Adrià Sàbat: Un cartell de Carnestoltes

adria fotoEntenem que quan la publicitat, per vendre un producte X (que no és en si cap dona ni res específicament per a dones), s’empara en la imatge d’una dona tot estampa, cau en el sexisme; bé sigui una dona per vendre sabó de roba o whisky escocès, bé sigui la “noia Tot” enfilada a la Kawasaky de torn al setmanari local, és sexisme publicitari.

És sexista el cartell censurat?

Sí. Perquè quan hom fa publicitat d’una festa popular com el Carnestoltes, la imatge d’unes nues cames femenines amb les calcetes als turmells, esdevé sexista; a no ser que el Camell, la rua i el ball de Carnestoltes hi tinguin molt a veure.

És el cartell en si una expressió de mal gust?, és groller?

La imatge és subtil, se’ns mostra una part del tot, la menys sexual del cos. S’insinua la sexualitat implícita, no s’explicita. És més eròtic que porno.

El context. És lícit que un cartell de Carnestoltes pugui ser sexista?

La transgressió implícita a la festivitat que ens ocupa hi fa pensar. De manera semblant, el 28 de desembre, dia dels Innocents, hom tolera l’engany, el parany i la mentida, conductes reprovables els tres-cents seixanta-quatre dies restants.

El Carnestoltes (tot i que aquesta característica era més xocant en temps menys permissius que els actuals) duu amb si la transgressió, és la seva característica principal. Saltar-se les normes per un dia. Intercanviar-se els papers. Alterar la raó i la lògica. Provocar. I aquest no deixa de ser, ben portat, un exercici higiènic, restitutori, dessacralitzador.

Per Carnestoltes, la gent es transvesteix, i adopta, molt sovint, l’aspecte de les seves pors, dels seus contraris. L’ateu es vesteix de monja, el poruc de monstre, l’anticapitalista de l’home del dòlar aquell del barret de copa que t’apunta amb el dit, l’antimilitarista de guàrdia civil, els homes de dona i viceversa, els docents de les Illes d’embut verd… L’any passat els defensors del Carnestoltes es van disfressar de seguici fúnebre del difunt Carnestoltes.

En aquest context, el cartell de Carnestoltes vilipendiat i finalment censurat abans de donar a llum, és adequat, pel contrast i la composició. (Per no parlar de la impagable publicitat gratuïta aconseguida que els seus detractors han fet amablement de l’esdeveniment.) Que sigui més o menys bonic, ja és qüestió de gustos.

L’ús de la imatge de l’estereotip estètic de dona com a objecte sexual, en la publicitat és constant. La publicitat cerca en l’instint primari dels homes la manera més barroera i eficaç de cridar-ne l’atenció. Hi caiem de quatre potes.

Les lluites socials, la que combat el sexisme, la que combat el capitalisme, la que combat el racisme, la que combat el cofoisme, la que combat l’espanyolisme, esdevenen reptes immensos, eterns, car són lluites feixugues per llur transcendència històrica i perquè són fronts que cremen per totes bandes.

La gent organitzada que milita en aquestes lluites pren més consciència, i s’adona tot d’una del que a la majoria li passa per alt. És normal, ho viu de prop, ho ha estudiat, ha millorat la pròpia conducta, i treballa les maneres de fer obrir els ulls als seus per tal de canviar les coses, en la mesura del possible…

El primer manament raonat que ha de tenir en compte aquesta persona és la capacitat de riure’s de si mateixa i de la causa que noblement defensa. Dessacralització. També la gent compromesa té dret a ser trivial. I esdevé saludable. No es tracta de relativitzar les coses (això és un eufemisme) sinó de demostrar que, de tant segur que n’estàs, dels principis senzills i clars que defenses, pots riure-te’n sense ofendre’ls. Això t’humanitza a tu, i engrandeix la causa.

Quan és pitjor el remei que la malaltia.

Àdhuc, l’afegit de l’altre cartell, el masculí, en pro de la paritat feliç; com molt més encara la retirada rampelluda del cartell no oficial amb una oficialíssima pantomima del govern; com també el requeriment d’algun organisme polític opositor de la dimissió de l’alcalde per la gravetat dels fets, mesures que volien atendre la causa suposadament ofesa, així, per excés, la ridiculitzen.

A vegades, es confon l’afany de denúncia amb el de notorietat, es confon la rectificació amb la hipocresia política, es confon la transgressió amb uns pantalons apedaçats.

Parlem-ne.

Adrià Sàbat Galceran

 • dclosa

  ¿En ple segle XXI , vint segles desprès de l’invent del Coliseu romà, encara no em après res més que “pa i circ” ? . ¿ No tenen cap altra feina els treballadors de la regidoria de cultura i el mateix alcalde-regidor de l’Ajuntament de Molins de Rei Sr. JR Casals (CIU) que tenen que organitzar-nos amb els escàndols de sempre el Carnestoltes ? , ¿ El Carnestoltes a Molins de Rei té antecedents històrics, que culturalment tinguem de vetllar per la seva continuïtat com en el cas de la Fira de la Candelera?
  ¿ En el cas de no celebrar-se el carnestoltes a Molins de Rei , els adictes, requeriran tractaments psicològics i provocaran una sobrecarga al CAP-Molins ? , ¿Es pot anar encara gratuïtament a les rues de Sitges o a la de Sant Viçens des Horts? , ¿Quans diners ens costarà la festa?, ¿Podrem saber ( o com sempre no ho sabrem) el cost de la Festa Major 2013 ?.
  Sincerament : Jo prefereixo que els de l’Ajuntament no m’organitzin res, i que en canvi em redueixin
  l’IBI (Impost municipal de Bens i Immobles) que puntualment ens cobra, la tan promocionada per en Rajoy, Diputació de Barcelona

 • Joan Carles Primer

  Adrià, si el cartell el va fer el teu germà, com cada any, per encàrrec de l’Ajuntament, i quan encara no estava aprovat, el va publicar al FB sense autorització…

  • dclosa

   Podríem saber periodísticament parlant, quin és el protocol que segueix la regiduria de cultura del Ajuntament de Molins de Rei per la subcontratació del Carnestoltes ? , El procediment per el cartell del Carnestoltes es el mateix que es segueix per el cartell de la Festa Major, a dit ? , El Carnestoltes es subcontràta sempre a la mateixa endogámica empresa ? , Quans diners ens costarà la festa?, Podrem saber (com sempre, amb la nova transparència municipal, no ho sabrem) quant ens va costar la Festa Major 2013 ?

   • Daniela Closa

    Daniel Closa,
    Preguntes:

    No diu que no el deixen publicar en aquest mitjà?
    No ha engegat una campanya conspiratòria denunciant que se’l censura i reprimeix?
    Perquè fa més de 3 anys que es dedica a assetjar a molts molinencs amb les seves teories conspiratòries?
    Perquè envia cartes anònimes a persones, entitats i comerços amb amenaces difamacions, i s’apropa de noms aliens?
    Saben al Llaç que els utilitza per els seus assetjaments?
    Ho saben al Tot?
    Sap que per jugar a les amenaces i a les “cartes” cal utilitzar guants?
    Sap els danys psicològics que causa a algunes persones?
    Se n’adona que s’està posant en terrenys pantanosos?
    Del “hi hi-ha ha” de la Teresa i del “pobre home” s’està passant a temes delictius?
    Perque ho sap que la difamació, l’amenaça és delicte?
    Creu que arribat el moment de parar aquesta paranoia abans no en surti escaldat?
    No veu que li explotarà a la cara més aviat que tard?
    Aturis o ja no hi ha marxa enrere
    Del “pobre home” passarem al “criminal”.

    • dclosa

     Daniela : Ja vec que tu ets del clan dels millor els “silèncis” , que les preguntes t’ofènen, i que tens barra lliure per fer amenaces i per dir tota la porqueria que vulguis, que no té res a veura amb el tema, Quina és la teva opinió sobre l’article? , Les amenaçes ? , Pobre dona…. pobres els que t’ho permeten i et segueixen la corrent…

     • Daniela Closa

      Si, si, amenaces, asetjament,
      difamacions i “recomanacions”.
      S’ha acabat el bròquil ja.
      Ja no es tracta de quatre tonterietes anònimes.
      Ets un delinqüent.
      I no respons res desde fa dies perquè tot és veritat.
      Tranquil no escriuré mai més.
      Els articles no s’ho mereixen.
      I la gent del Viu Molins i els lectors tampoc.
      Disculpes. És l’únic lloc on es podia fer.
      Ara potser ja ho fan els jutjats.
      Almenys ara moltíssims molinencs
      ja saben a que et dediques.
      I espera’t.

     • dclosa

      Daniela : Estás ben sonada !

     • iMartirola

      Digueu-me la veritat…….. sou el Camell i el Rei Carnestoltes preparant el Samaniat del diumenge, veritat? VERITAT? Si no, no entenc tal pèrdua de temps virtual…… en fi……

     • Daniela Closa

      Espero que no t’asetgi mai un sonat. Aquesta és la veritat.
      I en tot cas, perds el temps tu, llegint i contestant.
      A la resta ens afecta i molt.

  • Adrià

   Dues coses:
   1. El cartell no l’ha fet qui tu dius. T’hi has acostat, però com que no has contrastat la intuïció, has errat.
   2. I de la teva censura parentil se’n dedueix, tanmateix, que la teva opinió sobre el tema tampoc no és vàlida, pel fet de ser tu el nostre onclastre?
   Coses que passen. Salut i fi de la conversa virtual.

   • dclosa

    L’Ajuntament (CIU+PSC) encarrèga el Carnestoltes sempre a les mateixes endogámiques empreses i families, de Molins de Rei : Expogestió, RteatreD,….?
    Per lo que saben : l’autor del cartell de les braguetes es un disenyador nascut a Sant Viçens dels Horts que actualmente viu a Molins de Rei i que en Roger de RteatreD li va fer l’encàrrec.
    Quants diners ens costarà el Carnestoltes 2014 ?,
    Podrem saber (com sempre, amb la actual nova transparència municipal, no ho sabrem) quant ens va costar la Festa Major 2013 ?

    • dclosa

     i lo més llastimós es la barruera modificació de els posdcast de les declaracions d’en Roger a l’Entrevista d’actualitat el dijous 28 matí a la Radio Municipal , que indicava la seva renúncia, i el retall de l’entrevista a la Sandra Bou. La ciutadanía de Molins de Rei estem farts de tanta manipulació municipal de mitjans de comunicació local.

     • dclosa

      cartells censurats i comentaris esborrats, Qui te pors?

     • RMR

      Aclariment per al·lusions: El motiu pel que va haver-hi talls als podcast de Ràdio Molins de Rei del passat dijous 27 de febrer entre les 11 i les 12 (coincidint amb l’entrevista a Roger Sàbat) va ser la substitució del router que utilitzem per fer el servei de ràdio online i ràdio a la carta. Obviament mentre s’estava produïnt aquest canvi aquests dos serveis van quedar interromputs amb talls temporals. En cap cas es va modificar (de fet el sistema, que és automàtic, no ho permet ni nosaltres ho volem) cap dels enregistraments. La prova d’això és que les declaracions les pot escoltar al podcast “Bon dia i Bona Hora de 8 a 9 del divendres 28 a partir del minut 13: https://enacast.com/radiomolinsderei/podcast/32494 .Salutacions.

     • dclosa

      Quina casualitat !… Sempre les mateixes excuses….. I el podcast dels plens municipals que sense donar-nos avis ja no els posen, també és per substitució de router ?

   • iMartirola

    És molt fàcil posar-se un seudònim i esciure coses sobre els demés, de forma anònima, radera la pantalla d’un ordinador/telèfon/tablet…………
    I ara, la meva opinió sobre el que ens ocupa.
    Si bé estic totalment d’acord amb les paraules de l’Adrià, trobo que la festa en si porta molts anys estancada: s’han perdut activitats clàssiques com la darrera passejada del Rei Carnestoltes (que, si us plau, des d’aquí demano la torneu a incloure ja que era una alternativa per als qui tenim canalla i pot ser no volem seguir tot el corre-cuita!), la rua infantil, etc. Des del meu punt de vista, sembla que es busqui la polèmica per revifar la festa arran del que va passar fa uns anys. M’explico: tota aquesta polèmica ha servit perquè tothom en parli del Carnestoltes de Molins, bé o malament, però que se’n parli (tinc coneguts de fora del poble que s’han assabentat del que ha passat). No puc evitar pensar que tot això sigui un gran muntatge de màrqueting i, de ser cert, seria una brillant idea. Insisteixo, des del meu punt de vista, eh!

 • QUINA POCA FEINA

  A part que tenen raó totes les persones que parlen d’empreses endogàmiques, perquè aquí totes les festes les organitzen i controlen els fills d’exregidors i expresidents de clubs de futbol, s’ha de dir que aquest any el Carnestoltes ens torna a regalar un sobrecost als pressupostos municipals. Els clubs esportius són intocables i no podem modificar la seva agenda competitiva per cedir per un cap de setmana el pavelló, que és on es feia la festa de Carnestoltes! No, com que són intocables, s’ha de llogar una carpa a la plaça de la Llibertat amb diners de tots els molinencs i molinenques, i després sortiran amb el tema que no hi ha ‘cash’ per solucionar altres problemes veritablement importants, com la manca de feina o l’atur desmesurat. Tornem a pagar totes i tots la festa d’uns pocs, que com que tenen l’empresa dedicada al món de l’espectacle, han de fer calaix!
  PD: L’Adrià ens torna a regalar, amb aquests tetxos, un altre episodi de la seva supèrvia pseudointel·lectual pagada per la influència i poder del regidor a l’ombra que mai es retira i que sempre exerceix la seva influència en aquest poble on el seu nom és molt apropiat, ja que la cort sempre està ocupada pels mateixos… la Nomenclatura? Visca la Vila del Pont de les Quinze Arcades!!

  • Anna_Maria

   Sembla mentida l’acarnissament amb una persona que dona la cara, ara sembla que per ser familiar/amic o conegut d’una persona que tingui relació amb l’Ajuntament no té dret a l’opinió (llibertat d’expressió) Altres comentaris del de sempre (daniel closa) assumin la seva situació personal i la manca d’amistats per tant no té un altra cosa a fer.Per últim la “demagogia” no és pot fer res que no sigui la lluita contra l’atur no aniria malament l’enviament d’aquesta queixa als organismes que depenent aquestes qüestions… Si vostè entenc que 1800 persones que van sortir al Carnestoltes no van tindre cap despesa als comerciants de la Vila que tambe paguen els seus impostos i donen feina i que el dissabte tots els locals d’oci i restauració eren plens, llavors l’inversió a lo millor no era tant malament i per la seva informació crec que desde l’incident greu del Madrid Arena la legislació referent a la seguretat de llocs tancats es molt estricte i les despeses d’acompliment d’aquestes normatives es molt elevada.
   Salutacions

   • dclosa

    Anna_ Maria : Vosté que está dintre de l’Ajuntament, Podríem saber periodísticament parlant, quants diners ens ha costat la festa del Carnestoltes?, Podrem saber (comentari de sempre, amb la nova transparència municipal, no ho sabrem) quant ens va costar la Festa Major 2013 ?

    • joan miquel

     senyor closa esta molt malalt…si de cas tant criticar aqui pero el dia que puja l’equip de govern al seu barri no te collons a preguntar totes les seves preguntes..por…cangelis . Si ja el coneixem teresa

     • dclosa

      joana miquel : De quin barri parles ? , De que van a parlar els de l’equip(?) de govern als barris? , Van a parlar de quelcom coherent o a escoltar-se a si mateixos ? , Tenen poca feina al Consistori? , Jo si ting quelcom pregunta ho faig via instáncia a la finestreta de l’Ajuntament, a ETV a la tarda-nit dels dimècres de primer de mes o a la Radio Municipal els dimècres matí, a Viu Molins quan no me les esborren o a la revista El Llaç . Salut !

    • Anna_Maria

     No se si per be o per malament jo no treballo a l’Ajuntament de Molins de Rei… estic a l’atur . Però tambe vaig pel carrer i no estic tot el dia en aquest mitjans; la meva informació es de parlar pel carrer i llegir una mica la premsa… Ja sé que en el seu cas es dificil….. ja que sortir al carrer i no trobar ningú amb qui parlar i a la vegada tot el dia sol a casa seva sense parlar amb ningu, arriba un moment que ha de sortir la seva ràbia amb algun, en aquest cas amb l’Ajuntament de la seva Vila: mentre solament sigui això cap problema, d’altra banda hi ha gent que no es de la seva opinió i sembla ser que vostè pensa que aquestes persones treballen a l’Ajuntament, d’això es diu “sindrome”

     • dclosa

      Anna_Maria : No m’explico com pots saber més coses que jo mateix. Coneixes ja lo que declàro trimentralment a Hisenda, i si estic al corrent o no de la declaracíó del IVA ? i tot aixó de que em paso tot el dia sol a casa meva sense parlar amb ningu, no sé d’on ho treu , i no m’explico com t’ho deixen publicar aquestes roqueries que de ser certes, serien intimitas personals, que no tenen res a veure amb el tema del article, ¿ No?

     • Anna_Maria

      Tens un greu problema i es que t’agrada xerrar massa i vius a un poble i a un barri …. no cal dir res més. No tinc ni ideia ni vull conèixer la teva declaració a Hisenda i com es tant “bocazas” ara ja tothom ja sap que es autonom i aixì va la teva vida. I com tu dius de ficar-se a la vida privada fes una mica de memòria tant amb l’actual nick com l’altre de Teresa si t’has ficaten la vida de moltes persones politiques i no politiques, deixant a vegades a tots els vilatants/escom a ignorants (no necesitat de biblioteca) Ah el pilo de l’entrada del teu cotxe a casa teva per no pagar el “vado”. Per cert barri Bonavista

     • dclosa

      No m’explico com et deixen publicar aquestes roqueries, que de ser certes, serien intimitas personals, que no tenen res a veure amb el tema de l’article, En el cas de que sapigueu a on visc, quants vindreu a intimidar-me ?

   • NO VOLS CALDO, MÉS IMPOSTOS!!!

    Si s’hagués fet a poli tb hauria donat benefici als comerciants del poble que tb paguen impostos. Potser la demagògia la fas tu i tota la camarilla de pseudo-noblesa que hi ha en aquest ajuntament

    • Anna_Maria

     “pseudo-noblesa” per llogar cadires… Sembla ser que la meva opinió és la de l’Ajuntament, clar s’ha d’estar en contra de tot el que fa per tindre el teu vistiplau. Com a tot arreu es realitzen coses que estan be i altres no… però pujar el nivell per si hi ha una carpa… en aquest cas les barres del bar les portarva col·lectius per tu no adients a la “pseudo-noblesa” i els beneficis per la PAH……

 • Pingback: Grup de Dones de Molins: Resposta a l'article "Un cartell de Carnestoltes" | Viu Molins de Rei()