Els treballadors de Panrico recapten fons a la plaça del Mercat per continuar amb la vaga més llarga

Iniciativa per Molins de Rei convida als treballadors de Panrico, en vaga des de fa sis mesos, a organitzar un vermut solidari i una paradeta per recaptar fons per la seva caixa de resistència. “Molins de Rei ens ha acollit amb els braços oberts”, diu un dels treballadors, Joaquin Cantero. 

Els treballador de Panrico a la plaça del Mercat de Molins de Rei // Jose Polo

Els treballador de Panrico a la plaça del Mercat de Molins de Rei // Jose Polo

No es recorda una vaga tant llarga a Catalunya i, si la busquem a Espanya, ens hem de remuntar a la dels miners de Crimidesa (Burgos) del 1980, que va durar 300 dies. Els treballadors de la planta de Panrico de Santa Perpètua de la Mogoda estan fent historia de la lluita obrera amb gairebé sis mesos de defensa dels seus drets continuada i, per tal de seguir al peu del canó, estan fent diferents actes arreu per tal de recaptar recursos econòmics.

Convidats per Iniciativa per Molins de Rei, un grup de representants d’aquest col·lectiu han organitzat un vermut solidari a la plaça del Mercat. “Aquest poble en ha acollit amb els braços oberts”, valora un dels treballadors en vaga, Joaquin Cantero, en declaracions a Viu Molins de Rei, a pocs minuts de finalitzar l’esdeveniment organitzat dissabte 29 de març. Durant tot el matí es va poder compartir un petit aperitiu i conversa amb aquests treballadors, que també van posar a la venda diferents productes en una petita paradeta. L’objectiu: “Aconseguir recursos per les families més necessitades i així poder continuar en vaga”, afirma Almudena del Amo, una de les representants del comitè de vaga.

Poblacions com Cerdanyola del Vallès, Ripoll, Polinyà o Castellar del Vallès han rebut a aquest grup de persones per organitzar esdeveniments similars. “No ens rendirem i anirem fins al final”, recalca del Amo, sense por. Cantero afegeix optimisme: “Creiem que guanyarem el judici del 6 de maig”. Davant d’ells tenen un ERE a nivell estatal que planteja 154 acomiadaments i una retallada del sou del 18% a la resta de treballadors i castiga especialment la seva planta, que ja va patir retallades importants l’any 2012.

“El més dur es veure que els nostres representants miren cap a una altra banda”, declara Cantero, indignat. I és que la reforma laboral els ha deixat amb poc marge de maniobra. “Aquesta reforma votada pel PP i CiU només genera més pobresa”, recalca Cantero. Després de tot un matí rebent mostres d’afecte i suport econòmic, del Amo posa el focus en un detall: “Ens ajuda la gent que menys pot”, sentència. Lluita de classes, que li diuen.

Recomanacions personalitzades