L’escriptor Jaume Cabré es confessa davant els lectors a la Biblioteca Pau Vila

L’escriptor Jaume Cabré ha explicat algunes de les interioritats del seu últim llibre, “Jo confesso”, en una trobada amb lectors a la biblioteca Pau Vila. Una cinquantena de molinencs han compartit inquietuds al voltant de la novel·la i reflexions sobre el procés d’escriptura.

Jaume Cabré s'ha acompanyat d'un exemplar de la seva última novel·la i ha llegit diversos fragments // Jordi Romeu

Jaume Cabré s’ha acompanyat d’un exemplar de la seva última novel·la i ha llegit diversos fragments // Jordi Romeu

En un moment de l’any en el que a tot arreu es presenten llibres de tot tipus de més o menys qualitat, Jaume Cabré -sense necessitat de presentació ni de màrqueting- ha visitat la Biblioteca Pau Vila per passar una estona amb els seus lectors. Una cinquantena de molinencs i molinenques han respost a la crida, molts d’ells amb el seu darrer llibre a la mà: “Jo confesso”, un èxit de crítica i de vendes en el moment de la seva publicació l’any 2011. Des de llavors el llibre s’ha anat fent gran i ja és considerat un dels millors llibres de la literatura catalana dels últims anys.

L’autor, de peu davant un públic atent i entregat, ha explicat el seu mètode de treball i el procés creatiu de “Jo confesso”, una obra amb un gran volum de personatges escrita i treballada durant molts anys. Cabré, com ja va fer fa uns anys al mateix escenari amb la seva anterior novel·la, ha explicat algunes de les interioritats del treball narratiu, com les raons que el van portar a donar el nom d’Adrià i Bernat als protagonistes del llibre, que durant molt de temps en el procés creatiu només van ser A i B.

Els lectors s’han mostrat molt actius i inquiets durant la trobada, aprofitant la presència de l’escriptor, i han centrat les seves preguntes al voltant de l’escriptura i la lectura en general, més que referint-se a aspectes concrets del llibre. “Quan començo a escriure un llibre sóc com el lector, entro per un balcó i a partir d’aquí vaig descobrint i composant”, ha explicat Cabré, que també ha destacat com les primeres tres línies del llibre van ser les últimes que va escriure. Els lectors han escoltat bocabadats algunes reflexions i detalls de l’escriptura d’una obra que molts dels que han pres la paraula han deixat clar que havien gaudit de valent mentre la llegien.

Els lectors han pogut intercanviar impressions amb Jaume Cabré a la biblioteca Pau Vila // David Guerrero

Els lectors han pogut intercanviar impressions amb Jaume Cabré a la biblioteca Pau Vila // David Guerrero

L’autor també ha parlat del final del llibre, que conté un epíleg on apunta que la novel·la està “definitivament inacabada”. I és que Cabré ha reconegut una sensació que té sempre que acaba d’escriure un llibre: “Cap de les meves novel·les està acabada, per això he volgut deixar-ho clar en aquest llibre, amb un colofó que faig servir com un epíleg”. La xerrada amb l’autor sí que ha estat un bon colofó a la lectura de “Jo confesso” per a tots aquells apassionats d’una de les plomes més brillants de la literatura catalana contemporània.
[sam id=”39″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades