Un cartell no autoritzat del Carnestoltes aixeca polèmica

La publicació d’una imatge proposada pels organitzadors per ser cartell del Carnestoltes però que l’Ajuntament va rebutjar aixeca polseguera. El consistori no el va autoritzar per “evitar ferir sensibilitats” però ha acabat apareixent a Facebook i provocant reaccions en contra. 

El cartell no autoritzat del Carnestoltes 2014 ha aixecat nombroses crítiques // Carnestoltes Molins de Rei

El cartell no autoritzat del Carnestoltes 2014 ha aixecat nombroses crítiques // Carnestoltes Molins de Rei

Un dia abans de publicar el cartell oficial del Carnestoltes 2014 a Molins de Rei, els organitzadors de la festa van publicar a un perfil de Facebook un dels cartells que havien proposat per promocionar el Carnestoltes i que va ser descartat per l’Ajuntament. En ell es veuen les cames d’una noia baixant-se un tanga i amb la crida “Si vols festa assegurada, cal que vagis ben calçada”.

El cartell de la polèmica és una de les propostes que es van presentar a l’Ajuntament per part de la companyia organitzadora, RteatreD. Tots els anys es dissenyen diversos cartells i la regidoria de Cultura, juntament amb els organitzadors del Carnestoltes, s’encarreguen d’escollir-ne un. Segons fonts municipals, l’Ajuntament va rebutjar el polèmic cartell des d’un primer moment “per evitar ferir sensibilitats i males interpretacions”. Sabien el que passaria, i és el que va acabar passant.

En el moment de la seva publicació, en cap moment es va dir que aquest no era el cartell oficial i la polèmica que precisament l’Ajuntament volia evitar només va trigar uns minuts en saltar a les xarxes socials. L’organització independentista juvenil Arran Molins de Rei va iniciar una campanya exigint la retirada immediata del cartell amb el lema “Carnestoltes sí, disbauxa també, però sexisme, ni a Molins, ni enlloc”. Col·lectius feministes i antipatriarcals de diferents punts de Catalunya es van sumar a la queixa a través de les xarxes socials. “Cal que estiguem alerta contra tots els atacs patriarcals que les dones patim dia a dia des de publicitats cosificadores, presentant els seus cossos com a objectes o reclams comercials”, denunciaven des d’Arran.

A la queixa es va sumar la CUP Molins de Rei, que va aprofitar per atacar la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Jessica Revestido (PSC). “Sembla que els ha fallat el protocol d’igualtat que no serveix per a res, tot sigui dit. La regidora ni ho devia saber. Compte amb qui et juntes, Revestido. No tot s’hi val per Carnaval”, va publicar el principal partit de l’oposició a la xarxa social Facebook. Consultada per aquesta redacció, Revestido confirma que no tenia ni idea de l’existència del cartell.

El cartell de la polèmica també tenia versió masculina // Carnestoltes Molins de Rei

El cartell de la polèmica també tenia versió masculina // Carnestoltes Molins de Rei

Hores després de la publicació del polèmic cartell, al mateix perfil de Facebook, apareixia un altre amb la mateixa estètica però en versió masculina. En aquest cas era un noi qui tenia baixats els pantalons. La imatge anava acompanyada de la frase: “Si vols deixar enlluernat, cal que vagis ben calçat”. Sobre aquest cartell, les entitats i partits polítics crítics amb el de la noia, no en van dir res. Per respondre a la polèmica aixecada amb la versió femenina del cartell, els responsables de la publicació ja apuntaven que al dia següent es coneixeria tota la veritat.

I així va ser, 24 hores després de la polèmica es donava a conèixer el cartell oficial i definitiu del Carnestoltes 2014 a Molins de Rei. Ni pantalons baixats ni tangues ni cap connotació sexual. Des del consistori lamenten que s’hagi publicat el cartell descartat i la confusió que ha generat. Fonts municipals descarreguen tota la responsabilitat en la companyia organitzadora del Carnestoltes i remarquen que el polèmic cartell no oficial “en cap moment ha estat difòs pels canals oficials de l’Ajuntament”.

Cartell oficial del Carnestoltes 2014 // Carnestoltes Molins de Rei

Cartell oficial del Carnestoltes 2014 // Carnestoltes Molins de Rei

 • Pingback: El PSC marca perfil propi davant la polèmica del cartell de Carnestoltes | Viu Molins de Rei()

 • miquel pellicer

  Crec que tots plegats teniu la pell molt fina.

 • dclosa

  ¿Es pot utilitzar l’anagrama de l’ajuntament sense autorització del consistori municipal ? , ¿ Quin protocol s’ha seguit des de l’Ajuntament amb tot aixo? , ¿ Hi hauran denuncies contra que el o els que n’hagin fet el mal us , o son els mateixos de sempre, dintre de el consistori? , ¿La regidora de igualtat Sra. Revestido (PSC) estava o no al corrent del cartell “calentorro” de la regiduria de cultura Sr. Casals (CIU) ?.
  Conclusió : Poca feina ! ,
  Mal guanyats els diners del Pressupost Municipal de la Despesa 91 : Organs de Govern, de 729.000 € ( 120 mill Ptas) per veure espectacles d’aquets tipus, “No ganan lo que nos cuestan”.

  • Anna_Maria

   Home, Teresa.. per la seva informació un exemple que entendra molt be. Una empresa de construcció demana uns projectes per fer un concurs, evidentment l’anagrama de l’empresa que realitza el projecte i un altra de l’empresa que demana aquest projecte. Desprès l’empresa escollira el projecte que vulgui. No és tan dificil

   • dclosa

    Home, Joan-Pere, Al cartell de les “bregues caigudes” no mes apareix l’anagrama de l’empresa que ha demant el projecte, i aquesta empresa és la mismísima Regiduria de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei, a carrec del nostre flamant alcalde (CIU) J.R. Casals. No és tan difícil , Oi ? , Conclusió : Poca feina !

    • Anna_Maria

     ja ho dius be, poca feina, encara que no dius res aquesta vegada de RMR i Bus- Molins

     • dclosa

      Home, Joan-Pere, No estas al dia…. No has llegit el darrer Llaç ? , RMR i BM son com els indis , i aquells federals de Chicago, Estan blindats, No em deixen !

     • dclosa

      De RMdR i del Bus, les forçes fàctiques (fatxes) de MdR m’han possat un “morrió” i ja no em deixen donar la meva humil opinió de les coses, No ha llegit el darrer nro. de El Llaç ?

 • Molinenc

  Curiós com un cartell “no autoritzat” porta el logo de l’Ajuntament… No serà que primer el van autoritzar i després s’han fet enrera i li han fotut el marrón a la persona que han contractat per organitzar el Carnestoltes? No té prou personal l’Ajuntament per organitzar-ho directament?

  • dclosa

   A les ambigues declaracions de sempre, el dia 19 , l ‘alcalde ,el Sr. JR Casals (CIU) al programa Preguntres(sense pregunes) al Sr. Alcalde, dels dimecres al matí a la Radio Municipal, (veura postcast) es veu clarament de que ell en tenía un total coneixement del tema i que se li va anar de les mans. Cada any la mateixa comedia.

   • Daniela Closa

    Daniel Closa,
    Preguntes:

    No diu que no el deixen publicar en aquest mitjà?
    No ha engegat una campanya conspiratòria denunciant que se’l censura i reprimeix?
    Perquè fa més de 3 anys que es dedica a assetjar a molts molinencs amb les seves teories conspiratòries?
    Perquè envia cartes anònimes a persones, entitats i comerços amb amenaces difamacions, i s’apropa de noms aliens?
    Saben al Llaç que els utilitza per els seus assetjaments?
    Ho saben al Tot?
    Sap que per jugar a les amenaces i a les “cartes” cal utilitzar guants?
    Sap els danys psicològics que causa a algunes persones?
    Se n’adona que s’està posant en terrenys pantanosos?
    Del “hi hi-ha ha” de la Teresa i del “pobre home” s’està passant a temes delictius?
    Perque ho sap que la difamació, l’amenaça és delicte?
    Creu que arribat el moment de parar aquesta paranoia abans no en surti escaldat?
    No veu que li explotarà a la cara més aviat que tard?
    Aturis o ja no hi ha marxa enrere
    Del “pobre home” passarem al “criminal”

    • dclosa

     Daniela : Sembla que a vostè si li deixen publicar amenaces , Veig que té la pell molt prima i que dir la veritat sobre Molins de Rei, li provoque verdaders trastorns
     psicològics…

    • Joan Carles Primer

     Daniela???? Si es diu Daniel!!!!!

   • Joan Carles Primer

    Sr. Daiel Closa, per fi s’ha masculinitzat!!!

  • Anna_Maria

   No se si coneixes que tots els projectes que es demanen per empreses privades i publiques hi ha un “faldo” on es veu logotip ; despres l’empresa privada o publica diu quina es la proposta guanyadora. Per altra part entenc que el personal de l’Ajuntament s’organitza el Carnestoltes (dissabte) son hores extres ?? Llavors de ben segur es crearia un altra problema

  • Joan Carles Primer

   Pregunteu-li al Sr. Roger Sàbat com va anar l’encàrrec i per què va publicar el cartell sense tenir el vistiplau municipal!

 • Miquel Burgès

  Disculpeu però casos com aquest m’avergonyeixen… i no em refereixo al cartell, em refereixo a la sensibilitat que sembla que tots plegats tenim… ÉS CARNAVAL senyors i senyores!!! si no és ara quan fem mofa de tot plegat quan ho hem de fer? Crec que ens falta obrir-nos de mires tots plegats… viatgeu per altres pobles i mireu els cartells d’altres anys… veureu tangues, cuixes i pits a mansalva! Però no!! a Molins de Rei “això no toca”!

  Espero que a cap comparsa ni comparser se li passi pel cap disfressar-se de res on deixi entreveure cuixa, tanga o pugui tindre mínimes connotacions sexistes…

  Vergonya cavallers, vergonya.

  • Joan Carles Primer

   Completament d’acord, Miquel!

 • QUINA POCA FEINA

  A PIC I PALA TOTS… A PIC I PALA TOTS!!!!

 • iMartirola

  Esperem que aquest any als senyors de la cup no els hi doni per vetar el rei Carnestoltes per tercer any consecutiu, serà un mèrit fer un rei que no ofengui ningú…. Pot ser una caixa de cartró.

  • Manu

   l’any passat el senyor alex maymo ens va prohibir treure el rei perque era una parodia de lance armstrong perquè deia que era ofensiu, fa dos anys van prohibir la replica dl camell, molt be molins de rei, seguim aixi, prohibint a la gent el dret a viure el carnaval com vol, clar que si, visca el dret a decidir, però a decidir el que JO VULL. Les coses no funcionen aixi senyors…….

   • Joan Carles Primer

    El Sr. Maymó és molt democràtic, tant o més que el Sr. Maduro o el Sr. Chavez!

 • Pingback: La CUP demana major responsabilitat política a Casals al capdavant de la regidoria de Cultura | Viu Molins de Rei()

 • Albert Artés

  Quan m’ho han explicat no m’ho podia creure! Quina polèmica tan absurda i tan ridícula: un excés de zel i una manca total de sentit de l’humor.

  Arran Molins, la CUP, el PSC i CiU tenen un bon problema si no saben contextualitzar aquest cartell, que anuncia una festa popular on, precisament, un dels seus pilars és que gairebé tot està permès.
  La desafortunada i contradictòria campanya de censura de la CUP parla de “disbauxa”… i jo em pregunto: què us penseu que és la disbauxa en un context carnavalesc?

  El respecte ha de ser per les persones, això sempre!; però, es pot demanar respecte cap a un col·lectiu durant el Carnestoltes? Més encara: es pot demanar respecte cap a un col·lectiu que representa la meitat de la població mundial durant el Carnestoltes?
  A més a més, es dóna per fet que és una dona! També podria ser un home disfressat de dona… O fins i tot un o una transsexual! En fi, que ric per no plorar…

  Aquesta censura em recorda la polèmica generada fa un any a l’entorn de la figura del Rei Carnestoltes. Algú va decidir que la figura del Rei seria una reproducció del Camell Molins de Rei. L’Ajuntament en aquell moment va haver d’intervenir perquè als representants d’una important entitat de la vila no els semblava bé la idea. L’Ajuntament per evitar-se el problema va acabar cedint i el Rei “Camell” no va arribar a sortir al carrer. Allò va ser un error i censurar aquest cartell també ho és.

  Algú s’atreviria a censurar el text de l’obra teatral de Els Pastorets de Molins de Rei? Un text popular de finals del XIX, divertit, misogin en alguns moments, i fins i tot molt sexista, sí!, i què!? Fa riure i no passa res: perquè el seu context ens remet a l’humor, a temps passats i a temps actuals, tan per bé com per mal (amb la col·laboració anual, tot sigui dit, de membres i representants de la CUP).

  Prou censures estúpides, si us plau, i deixeu anar un xic d’amor!
  Salut,

  PD: Aprofito l’avinentesa per felicitar l’autor del cartell “no oficial” del Carnestoltes Molins de Rei 2014 i als periodistes del Viu Molins de Rei pel seu rigor informatiu.

  • Manu

   Res més a afegir, 100% amb tu. Bravo. Només un apunt, l’any passat no van censurar ben bé el rei, podríem dir que el van voler prohibir, el rei havia de ser un ninot de lance Armstrong pero ens el van impedir fer perquè deien que era una falta de respecte al món ciclista (casualitats de la vida que alguns membres que ens el van prohibir formin part d’un grup ciclista). D’aquí que el resultat final fos una trista bicicleta amb una xeringa. El cas que comentes va ser fa dos anys. Tot i així, completament d’acord amb el que dius, et felicito.

  • Joan Carles Primer

   Albert, d’ERC vas anar a la CUP… Has tornat a ERC??? No pares!!!

 • Pingback: Grup de Dones de Molins: Resposta a l'article "Un cartell de Carnestoltes" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El ball de Carnestoltes es celebrarà al nou espai polivalent per entitats | Viu Molins de Rei()