Un grup de dones encartella les portes de l’església amb missatges a favor de l’avortament

Una actuació en contra de la maternitat imposada concentra un centenar de persones a la plaça de la Vila per celebrar el Dia Internacional de la Dona. Un grup de dones encartella les portes de l’església de Sant Miquel reivindicant l’avortament lliure i gratuït. Es recullen 1.600 signatures per inscriure el cos al registre de la propietat.

Un grup reduït de dones van oplir les portes del temple en favor a l'avortament lliure i gratuït // Elisenda Colell

Un grup reduït de dones van encartellar les portes del temple a favor a l’avortament lliure i gratuït // Elisenda Colell

La imatge del 8 de març de 2014 a Molins de Rei és, sens dubte, la de les portes del temple cristià amb missatges en defensa de l’avortament lliure i gratuït. Va ser una acció duta a terme per una vintena de dones. El col·lectiu culpa l’Esglèsia i l’Estat de “tenir el poder de forçar-nos a ser mares” i promoure “l’apologia d’un únic model familiar legítim: l’heterosexual”. Les dones fan un crida a un canvi social: “la revolució serà feminista o no serà”, conclouen.

Abans d’aquesta acció de protesta, una concentració a la plaça de la Vila va reunir a un centenar de persones en un acte organitzat pel Grup de Dones de Molins. El dret al propi cos, amb molta més contundència que a l’acte institucional del dia anterior, va ser la gran reivindicació de la jornada: “S’atorga la potestat sobre els nostres cossos a l’Estat, l’Església, metges, psiquiatres, psicòlegs…”, denunciaven les portaveus, Rosa Maria Coso i Anna Grioles. Una decisió incoherent, asseguren des del col·lectiu, ja que “a les dones solteres, lesbianes o bisexuals se’ls nega el dret de ser mares”.

La performance va acabar amb l'exposició de sentiments vinculats amb 'avortament // Elisenda Colell

La performance va acabar amb l’exposició de sentiments vinculats amb ‘avortament // Elisenda Colell

D’una manera teatralitzada s’explicava aquesta crítica. Dues persones disfressades d’Estat i Església emulaven ser impositors d’una maternitat no buscada. El poder, emmascarat en l’administració i la religió, colocava globus als ventres de les dones. Aquestes, al centre de la plaça, decidien fer explotar els seus ventres i desfer-se de les màscares de submissió o elements vinculats al culte catòlic.

Tot plegat va ser interpretat en clau de gènere també als discursos que es van fer a l’acte. Les polítiques de retallades del govern de CiU a Catalunya i del PP a Espanya van ser qualificades d’“ofensiva patriarcal i capitalista”, amb les dones com a principals víctimes. “El desmantellament de plans d’igualtat i de prevenció de la violència de gènere” han generat, segons les feministes, “un retrocés històric en drets i llibertats en mans de les dretes espanyoles i catalanes”. I afegien que, les polítiques d’austeritat, juntament amb el rol patriarca del poder, “legitima i promociona la violència masclista contra les dones”. En el que portem d’any ja han mort 11 dones a Espanya a mans de les seves parelles.

Un centenar de persones van participar a la concentració a la plaça de la vila el dissabte 8 de març // Elisenda Colell

Un centenar de persones van participar a la concentració a la plaça de la vila el dissabte 8 de març // Elisenda Colell

Una crida a la revolució s’amagava rere el discurs de les dones molinenques. Es queixen d’una “pèrdua dels drets laborals al mercat de treball capitalista i la sobrecàrrega de tasques domestiques”. El moviment defensa un canvi del sistema, fent des del feminisme una alternativa i un projecte polític de transformació i emancipació social.

Propietat del propi cos

Un home afegia el seu cos al registre de la propietat // Elisenda Colell

Un home afegia el seu cos al registre de la propietat // Elisenda Colell

El grup de dones a favor de l’avortament, ha engegat una campanya de signatures per inscriure els propis cossos al registre de la propietat. “És una manera de reivindicar que el nostre cos és nostre, de ningú més” explicava Antònia Castellana, en l’acte de presentació del moviment. Un mes desprès desprès d’estrenar la iniciativa ja s’arribat a les 1.600 signatures, tot i que s’espera arribar aviat als 2.000 firmants.

Recomanacions personalitzades