Un cartell no autoritzat del Carnestoltes aixeca polèmica

La publicació d’una imatge proposada pels organitzadors per ser cartell del Carnestoltes però que l’Ajuntament va rebutjar aixeca polseguera. El consistori no el va autoritzar per “evitar ferir sensibilitats” però ha acabat apareixent a Facebook i provocant reaccions en contra. 

El cartell no autoritzat del Carnestoltes 2014 ha aixecat nombroses crítiques // Carnestoltes Molins de Rei

El cartell no autoritzat del Carnestoltes 2014 ha aixecat nombroses crítiques // Carnestoltes Molins de Rei

Un dia abans de publicar el cartell oficial del Carnestoltes 2014 a Molins de Rei, els organitzadors de la festa van publicar a un perfil de Facebook un dels cartells que havien proposat per promocionar el Carnestoltes i que va ser descartat per l’Ajuntament. En ell es veuen les cames d’una noia baixant-se un tanga i amb la crida “Si vols festa assegurada, cal que vagis ben calçada”.

El cartell de la polèmica és una de les propostes que es van presentar a l’Ajuntament per part de la companyia organitzadora, RteatreD. Tots els anys es dissenyen diversos cartells i la regidoria de Cultura, juntament amb els organitzadors del Carnestoltes, s’encarreguen d’escollir-ne un. Segons fonts municipals, l’Ajuntament va rebutjar el polèmic cartell des d’un primer moment “per evitar ferir sensibilitats i males interpretacions”. Sabien el que passaria, i és el que va acabar passant.

En el moment de la seva publicació, en cap moment es va dir que aquest no era el cartell oficial i la polèmica que precisament l’Ajuntament volia evitar només va trigar uns minuts en saltar a les xarxes socials. L’organització independentista juvenil Arran Molins de Rei va iniciar una campanya exigint la retirada immediata del cartell amb el lema “Carnestoltes sí, disbauxa també, però sexisme, ni a Molins, ni enlloc”. Col·lectius feministes i antipatriarcals de diferents punts de Catalunya es van sumar a la queixa a través de les xarxes socials. “Cal que estiguem alerta contra tots els atacs patriarcals que les dones patim dia a dia des de publicitats cosificadores, presentant els seus cossos com a objectes o reclams comercials”, denunciaven des d’Arran.

A la queixa es va sumar la CUP Molins de Rei, que va aprofitar per atacar la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Jessica Revestido (PSC). “Sembla que els ha fallat el protocol d’igualtat que no serveix per a res, tot sigui dit. La regidora ni ho devia saber. Compte amb qui et juntes, Revestido. No tot s’hi val per Carnaval”, va publicar el principal partit de l’oposició a la xarxa social Facebook. Consultada per aquesta redacció, Revestido confirma que no tenia ni idea de l’existència del cartell.

El cartell de la polèmica també tenia versió masculina // Carnestoltes Molins de Rei

El cartell de la polèmica també tenia versió masculina // Carnestoltes Molins de Rei

Hores després de la publicació del polèmic cartell, al mateix perfil de Facebook, apareixia un altre amb la mateixa estètica però en versió masculina. En aquest cas era un noi qui tenia baixats els pantalons. La imatge anava acompanyada de la frase: “Si vols deixar enlluernat, cal que vagis ben calçat”. Sobre aquest cartell, les entitats i partits polítics crítics amb el de la noia, no en van dir res. Per respondre a la polèmica aixecada amb la versió femenina del cartell, els responsables de la publicació ja apuntaven que al dia següent es coneixeria tota la veritat.

I així va ser, 24 hores després de la polèmica es donava a conèixer el cartell oficial i definitiu del Carnestoltes 2014 a Molins de Rei. Ni pantalons baixats ni tangues ni cap connotació sexual. Des del consistori lamenten que s’hagi publicat el cartell descartat i la confusió que ha generat. Fonts municipals descarreguen tota la responsabilitat en la companyia organitzadora del Carnestoltes i remarquen que el polèmic cartell no oficial “en cap moment ha estat difòs pels canals oficials de l’Ajuntament”.

Cartell oficial del Carnestoltes 2014 // Carnestoltes Molins de Rei

Cartell oficial del Carnestoltes 2014 // Carnestoltes Molins de Rei

Recomanacions personalitzades