fira del Llibre de Sant Jordi // David Guerrero

L’escriptor Adrià Sàbat durant l’entrevista amb Viu Molins de Rei a la Fira del Llibre de Sant Jordi // David Guerrero

El poeta molinenc Adrià Sabat, que acaba de presentar la seva obra completa L’amor i la umanitat va estar tot el dia a la plaça de la Creu venent i signant els seus llibres que recull en una caixa especial per a col·leccionistes. Ell ha estat l’únic autor molinenc amb novetat al mercat que ha estat present a la plaça, quedant gairebé al mig de la plaça en solitari.

Sàbat i les tres llibreries molinenques han estat la representació purament literària de la Fira del Llibre en Català. La resta de l’espai l’han completat nombroses entitats i tots els partits polítics excepte el PP. La suma era clara: hi havia més parades de partits polítics que de llibres. Qui volia gaudir del meravellós dia de Sant Jordi sense polítics pel mig, havia d’evitar a tota costa passar pel carrer Rafael Casanova. Els únics que ho han lligat una mica han estat Iniciativa per Molins de Rei, que ha recollit i venut llibres amb fins solidaris per un projecte contra la violència de gènere, i la CUP, que ha confeccionat un mapa dels Països Catalans a partir de llibres recollits i que aniran destinats a biblioteques d’ateneus populars com l’Ateneu Mulei.

Diverses escoles i instituts han aprofitat el dia per mirar d’aconseguir diners per a viatges de final de curs venent roses, llibres de segona mà i objectes diversos. Entre llibres i roses, la plaça de la Creu no ha estat buida en tot el dia. Com cada any, a partir de les sis de la tarda la plaça feia goig, plena de gom a gom de famílies que passejaven i aprofitaven per comprar el llibre de Sant Jordi.

Bèsties de foc com l’Entxuscat i el Cuc, així com els Gegants de Molins de Rei, que venien el DVD on es recullen els màgics moments del seu centenari celebrat l’any passat eren presents a l’esdeveniment. També algunes escoles o instituts del municipi i entitats com la Creu Roja Baix Llobregat Centre o alguns esplais molinencs, per exemple.

 

 • dclosa

  Qui és, i amb quina autoritat i representació ciutadana actua a Molins de Rei el Servei de Normalització Lingüística, tot i disfrutar de forma gratuïta per part del l’Ajuntament , de les estàncies i els serveis de Ca n’Ametller, i les publiques, per impartir cursos de català a nivell de la comarca, a més del generós donatiu del Pressupost Municipal de 48.000 € (8 milions Ptas), tinguin autoritat per posar barreres a la cultura, i el día del llibre de Sant Jordi obliguin a prendre la decisió de fer la fira del llibre de la plaça de la Creu, exclusivament en llengua catalana, i en contra no posar cap inconvenient a la fira, que més bé sembla “fira de fires” de politics ?

  • Josep Lluis

   Encara esperem resposta a la seva reducció del pressupost del 20 % 5.200.000 € -865.207.200 millons de ptas- ANUALS pel canvi de l’Ajuntament al Molí, vinga crak no t’amagis i respon

   • dclosa

    Que té a veura la gimnàstica amb magnèsia ? , Tal com diu en Rajoy : Imaginació , imaginació…. , Aquí no hi ha espai suficient per expossar aixó que em demana

    Ningú del actual govern municipal (CIU+PSC+PP), ni els de l’oposició , ni cap partit polític local incloent-hi els de la CUP , està interessat en millorar la productivitat i les dependències del actual Ajuntament, “A rio revuelto, negocio de pescadores” , mentre ells segueixin cobrant puntualment els seus sous cada mes.

    • Josep Lluis

     Jo estic interessat en veure si LES SEVES PROPOSTES que llença a la red i altres persones li demanen INFORMACIÓ – el seu arguments dels partits politics i politics es la mateixa que fa vostè que no dona CAP`RESPOSTA a LES SEVES PROPOSTES i clar deia que estalviaria 5.200.000 € anuals – 865.207.200 ptas anuals.

     • dclosa

      Amb quina autoritat i representació ciutadana actua el Servei de Normalització Lingüística, per que el día del llibre de Sant Jordi obliguin a prendre la decisió de fer la fira del llibre de la plaça de la Creu, exclusivament en llengua catalana, i en contra no posar cap inconvenient als participans a la fira, que més bé sembla “fira de fires” de politics ?

    • merce

     Encara te dues preguntes a la xarxa fetes per dues persones sense respondre…credibilitat del closa 0 patarero o com diu ell . Rajoy: imaginacio… una resposta del closa a les srvrs propostes. Vinga crack deixa el copiar i pegar

     • dclosa

      Amb quina representació ciutadana actua el Servei de Normalització Lingüística, per que el día del llibre de Sant Jordi obliguin a prendre la decisió de fer la fira del llibre de la plaça de la Creu, exclusivament en llengua catalana, i en contra no posar cap inconvenient als participans a la fira, que més bé sembla “fira de fires” de politics ?

    • esthet

     Voldria coneixer l’estalvi del closa amb numeros ja que sap de tot…..son molts diners sinp diu res m’afegeixo als altres comentaris . Credibilitat 0

     • dclosa

      Amb quina autoritat ciutadana actua el Servei de Normalització Lingüística, per que el día del llibre de Sant Jordi obliguin a prendre la decisió de fer la fira del llibre de la plaça de la Creu, exclusivament en llengua catalana, i en contra no posar cap inconvenient als participans a la fira, que més bé sembla “fira de fires” de politics ?

     • esthet

      I l’estalvi que VOSTE va proposat de 5.200.000 milions d.’euros anuals ? No es dona compte que te 0 credibilitat

 • Joan Carles Primer

  Jo SÍ vaig comprar un llibre de García-Márquez a la plaça de la Creu, en català, òbviament, perquè a la plaça de la Creu se celebra la Fira del Llibre en Català!.

 • Pingback: Iniciativa proposa traslladar la fira de Sant Jordi al passeig del Terraplè | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'exalcalde d'Iniciativa Josep Janés acompanya Carod Rovira a la presentació del seu llibre | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El centenari dels Gegants queda recollit en un intens DVD | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: 10 voluntaris de diferents països participen en un camp de treball per la pau i els Drets Humans | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La Generalitat redueix l'aportació econòmica al BotMol i als Venedors del Mercat Municipal | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El pati del palau sestrena amb bon peu com a escenari del sant jordi a molins de rei | Viu Molins de Rei()