El col·lectiu d’independentistes castellanoparlants Súmate passa pel Canal

L’entitat que tracta de fomentar l’independentisme entre els castellanoparlants reuneix unes 70 persones a l’Associació de Veïns del barri del Canal. Esgrimeixen l’argumentari a favor de la separació d’Espanya en castellà amb l’objectiu de “treure les pors” als indecisos. 

Paco Martínez, Antònia Castellana, Eduardo Reyes i Coque García a l'AAVV del Canal // Jose Polo

Paco Martínez, Antònia Castellana, Eduardo Reyes i Coque García a l’AAVV del Canal // Jose Polo

El col·lectiu Súmate ha passat per Molins de Rei per tractar de promulgar el sentiment independentista entre els les persones de parla castellana i originaris d’arreu d’Espanya. Després d’alguns dies a peu de carrer en el municipi, han aconseguit reunir prop de 70 persones a la sala d’actes de l’Associació de Veïns del Canal, el barri que va rebre bona part de la immigració espanyola durant la segona meitat del segle XX.

L’acte va comptar amb el suport d’Antònia Castellana, primer alcaldessa de Molins de Rei en la restauració de la democràcia. També va ser present en primera fila Josep Janés, alcalde de Molins de Rei entre 1991 i 2002. A més d’alguns curiosos arribats de diversos punts del municipi, hi havia moltes persones de partits polítics com ERC, Iniciativa, col·lectius com l’ANC i també l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). Hi havia algunes persones del propi barri que es van apropar per conèixer més sobre aquest col·lectiu, però aquestes eren minoria. Com en la majoria d’actes de Súmate, eren més els que volien convèncer que els que s’apropaven per ser convençuts.

Sempre en llengua castellana, es va esgrimir la majoria de l’ideari de l’independentisme català, fent una crida a que tots els assistents el fessin arribar a familiars i coneguts. “Porteu a aquells que tenen dubtes que segur que els podrem convèncer”, va afirmar Eduardo Reyes, president de Súmate. També present a la taula rodona, Paco Martínez, ex PSC de Cerdanyola del Vallès, va fer un missatge a favor del referèndum: “Tenim tot el dret del món a expressar-nos a les urnes”, va dir abans d’afirmar que “no hem de fer-li cas al discurs de la por que fan els del PP”.

L’última persona present a la taula va ser Coque García, que va fer un discurs molt més revolucionari. “Volem la independència per acabar amb el poder de les oligarquies”, va etzibar García. Al final de l’acte hi van intervenir un parell de persones del públic que, ja convençudes de la necessitat de la independència, van refermar les posicions exposades fins al moment.

Recomanacions personalitzades