El Documental del Mes mostra la lluita d’una dona beduïna per canviar el seu destí

El documental “Rafea i el sol” gira al voltant de la història d’una dona beduïna que lluita per portar la llum al seu poble i convertir a les dones en part del projecte per fer-les lliures. És el Documental del Mes que es pot veure aquest divendres 7 de març a les 22 hores al teatre de la Peni.

rafea i el solRafea és una dona beduïna que viu amb els seus quatre filles en un poble del desert de Jordània. Tindrà l’oportunitat de viatjar a l’Índia i unir-se a un programa del Barefoot College, on dones analfabetes de tot el món es formen durant 6 mesos per ser enginyeres solars. Rafea lluitarà per portar la llum al seu poble. Allà hi ha foscor: tradició, analfabetisme i les amenaces d’un marit que no vol acceptar que la seva dona sigui una persona lliure, capaç de decidir .

Amb un accés extraordinari a les converses íntimes de Rafea amb el seu entorn familiar més proper (el seu marit, la seva mare, les seves germanes) i gràcies a un seguiment exhaustiu i prolongat en el temps, el documental reflecteix els obstacles i perjudicis socials i culturals als que Rafea ha de fer front per poder accedir a una formació i, en darrer terme, a l’oportunitat de canviar la seva realitat i la de la seva comunitat.

Perquè el repte de Rafea no és només el de convertir-se en la primera enginyera solar del seu país, sinó el d’un cop de nou a Jordània, trobar el suport suficient entre les dones de la seva comunitat per poder dur a terme la seva missió: portar la llum al seu poble i convertir a les dones en part imprescindible del projecte.

Encara que la aventura de Rafea passi entre un desert al costat de la frontera amb l’Iraq i una escola índia, el problema no es pot desvincular del nostre entorn geogràfic més immediat: les dones a Espanya guanyen, de mitjana, un 23% menys que els homes per fer la mateixa feina. Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el documental Rafea i el sol  alerta de tots els fronts que continuen oberts.

Les directores Mona Eldaief i Jehane Noujaim són dones àrabs criades als Estats Units i coneixen bé les oportunitats que existeixen per a les dones en el món àrab i les de les dones en el món occidental: “No creiem que les pel·lícules puguin canviar la societat i els tabús social … però si creiem que la gent que les veu, pot”, asseguren les autores d’un documental que venen avalades per l’èxit del seu anterior treball, The Square, sobre la revolució de la plaça Tahrir a Egipte i amb el que van estar nominades als Oscar com a millor documental.

Els socis de Viu Molins de Rei, a meitat de preu

Des del passat mes de febrer, els socis de Viu Molins de Rei gaudeixen d’un 50% de descompte en la compra d’entrades per veure El Documental del Mes a la Peni. Així, gràcies a la col·laboració de la Joventut Catòlica – la Peni, gaudir d’un bon documental només costa 2 euros i es posa a l’abast de tots els socis.

Per fer efectiu el descompte només cal mostrar el carnet de soci de Viu Molins de Rei a les taquilles de la Peni en el moment de comprar les entrades. Si encara no ets soci i vols gaudir d’aquesta promoció, omple el formulari d’inscripció i comença a gaudir d’avantatges culturals, a més de donar suport al diari local, independent i lliure de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades