Iniciativa sosté que no té la culpa de que Molins de Rei no sigui zona 1

Els ecosocialistes eludeixen la responsabilitat de que Molins de Rei no sigui zona 1 de transport públic. Segons Iniciativa per Molins de Rei, no va ser perquè l’Ajuntament no volgués quan ells governaven, sinó que la zona 2 va ser imposada per l’Autoritat del Transport Metropolità.

Lluis Carrasco, Rafa Bellido i Sergi Conde durant la roda de premsa // Jose Polo

Lluis Carrasco, Rafa Bellido i Sergi Conde durant la roda de premsa // Jose Polo

Amb la intenció de “desmentir males interpretacions interessades”, en paraules del regidor Lluís Carrasco, Iniciativa per Molins de Rei ha convocat una roda de premsa per explicar el seu posicionament davant la reclamació de que el municipi passi a formar part de la zona 1 de transport públic. Cansats d’escoltar la cantarella de que ‘ara demanen allò que no van fer quan manaven’, els ecosocialistes han volgut deixar clar que “no és cert que Molins de Rei no sigui zona 1 perquè l’Ajuntament no volgués en el seu moment”, quan ells tenien l’alcaldia.

Segons aquests, la creació de les zones tarifàries l’any 2000 “van venir imposades per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM)” i aquestes es van negociar amb Renfe, la Generalitat, l’Entitat Metropolitana del Transport (EMT) i l’Ajuntament de Barcelona. Molins de Rei no era un dels 18 municipis del voltant de Barcelona que conformaven l’EMT, creada al 1987 i dissolta amb la implantació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al 2011. Partint d’aquest argument, per tant, el govern municipal del moment, amb Iniciativa al capdavant, no va tenir responsabilitat de la no inclusió del municipi a la zona 1 ja que no hi havia marge de negociació.

Iniciativa també ho va demanar

D’altra banda, els ecosocialistes han demanat “una mica de rigor històric” a l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), qui s’ha qualificat públicament com “el primer alcalde que ha demanat que Molins de Rei sigui zona 1”. Segons Iniciativa, quan es van crear les zones tarifaries els alcaldes d’Iniciativa i ERC en aquell moment van fer “diversos intents per aconseguir integrar Molins de Rei a la zona 1” però es van trobar amb la negativa de l’ATM, governada llavors per CiU. També han reconegut, però, que aquests intents es van fer de forma oficiosa i en cap cas de forma oficial, com s’ha fet ara després de l’aprovació d’una moció i, fins i tot, amb la creació d’una ponència unitària entre grups municipals.

El recàrrec de l’IBI pot tenir bonificació 

Tots els municipis que formen part de la zona 1 paguen l’anomenat Tribut Metropolità (TM), un recàrrec sobre l’IBI que s’aplica a les localitats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. De moment, Molins de Rei està exclòs temporalment de pagar el TM  per tenir un nivell de serveis  de transport públic inferior a altres municipis però, en cas d’incorporar-se a la zona 1, es possible que l’hagués de pagar. Si aquesta circumstància es donés finalment tampoc seria un problema excessiu per Iniciativa ja que “hi ha molt municipis que tenen una bonificació sobre aquest recàrrec”.

El Tribut Metropolità és el valor cadastral fixat pel ministeri d’Hisenda multiplicat pel tipus impositiu. Posant un exemple, una llar amb valor cadastral de 100.000 euros hauria de pagar un recàrrec de l’IBI de 148 euros. Aquests es podrien veure reduïts en bona mesura segons la bonificació que s’aconsegueixi i que, segons els ecosocialistes, despen de “la força amb la qual s’encari la negociació”. Hi ha municipis, com Sant Feliu de Llobregat, que tenen una bonificació del 86%, segons dades aportades per aquest partit.

 • merce

  Sembla que 1988 molins de rei te la possibilitat d’incloure a l’atm i no vol….rigor historic?

 • anda que….

  si claro claro ahora…

 • esther

  Si a l’any 2000 es va imposar la zona tarifaria que van fer fins l’any 2011que iCV era al Govern,? Si era per Km, perque nosaltres a Molins de Rei (14 Km) zona 2 i Castelldefels (24Km ) zona 1. I per llogar cadires es va fer de forma oficiosa i no oficial, que vol dir que quant Ivan anava amb el cotxe de la G.U a reunions a l’hora del coffee deia “eih voldriem ser zona 1 ” resposta qui “paga els cofees “” Adeu fins un altra” Senyor Carrasco deixi a la gent més jove encapçalar d’una vegada ICV, la gent que porteu massa temps penseu que no tenim memòria

 • dclosa

  La ciutadania de Molins de Rei esta farta de tantes cantarelles i esvera-les entre partits politics locals sense avancements de millores objetives.

  Segons declaracions del Sr. Alcalde (CIU) el día 12 a la Radio Municipal , ell ha mantingut converses amb el Sr. Ricard Font de la Generalitat i abans del 2016 ADIF invertirà 8,5
  milions € per posar ascensors dins (no a fora) de l’estació i allargament de les andanes a 200m, i també per el 2016 va confirmar de que ja hi haurà ben segur la T-movilitat de
  kilometratge, en comptes de la T-1 actual.

  També va recordar de que fa uns 15 o 20 anys en un ple de l’Ajuntament de Molins de Rei (CIU) va decidir no entrar a la Zona 1 per qüestions del recàrrec del IBI, i que ell es el “primer” alcalde de Molins de Rei en “demanar” històricament de que Molins de Rei entri a la Zona 1. Ben cert que abans, encara que CIU formava també par del govern del tripartit ICV+ERC+CIU , del tema no en parlaven entre ells, i que ICV conjuntament amb CIU dormien a la palla i no batallaven per fer-ho.

  • merce

   Que feia ERC ? Per que diu que els altres dormian a la parra. Per cert per la seva informacio el sr.Romeu era a ICV en aquells moments….. com l’altre dia ho lloaba tant

   • Joan Carles Primer

    Mercè, el Sr. Jordi Romeu no ha estat mai d’Iniciativa!!!

    • merce

     Amb el seu partit ENMR en coalicio amb ICV durant 12 anys .sembla poc…

 • Pingback: Joan Ramon Casals acusa Iniciativa de deixar perdre l'oportunitat de ser zona 1 | Viu Molins de Rei()

 • Joan Carles Primer

  Senyors, pregunteu-li a l’Antònia Castellana i al Manel Hernández!

 • NO VOLS CALDO, MÉS IMPOSTOS!!!

  a pagar a pagar i els polítics amb les panxes ben grosses i plenes a viure la vida i a cobrar dietes sense passar per hisenda i 400 euros per barba només per assistir a un ple, que és la seva feina!!!!! Només feu un repas dels polítics que ens governen a Molins i cap passa problemes econòmics, tots amb bona i cara roba i a viure a costa de nosaltres. lladres, sou pitjors que els feixistes!!!! Això sí, amb l’excusa de la democràcia!!!!!