La Guàrdia Urbana intenta multar un home que demanava al carrer

Controvertida actuació de la Guàrdia Urbana amb un home que demana a la porta del Mercadona del barri de la Granja. Els agents li reclamen els diners recaptats per pagar la multa que volien imposar-li per exercir la mendicitat al carrer. 

Imatge de l'entrada del Mercadona, on estava l'indigent // Jose Polo

Imatge de l’entrada del Mercadona, on estava l’indigent // Jose Polo

Un home de mitjana edat demanava diners i aliments a la porta del Mercadona, al barri de la Granja, quan un agent de la Guàrdia Urbana es va acostar al captaire. Sense dir res, el policia va retirar el cartell que tenia al seu costat la persona que demanava i on explicava la seva situació. L’home va dir-li a l’agent que tornés el cartell al seu lloc i aquest el va informar que no podia estar al carrer pidolant. Pocs minuts després, arribava una patrulla de la Guàrdia Urbana amb dos agents més. Un d’aquests li va prendre de nou el cartell i a continuació va demanar a l’indigent que els hi entregués els diners que havia aconseguit durant l’estona que portava allà.

Sorprès, el pidolaire va preguntar per què volien els diners i l’agent va contestar que aquests diners servirien per pagar la multa. L’home no donava crèdit i els va explicar que ell no tenia diners per pagar cap sanció, que sinó no estaria pidolant i els va oferir la seva detenció. Ràpidament, l’individu va agafar els seus diners recaptats -no més de 5 euros- i va oposar resistència a marxar-se del lloc.

L’episodi, que va succeir el divendres 24 de gener al matí amb el Mercadona de la Granja ple de compradors, va finalitzar amb la policia comunicant-li al pidolaire que “prendrien mesures” davant la seva actitud. L’home, resident a Sabadell i amb sis fills, tres d’ells vivint a casa i un d’aquests patint una discapacitat, va ser el centre d’atenció durant una bona estona i van ser moltes les persones que van deixar-li aliments al cistell de la compra que tenia al seu costat. En aquest moment es va viure la situació més surrealista d’un episodi ja de per si esperpèntic: els policies demanaven explicacions a la gent que entregava al pidolaire alguns productes comprats al supermercat.

Tot i que les ordenances de convivència deixen clar que està prohibit demanar al carrer, segons aquestes, només serà en última instància quan es posarà una multa i mai es prendrà aquesta mesura sense haver passat abans per tots els passos previs, com contactar amb Serveis Socials. Si un home demana diners o menjar al carrer, el més probable és que no tingui recursos per fer-se càrrec d’una sanció econòmica.

Recomanacions personalitzades

  33 comments for “La Guàrdia Urbana intenta multar un home que demanava al carrer

 1. dclosa
  18/03/2014 at 9:45

  Esperpèntic i surrealista la Guardia Urbana de Molins de
  Rei, Amb quin dret jurídic l’agent de la G.U. pot agafar-li una nota-cartell a un ciutadà ?
  , Està bé que de forma educada un agent informés al indigent
  de que no podia estar al carrer pidolant , però quina necessitat hi ha d’avisar
  a una patrulla de la
  Guàrdia Urbana amb dos agents més ? . Amb quin dret jurídic un agent de la G.U. pot demanar a un ciutadà
  que li entregui diners ?

  Els que han anat a comprar a Mercadona poden constatar que son varis els indigents o no tant indigents , que darrerament acostumen a demanar, alguns d’ells d’una forma desagradable, a la porta del parking exterior i dintre del parking exterior del Mercadona, alguns d’ells residents a l’edifici en ruínes (municipi de Papiol ? ) de la paperera sota A-2. Els membres de Caritas i de la Creu Roja no acostumen a anar a Mercadona i poden avisar a l’indigent? , Surrealista i esperpèntic: 4 policies de la GU demanant explicacions a la gent que entregava al pidolaire productes.

  Les ordenances de convivència de Molins de Rei poden deixar clar que està prohibit demanar al carrer, però les mateixes ordenances també indiquen el no penjar cartells (especialment politics) a qualsevol lloc, i és lo que més es fa impunement a tota la vila. Certament, segons diuen les ordenances , només serà en última instància quan es posarà una multa i mai es prendrà aquesta mesura sense haver passat abans per tots els passos previs, com contactar amb Serveis Socials. Darrerament son masses les queixes de ciutadans ( queixa El Llaç febrer) de la Guardia Urbana de Molins de Rei (regiduría que depenen de CIU-Molins) i la lleugeresa i facilitat de posar multes, donan-se a la fuga ràpidament evitant entrar en contacte amb els possibles conductors infractors. És nomal aquesta actitud ? Qué en diu l’oposició (ERC, CUP, ) de tot aixó ? Mal guanyants la partida 130000.12000 del Pressupost Municipal de la Guardia Urbana de 394.090 € (65 milions Ptas) , S.S, complements salarials, dietes, cursets, cotxes i edifici a part

  130000 12000 Retr. bàs. pers. funcionari: Admin. Dels recursos humans de seguretat i protecció civil 394.090,69

  • laia
   19/03/2014 at 23:47

   la cosa sembla clara amb totes les dades donades per la periodista fonamentades en la denuncia realitzada per part d’aquesta persona o les moltes persones que hi eren ? Estaria be que publiqueu sense noms la denuncia per part del Viu Molin com a mostra de la vostra profesionalitat…..I d’aquesta manera esclarir les responsabilitats. Perque hi ha denuncia d’aquests fets ?

   • joan miquel
    20/03/2014 at 7:08

    Tranquila Laia de ben segur la. Periodista Laura aportara la denuncia d’aquest fets aixi com el Viu Molins aquesta setmana i demostrara la seva professionalitat . Perque si no es aixi podrien donar una imatge…..

    • dclosa
     20/03/2014 at 10:06

     La funció de un periodista es informa dels fets i no “denunciar” fets a Governació
     de la Generalitat. En un cas com aquest a on la periodista es la mateixa que veu el fet, no es necessari contrastar ni triangular els fets amb l’oficina de la Guàrdia Urbana. Crec que a la Regiduria (CIU) li va massa gran el càrrec , darrerament hi ha masses queixes de la G.U. de Molins de Rei ( El Llaç febrer) , i no és casual.

     • esther
      20/03/2014 at 12:09

      Quina contradicció, si com vostè diu la periodista veu el fet, qui es primer ser ciutada o be periodista per denunciar-ho o be a la Guardia Urbana o als Mossos d’Esquadra ? D’aquesta manera es podria fer els protocols davant les menbres de la Guardia Urbana que realitzan malament la seva feina. Si no és el cas, semblaria més un”salvame” que sense cap prova més que la paraula d’una persona es pugui fer acusacions. Tambe en el seu cas, Sr.Closa en darreres intervencions deia del Viu Molins :im-pre-zen-tables i ara que com ai´`o li agrada li dona recolçament. En definitiva com altres persones voldria coneixer la denuncia d’aquest fets tant lamentables

     • Tupi
      20/03/2014 at 16:25

      La feina d’un periodista davant una injustícia és explicar-la i publicar-la, no pas anar a posar una denúncia. Això a Molins i a tot arreu. A més, una denúncia per què??? És una actuació moralment discutible, però la urbana no fa res fora de la llei!! Els del Viumolins tenen la sort de tenir un mitjà on fer difusió del que van veure i no hi ha res més efectiu.

     • joan miquel
      20/03/2014 at 23:16

      Els fets a 24 de gener la noticia a 18 de març ? Pel que sembla fins ara sense cap denuncia i aixo que segons els fets hi havia molta gent. Sembla tot una mica com a minim estrany. A veura si tenim sort i apareix la denuncia

     • dclosa
      20/03/2014 at 16:30

      esther : Ja veig de que ets molt jove encara, i no has presentat mai cap “denuncia” a Mossos , ni cap instància a l’Ajuntament de Molins de Rei, ni cap recurs a una multa, No és un culebron de “salvame” , ni un “pasamelo por el forro” , és un Esther Quintana-CIU, un Millet-CIU, un ITV-CIU, un Camarge-PSC…
      Desconec si darrerament hi han hagut canvis al Viu molins, però es veritat, coincideixo amb tu , darrerament l’inquisidor de torn deu estar amb la grip……

     • andrea
      20/03/2014 at 20:30

      Premi a la xorrada parlem d’un cas (amb o sense denuncia) i diu les seves experiencies (sembla que ningu li fa cas; per tant tothom en contra seva) i finalment un llistat dels casos implicats per un partit … hi no pas sentencies de tots els partits .La pregunta es queixa de moltes aptitus de gent que té per desgracia que demanar i si fan res la GUrbana que no res……

 2. andrew
  18/03/2014 at 10:26

  una vegada més el agents de la G.U. no tenen ni idea dels reglaments que hi ha a la vila i només actuen segons el seu parer

 3. Classisme Convergent
  18/03/2014 at 10:55

  Suposo que ja l’han acomiadat no?

 4. carles
  18/03/2014 at 12:37

  Expulsaran els policies per saltar-se el reglament?

  • dclosa
   18/03/2014 at 15:43

   Aquí en España , y en Catalunya más : No dimite nadie, Ni el hijo de Tejero, Los funcionaros tienen la plaza en vitalicio, tanto si son buenos como si son malos, y tanto si hay trabajo en el Ayuntamiento como si no lo hay. Véase el caso de licencias de obras = 0 y sigues siendo los mismos.

 5. eric
  18/03/2014 at 14:01

  que verguenza de policia de molins, hdp!!

 6. david
  18/03/2014 at 15:36

  Que vergüenza de policia tenemos en Molins de Rei, se lo tienen muy creido, a la hora de la verdad se cagan. Ni pena

 7. dclosa
  19/03/2014 at 11:44

  Esperpèntic i surrealista també, les declaracions el dimecres 19 al mati del Sr. Casals a la Radio Municipal,
  posant en dubte la notícia i de que no és certa , recriminant a la periodista, de que abans de publicar la noticia tenia d’haver-la contrastat (segons el codi deontològic dels periodistes) la confirmació dels fets amb l’oficina (el cos) de la Guàrdia Urbana. Va desmentir de que la periodista (la noia) hi fos present, i va afirmar de que la Guàrdia Urbana fa molt bé la seva feina. Pregunta : Quina seria, cas de que aquells ho acceptessin, la confirmació dels fets segons el cos de la GU ? Tot, tot, realment esperpèntic i surrealista !

  • GAQ
   20/03/2014 at 22:49

   L’alcalde donant lliçons de periodisme. La propera que facin seria interessant tenir un video enregistrat.

   • dclosa
    21/03/2014 at 10:14

    GAG : L’audio el pot escoltar, si no l’han esborrat ja amb una excusa u altra, , al posdcast de la Radio Municipal , dimecres día 19, mati , de 10 a 11, preguntes al Sr. alcalde

 8. juan
  20/03/2014 at 23:11

  Hola, soy un vecino de la Granja y acabo de ver la noticia, no es que sea un defensor de la policia pero en estos momento estoy a favor de la actuacion de la policia de Molins de Rei puesto que en varias ocasiones he tenido que llamar precisamente por las personas que se ponen a pedir en el Mercadona, por una parte me sabe mal por la pobre gente que no han de pagar todos por pecadores, por otro lado decir a todas las personas que habeis comentado, siempre respetando vuestras opiniones, que varios vecinos de la Granja coincidimos en opinion puesto que hemos tenido que llamar a la policia en diferentes ocasiones porque a mi mujer y a varias compañeras suyas de trabajo, al ir al parking tanto exterior como interior, se han encontrado con personas que estaban pidiendo y ellas han dado dinero, precisamente la cantidad de un Euro y palabras textuales de las personas que estaban pidiendo ” esto me das solamente? eres una tacaña de mierda” despues de estos comentarios hemos tenido que avisar a la policia y es ahora cuando he de decir que estoy contento de ver la actuacion de estos puesto que les hicieron marchar del lugar, que segun he podido informarme, esta prohibida la mendicidad. A mi estas personas no me molestan y no me cuesta darles dinero, pero de ahi a que hablen mal a la gente que encima les da dinero, pues la verdad que no me gusta. A parte de todo esto pienso que por mas que no nos guste la policia, en algun momento de nuestras vidas podemos necesitar de su presencia, esto solamente es una reflexion. Yo personalmente ha 3 años que estoy viviendo en Molins y sinceramente, creo que no nos podemos quejar de actuaciones de policias siempre que sean necesitadas por un ciudadano.

  • dclosa
   21/03/2014 at 1:18

   Juan : Coincido con Usted, La mayoria de los indigentes que piden son irreverentes y mal educados, pero, son seres humanos, No deberiamo tener miedo en responderles y plantarles cara. Ciertamente, en este caso nos falta mucha información : 1. Si el percance tuvo lugar en el parking exterior`propiedad de Mercadona y que deberian poner un vigilante , y en la que la G.U no deberia tener jurisdición, o en la calle a la puerta del Mercadona. 2. Por que algo que ocurrió el 24 de enero se publica ahora el 18 de marzo si sabemos que no se ha solicitado conformidad previa de los hechos con el cuerpo de la G.U. 3. La Ordenanaza del 1977 dice que la G.U. antes de amenazar o multar debe poner al indigente a disposición de los Seveis Socials de Can Ametller. 4. No sabemos que debe hacerse en caso de que el percance ocurra por la tarde y los Serveis Socials ya han cerrado a las 15 h y en Can Ametller no queda ni una mosca. , etc. etc. Bienvenido a Molins de Rei, Se dará cuenta de la indiosincracia y de las incongruencias que tenemos.

   • esther
    21/03/2014 at 12:57

    Sr Closa no es pot estar a misa i repicant campanes. O be esta en contra quant hi ha un comentari i a favor quant hi ha un altra…. Necesitat de donar-se imprtancia o poder parlar encara que sigui amb aquest mitja

    • dclosa
     21/03/2014 at 14:50

     ¡ Bienvenido a Molins de Rei ! Se dará cuenta de la indiosincracia y del tipo de gentes que tenemos, especialmente comentaristas que sin tener opinión solo ven como salida el “insulto personal” a los que tienen

     • joan miquel
      21/03/2014 at 22:29

      Insulto personal??? Te la pell massa fina pels comentaris amb persones que tenen una altra opinio que la seva.com tinc una mica de memoria i a mes la hemeretoca a descalificat a tots els mitjans de la via i ara li dona credibilitat ( de moment sense cap denuncia) casualitat ?? Tant parlar de que tots ho fan malament perque no es presenta per alcalde ?? Fina ara tenim clar que existira cap medi de comunicacio. Cap multa ja que la no existira guardia urbana. Fora bus molins i parkins subterranis a la vila

     • dclosa
      22/03/2014 at 1:06

      ¡ Bienvenido a Molins de Rei ! , Se dará cuenta de la indiosincracia y del tipo de gentes que tenemos, especialmente determinados comentaristas que sin tener opinión de los hechos, se van del guion, y solo como salida sólo el “insulto personal” a los que la tienen

    • dclosa
     22/03/2014 at 1:09

     ¡ Bienvenido a Molins de Rei ! , Se dará cuenta de la indiosincracia y del tipo de gentes que tenemos, especialmente determinadas comentaristas que sin tener opinión de los hechos, se van del guion, y recurren al “insulto personal” a los que la tienen

   • ALEX
    22/03/2014 at 23:34

    SR Closa…esta usted muy equivocado en lo de que al ser privado el parking y ocurrir allí los hechos la GU no puede actuar….Me place informarle que posiblemente sea un lugar privado (si hablamos de la titularidad del solar) pero es DE USO PUBLICO….ES DECIR, LUGAR PRIVADO, DE USO COMUN…..con lo que la policía, en este caso la GU puede actuar, y mas si han estado requeridos para ello. Un saludo

    • dclosa
     24/03/2014 at 10:24

     ALEX : Gracias por su clarificación , ¿ Puede clarificarnos también la legal o no actualción : 3. La Ordenanaza del 1997 dice que la G.U. antes de amenazar o multar debe poner al indigente a disposición de los Seveis Socials de Can Ametller. 4. No sabemos que debe hacerse en caso de que el percance ocurra por la tarde y los Serveis Socials a las 15 h se les ha caido el lápiz y en Can Ametller no queda ni una mosca.

 9. miquel
  20/03/2014 at 23:13

  yo creo que, viendo los comentarios y las valoraciones que se hacen en general de las cosas,actuaciones…y manera de trabajar de la gente sin estar allí….al final lo mejor que puede hacer un guardia urbano y mas de molins (que son muy queridos por los omnipresentes “vilatans de tota la vida” (ciudadano con mas derechos que nadie en Molins de Rei)….será, montarse en el coche, ponerse las gafas de madera…y para el primer poligono industrial que pillen a intentar no pillar ningún caco, valla que los denuncien, no ver coches mal estacionados ya que siempre estará en tela de juicio su valoración sobre si había que denunciarlo o no…etc….Esta será la manera de no ser siempre criticados….De esta manera no denunciaran, no pondrán en tela de juicio sus conocimientos….y pasadas las horas de trabajo, ala pa casita como nuevo!!!!!
  AAAAA, y para los que creemos que viven muy bien…animo….empiezan a haber oposiciones en Barcelona y muchos municipios…Animo y a estudiar, SUERTE…a nooo que para entrar hay que chuparla o estar enchufado….Pues alaaa, a no perder el tiempo!!!

  • dclosa
   21/03/2014 at 11:28

   miquel : Me parece muy bien todo eso que nos dice que hacen los de la GU , Se ha olvidado de decirnos, de que cuando los de la G:U echen una multa no hagan como los cocodrilos (llorar) y por miedo a dar la cara ante la ciudadanía se den a la “tocata y fuga” del lugar, Ah ! y que nos devuelvan al Pressupost Municipal lo que nos cuestan 394.090 € (65 milions Ptas) , a parte : la S.S, complements salarials, dietes, cursets, rentig cotxes, lloguer del edifici, uniformes , chapas y gorras , horas extras, etc. etc.

   • esther
    21/03/2014 at 12:55

    Ja saps Closa fes una oferta dels teus serveis…

   • Joan
    21/03/2014 at 23:34

    No te quejes…. Que como te la quiten la guardia urbana.. ..no sera mejor lo que venga (mosso????) que el Sr conseller, no es tan accesible como los Srs regidors, alcaldes.. Etc…..

   • Sergi
    21/03/2014 at 23:53

    Yo no se usted, Sr Closa…pero yo no he visto todavia ningun guardia llorando cuando ndo denuncia…pero al reves por desgracia si.
    Habria que preguntar sobre las llamadas aue se reciben tambien agradeciendo los servicios de esos que usted tan bien habla….que seguramente las habra……seran menos, pero las habra, porque esto es como los foros de internet, casi siempre escribe el que tiene un problema en el coche, al que se compraalgo y no le funciona….etc…. Pero al que le va bien…. Ese rara vez escribe.
    Pobres molinencs si esperamos a los mossos en el camell, en un vado, en un accidente… Y en otros de los muchos vicios que hacen….porque luego cuando nos pasa algo, bien que los llamamos.
    La policia son como los perros que vigila una finca….no reciben ni la mas minima carantoña de nadie, todo el mundo reniega de ellos, pero son necesarios.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *