El pressupost municipal del 2013 es tanca amb resultat positiu per segon any consecutiu

El pressupost de l’Ajuntament de l’any 2013 s’ha liquidat dins del termini establert, amb un romanent positiu de 977.110 euros i un estalvi net de 865.051 euros. La ràtio d’endeutament s’ha reduït fins el 75,21%. És el segon any que es tanca el pressupost amb números verds.

El primer tinent d'alcalde, Xavi Paz, l'alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza, van presentar la liquidació del pressupost 2013 en roda de premsa // David Guerrero

El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, l’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza, van presentar la liquidació del pressupost 2013 en roda de premsa // David Guerrero

Un cop comptabilitzades totes les operacions i factures del 2013, l’Ajuntament ha realitzat la liquidació del pressupost, que s’ha tancat amb 977.110 euros de romanent positiu. Són diners que han sobrat d’operacions i despeses previstes i que, segons ha informat l’equip de govern en roda de premsa, “multiplicaran el marge de maniobra financera per afrontar futures despeses”. El que aquest romanent permetrà, a la pràctica, és poder afrontar inversió municipal del 2014 sense haver de recórrer al sector financer.

L’estalvi net del pressupost del 2013 és de 865.051 euros i la capacitat de finançament queda en 715.218,85 euros. Aquest últim és l’indicador més vàlid i a tenir en compte segons els criteris de prudència i rigor establerts recomanats per institucions com la Sindicatura de Comptes a l’hora de realitzar el pressupost. El pressupost de l’any 2012 es va tancar amb un romanent positiu de 2.750.205 euros i un estalvi net d’1.643.492 euros, però no és comparable ni representatiu degut al crèdit ICO que el govern espanyol va obligar a demanar als ajuntaments per pagar als proveïdors i l’impagament de les pagues extres als funcionaris per ordre ministerial que va suposar un “estalvi” de prop de 500.000 euros.

Aquest any, la normalitat tot i la situació de crisi, ha tornat a les arques municipals. “L’Ajuntament ara guanya en la capacitat de fer política, amb menys dependència del sector financer, menys deute i menys capital a amortitzar”, resumeix en poques paraules el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz.

Reducció de l’endeutament

El romanent positiu ha anat acompanyat d’una reducció de l’endeutament. El deute viu ha passat de representar un 80,30% del pressupost l’any 2012 a un 75,21% al 2013. La previsió del regidor de Finances, Miguel Zaragoza, és que la ràtio de deute viu continuï disminuint i passi a ser d’un 66,63% a finals d’aquest 2014.“Complim tots els ràtios exigibles encara que la situació econòmica de la Generalitat hagi endurit les condicions“, assegura Xavi Paz, que recorda com l’Ajuntament fa uns anys va estar a punt de quedar-se sense cobrar unes subvencions per no haver presentat els comptes.

La idea de l’equip de govern és no endeutar-se per dur a terme els quatre milions d’euros d’inversions aprovats al pressupost del 2014. Tot i això, hi ha dos projectes que podrien incrementar el deute i requeririen suport bancari: l’inici de la rehabilitació del Molí per convertir-lo en la nova biblioteca i els treballs de preparació del terreny on la Generalitat ha de començar a construir el nou institut Lluís de Requesens al llarg d’aquest any.

Complint els terminis

El 2013 és el segon any consecutiu que l’Ajuntament tanca el pressupost en positiu i que es compleixen els terminis establerts, després del desgavell comptable de l’anterior equip de govern provocat per l’enfrontament entre l’alcalde i l’anterior interventora. L’alcalde de Molins de Rei destaca que “s’han escurçat els terminis de pagament als proveïdors i s’han complit escrupolosament els terminis i procediments legals establerts” en els dos exercicis pressupostaris sota responsabilitat sociovergent i que van sortir endavant en el tràmit plenari gràcies al suport del Partit Popular“Aprovar el pressupost dins del termini en un govern sense majoria és un doble esforç”, apunta Casals.

 • dclosa

  Seria interessant estadísticament a traves d’una enquesta, saber quants ciutadans/es de Molins de Rei,
  d’aquells que amb la festa van a votar totalment convençuts a les municipals, al partit polític escollit, sense saber la capacitat i el currículum dels candidats presentats, ni saber quin es el monto del Pressupost Municipal, ni si han escoltat alguna vegada o saben a on escoltar un ple municipal, especialment el de les ordenances municipals (impostos) i el ple del pressupost municipal.

  Llastimós, que la empresa més gran del municipi, amb un moviment de 26 milions € ( 4.300 milions de Ptas) la seva gestió estigui en mans de politics dins del govern municipal poc preparats i que el consell d’administració d’aquesta empresa sigui la resta de regidors al ple, mols d’ells sense ofici ni benefici, que
  no saben fer la O amb un canuto, i mol menys entendre un Pressupost Municipal. I també llastimós la manca de treball i les ganes de jugar a secretaris d’Hisenda a la comunista, amb tot aixó de la “tarificació social”. El que més té no paga ja més impostos IRPF, IBI, vados, etc. ? Quines ganes tenen encara de marejar (trilleros) als que ells consideren rics, amb la declaració privada de bens extingibles per l’Ajuntament per tindre accés a la guarderia municipal, escola de musica, autobús, etc. Sempre te de ser sempre la classe mitjana catalana la que tregui les castanyes del foc ?, La classe mitjana : Entre todos la mataron y ella sola se murió.

  • merce

   Ja saps tu que tens un coeficient d’inteligencis tant gran tens l’oportunitat de presentar-te a les properes eleccions municipals i no portar mes de 7 anys criticant abans com a teresa
   I ara amb el teu nom. El problema es que el teu CVitae es coneixer el mecanisme d’un ‘ botijo’

   • dclosa

    Sigo sin entender lo que aportas al enrequecimiento del artículo. Dá muy poco de ti , si tu opinión o réplica todo lo basas en insultos infundados y descalificaciones personales.
    Me mantengo en mi opinión, de la penosidad mostrada en el pleno municipal del dia 27, en que se vió claramente las difucultades de algunos miembros (concejales) del consejo de administración de la empresa más grande de Molins de Rei, unos en exponer, otros en entender y el resto con impotemcia en participar en el debate por falta de conocimientos. Mal lo tenemos los acionsitas (ciudadanos) si para pasar cuentas lo tienen que hacer en las munipales cada 4 años, Con directivos buenos o malos, que no asumen ninguna resposabilidad (cosa que no pasa en la empresa privada) . Estamos ante el mismo caso de los miembros que formaban parte de los consejos de adminstración de Catalunya Caixa , y así nos fué el rescate.

    • merce

     Es desqualifiques tu mateix
     …..creus que un ajuntament es una empresa privada i els vilatans els seus accionistes i per tant enfocada a beneficis. Com es reparteixen per si tenen mes gran la seva casa IBI ? Que fem amb serveid que necessita la ciutadania com serveis socials,ajudes a la gent gran,serveis a les escoles… i posar exemples d.’empreses privades com Pescanova.,milers de constructores,panrico. Al cap i a la fi son models i com deia abans te l.’oportunitatde defensar el seu model a les properes festes de les municipals….
     I te la gran mania de desqualificar a les persones que dipositen el seu vot per qualsevol partit aixi que no parli de desqualificacions

     • dclosa

      El Ayuntamiento debe manejarse como una empresa, cuyos únicos beneficiarios sea la ciudadanía y no interferir las funciones del INEM que son resposablidad del Estado, ni en las del SOC o las escuelas , guarderias, etc que son responsabilidad de la Generalitat , ni lo de la caridad que lo es de Caritas Cristiana. …. dificultades : unos en exponer, otros en entender y el resto con impotemcia en participar en el debate por su falta de conocimientos en economía…. y pensar que todos estos nos cuestan año tras año 729.000 € ( 120 milions Ptas) sólo para pasar el rato en los plenos, con una mocion tras otra que no nos van ni nos vienen, brindis la sol y entretenerse en el juego del monopoly fiscal con eso de la “tarificació social”.

     • merce

      Queda molt clar la sevs opinio, pero segons la llei els manteniments i consums de les escoles publiques correspon a l’ajuntament. De l’altra part desitjo que la seva situacio economica per molt temps sigui bona i no tingui cap necesitat. I l’encoratjo a presentar-se a les properes eleccions i veuren si tots anem en contradireccio o es voste
      Tant que demanava arguments i no tinc resposta de la gestio de moltes empreses privades i voste coneix de primera ma moltes de ls construccio i quina gestio ehh

     • dclosa

      Lo siento, NO entiendo…

     • esther

      Pel crack del Sr.Closa ja que té un coeficient tant alt m’agradaria respongui aquestes dues qüestions:
      – Quant parla de sous (regidors) i empleats públics i parla amb o sense Seguretat Social inclosa o els descomptes del IRPF.
      Quant parla d’altres serveis (empreses externes, compres) paga IVA l’Ajuntament i a la vegada es retorna aquest IVA.
      Son preguntes molt facils per una expert en comptes com vostè.

     • dclosa

      Lo siento, NO entiendo sus preguntas. A pesar de la falta de transparéncia existente en la Web del Ayuntamiento, las partidas de sueldos de la Corporació, las daciones a los partidos para el alquiler de su establecimiento (piso o tienda, segú prefieran..) y la propaganda de partido, y los pagos de la seguridad social lo podrá ver en la Web , en el apartado Presupuesto, a pesar de que
      el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB , haya declarado la Web de l’ajuntament de Molins de Rei de “poca transparència” dels llocs de treball dels representants politics
      de la Corporació municipal, i de
      com es gestiona el pressupost municipal, i nula l’informació a la ciutadania de com es van gastan els diners del Pressupost
      municipal, Sus-pen-so.

     • esther

      La pregunta es molt clara, els sous dels regidorsi els empleats públics té la seva retenció IRPF i el pagament de la seguretat socials als numeros que voste dona i en segon tercer l’ajuntament en els serveis externs, compres, lloguers , etc paga l’IVA i com es torna aquest IVa de nou a l’Ajuntament, son dues preguntes molt clares…. Però veig que el que voste demana als demes no ho acompleix i per tant el seu nivell es molt fluix i no sap ni que es un pressupost te l’enllaç per veure una mica https://www.molinsderei.cat/lajuntament/informacio-economica/pressupost-municipal i per altra part necessita una bona classe per sapiguer quelcom de comptes. Daniel Closa en comptes SUS-PEN-SO

     • dclosa

      No entenc les teves preguntes , regidorsi ? , en segon tercer ? son dues preguntes molt clares …
      El meu nivell és molt fluix ? , i el seu nivell? : Si no puedes convencer, insulta !

     • merce

      De moment cap resposta….molt escriure
      I a l’hora de la veritat dues preguntes..cap resposta…insults ? Mi no comprendre . Sembla un politic

     • dclosa

      merce : Les preguntes les deu tenir encara a l’olla, ja que jo no n’hi vist ni llegit cap que sigui mitjanament coherent i entenedora com a pregunta.

     • merce

      Estem esperant resposta del Rodrigo Rato de molins de reii conegut com closa

     • dclosa

      Rodrigo Rato ? ,,,, No veo que és lo que aportas al erequecimineto o matiz al articulo, Solo …. ¿ Si no puedes convencer insulta ?

 • Pingback: Jordi Juárez: Liquidació del pressupost 2013, llums i ombres | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'oposició demana més inversió i transparència davant la liquidació del pressupost 2013 | Viu Molins de Rei()