El Molí es rehabilitarà per acollir la nova biblioteca

L’equip de govern treballa amb un projecte per restaurar l’edifici històric del Molí i reconvertir-lo en la nova biblioteca Pau Vila. El projecte, que ja s’ha presentat als grups de l’oposició, té un cost de 3,3 milions d’euros. Les obres podrien començar a finals d’any. Abans, s’ha de dur a terme un profund tractament antitèrmits a l’edifici.

Els edificis complementaris a la nau central del Molí seran enderrocats // Jose Polo

Els edificis complementaris a la nau central del Molí seran enderrocats // Jose Polo

Si tira endavant el pla de l’equip de govern, la nova biblioteca Pau Vila tindrà 1.700 metres quadrats repartits entre la planta baixa i la primera planta de la nau central del Molí. Es multiplicaria així per quatre l’espai de l’actual biblioteca. El projecte de restauració de l’edifici històric del Molí, que ja s’ha presentat als grups de l’oposició, ha estat redactat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ja compta amb un estudi tècnic i econòmic preliminar.

Aquests treballs previs indiquen que els edificis complementaris a la nau central que es veuen en primer terme a la fotografia que acompanya aquesta informació seran enderrocats. El que es mantindrà serà la totalitat de la nau central, que ocuparà en part la biblioteca. Més enllà de la planta baixa i la primera planta on s’ubicarà la biblioteca, el segon i tercer pis del Molí ofereixen 2.500 metres quadrats més que es reservaran per altres usos com podrien ser dependències municipals. Aquesta és la intenció del govern municipal però no es descarten altres opcions per aquest espai.

El projecte global té un cost estimat de 3,3 milions d’euros i un termini d’execució proper als tres anys. El finançament sorgirà principalment d’aportacions d’altres administracions com la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament haurà de fer-se càrrec d’un milió d’euros aproximadament, el que obligarà al consistori a endeutar-se per fer front a la seva part.

L'edifici del Molí s'haurà de sotmetre a una important rehabilitació // Jose Polo

L’edifici del Molí s’haurà de sotmetre a una important rehabilitació // Jose Polo

Amb el projecte presentat es descarta definitivament la proposta de l’anterior equip de govern format per Iniciativa, ERC i CiU, que plantejava construir una nova biblioteca a la plaça de la Llibertat amb un pressupost superior als 10 milions d’euros. Ja en aquell moment CiU es va desmarcar dels seus socis de govern i apostava pel Molí com emplaçament de la nova biblioteca, sumant-se a la idea defensada des d’un primer moment pel PSC.

Tres anys després d’ocupar de manera important la campanya electoral, l’ara primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), indica que des de l’inici del mandat han “treballat per fer viable el projecte per construir una nova biblioteca”. La solució que es tirarà endavant –ubicar la biblioteca dins del Molí- permet abaratir costos i, a la vegada, salvar un edifici industrial. Aquesta era la proposta que sempre hem defensant nosaltres, perquè sempre hem cregut que el Molí suposa la transició d’un passat industrial de la vila al futur que és la societat del coneixement i la biblioteca n’és un bon exemple”, indica el líder socialista a Molins de Rei.

Tractament contra els tèrmits

L'estructura del Molí es troba molt afectada i al seu interior hi ha risc de despreniments // Jose Polo

L’estructura del Molí es troba molt afectada i al seu interior hi ha risc de despreniments // Jose Polo

Per poder tirar endavant el projecte del Molí calia saber si era viable econòmicament la seva restauració, ja que un dels primers problemes que es va trobar el PSC al accedir a l’alcaldia va ser un Molí que es queia a trossos que va haver de ser tancat per perill de despreniments. Xavi Paz assegura que els resultats inicials de l’estudi que l’Ajuntament va encarregar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona els van preocupar seriosament. “L’estudi deia que l’edifici estava molt tocat, que el cost de rehabilitar-lo seria molt car i per tant estàvem amb la mateixa situació que a la plaça de la Llibertat”, explica Paz. Un cop finalitzat l’estudi els tècnics conclouen que “s’ha d’actuar però els costos no seran massa elevats”.

Per això, des de fa unes setmanes s’estan realitzant treballs de sanejament de l’edifici amb un tractament antitèrmits per assegurar l’estructura de l’edifici, molt tocada en algunes parts. Aquesta actuació té una durada de pràcticament un any i costarà 40.000 euros a l’Ajuntament. Durant aquest període, mentre es lluita contra els tèrmits, s’aprofitarà per redactar el projecte executiu de l’obra. Si es compleixen els terminis, a finals del 2014 podrien començar les obres.

 • joan miquel

  Per fi despres de molts anys tindrem una biblioteca decent….i la rehabilitacio d’un espai que ara es una vergonya. Sembla mentida que alguns que al seu moment volien fer una inversio de 10 milions d’euros critiquin aquesta de 3.5 milions amb un emdeutament municipal d’un. Quant era l’endeutament en l’altres projecte ?

  • dclosa

   El protocol que es segueix la la Biblioteca de Molins de Rei per consultar un llibre cosit , és que cada lector agafa lliurement de les estanteries el llibre en qüestió i una vegada llegit , el torna a un mostrador especial , que mes tard l’assistent el guardarà de nou a la seva estanteria ,
   Seria interessant saber quina és la mitjana diària d’aquest procediment, segur que no passa de 5 llibres/dia. Valen la pena 1800 m2 i 3,5 milions € per només aixó ?

   • esther

    Comença a tindre el record de xorrades diaries

 • NO VOLS CALDO, MÉS IMPOSTOS!!!

  Sempre i quan no es converteixi en una biblioteca infrautilitzada com la d’El Papiol o Castellbisbal!!! Hi haurà diners per mantenir-la? Primer es deia que en aquest edifici hi anava l’Ajuntament, ara la biblioteca. Estirant sempre el braç que la màniga i canviant d’opinió constantment. La biblioteca s’ha de millorar, però potser exagerem una mica…. Li donaran les obres a una empresa espanyola i multinacional com Acciona?, que és qui fa el Pati de la Fecsa. Quina comissió s’enduen els de sempre per donar-li a les grans empreses?

 • dclosa

  la foto del interior está torcida

  • dclosa

   las vigas normalmente estan en el techo y no en la pared….

 • dclosa

  Desconeixement el procediment que s’ha utilitzat per les dades donades i lo que s’entén per “usuari”, peró podem donar per poc fiables els valors de 55.426 usuaris i 45.713 volums prestats del 2013, i si els usuaris dels 8 PC’s que te la Biblioteca han crescut un 40’49% , ha sigut per l’interes de les facilitats o per la crisi, donat el cost de l’internet domèstic. .

  Les biblioteques , igual que les dependències i departaments de l’Ajuntament tindrien de tindre uns horaris
  que siguin adients per l’us de la ciutadania i no a l’anvers. Son pocs, si durant l’any 2013 la biblioteca Pau Vila va restar oberta al públic 266 dies dels 365 que té any, i la mitjana de 204 visites diàries és més que dubtosa , es tindria que millorar el serveis culturals municipals , obrint els matins a diari i els dissabtes tarda si convé .

 • dclosa

  Les noves tecnologies, les noves tècniques pedagògiques a l’ensenyament i les noves formes de comunicació de la ciutadania , exigeixen nous espais : aules d’estudi, aules d’Internet, locutoris, etc.
  molt diferents de les necesitats dels segles XIX i XX que La Caixa i les Diputacions van impulsar
  les biblioteques municipals tal com avui les coneixem, Les noves comcepcions de la Biblioteca no es solucionaran amb més superfície, donant 1800 m2 a l’edifici del Molí , per comptes dels 386 m2 actuals. Estem davant d’un altre projecte messiànic municipal més, com el “d’estalvi d’energia” d’ICV amb CIU al govern, dels panels solars, encara sense conectar. Vergonyos.

 • Joan Carles Primer

  De veritat necessitem una biblioteca d’aquestes dimensions? De verotat ems gastare, 3.3 milions d’euros en aquest projecte? De veritat és una prioritat per a la población de Molins de Rei? Podem mantener els costos del Molí, de la nova biblioteca, de subvencionar totes les entitats de Molins de Rei…? Tornem a ser rics?

 • dclosa

  Les noves tecnologies, les noves
  tècniques pedagògiques a l’ensenyament i les noves formes de comunicació de la ciutadania , exigeixen nous espais
  municipals : aules d’estudi, aules d’Internet, locutoris, etc.
  molt diferents de les necesitats dels segles XIX i
  XX en els que es van impulsar
  les biblioteques municipals tal com avui les coneixem.

  La dada de que la biblioteca Pau
  Vila ha registrat un lleu ascens d’usuaris d’un 0’25% durant l’any 2013 no val
  ni la tinta per escriure-ho , Desconeixement
  el procediment que s’ha utilitzat i lo
  que s’entén per “usuari”, i podem donar
  de poc fiables els valors de 55.426 usuaris i 45.713 volums prestats del 2013, i si els
  usuaris dels 8 PC’s que te la Biblioteca han crescut un 40’49% , ha sigut per l’interes de les facilitats o per
  la crisi, donat el cost d’internet
  domèstic. .

  Després de 3 anys amb sols un 30
  % de les inversions municipals d’abans,
  el regidor de cultura i alcalde de Molins de Rei, Sr. Casals (CIU) , ens surt
  amb solucions messiàniques de que els més i millors recursos tecnològics que
  requereix la nova Biblioteca ho solucionaran amb més superfície, donant 1800 m2 a l’edifici del
  Molí , per comptes dels 386
  m2 actuals. Un
  altre projecte messiànic i municipal
  més, com el d’estalvi d’energia dels panels solars d’ICV….

  Les biblioteques , igual que les dependències i departaments
  de l’Ajuntament tindrien de tindre uns horaris
  que siguin adients a la ciutadania
  i no a l’anvers. Son pocs, si durant
  l’any 2013 la biblioteca Pau Vila va restar oberta al públic 266 dies dels 365 que té any, i la mitjana
  de 204 visites diàries és més que dubtosa , es tindria que millorar el serveis
  cultural, obrint els matins i els dissabtes
  tarda si convé .

  Sembla que per aquest projecte del Moli, l’actual equip de govern (CIU) te
  interès en confabular a tota la resta de partits, encara que ExMdR ja ha deixat molt clar en el seu article de El
  Llaç de febrer que no és axis. Tonem a donar responsabilitats a “experts” externs , amb messiànica política de sempre, quan els llibres
  seran ja la majoria digitals, social

 • Pingback: L'aparcament de camions al costat del parc de la Mariona serà un espai polivalent per joves i entitats | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El pressupost municipal del 2013 es tanca amb resultat positiu per segon any consecutiu | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El tractament contra els tèrmits del Molí s'allargarà durant tot aquest any | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Xavi Paz tornarà a ser el candidat del PSC a l'alcaldia i marca perfil propi | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Iniciativa proposa integrar les plaques solars en el projecte de la nova biblioteca | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Esteve Altozano: Ens agradaria una oposició més constructiva | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Més nens que mai participen al concurs de dibuix Josep Maria Madorell | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El projecte de la nova biblioteca de molins de rei segueix sense consens polític | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La nova biblioteca Pau Vila de Molins de Rei reforçarà el patrimoni històric del Molí | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L’informe històric del Molí no recomanava enderrocar la foneria | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La destrucció encoberta del patrimoni del Molí | Viu Molins de Rei()