Mor el doctor Francisco Fàbrega, Fill Predilecte de Molins de Rei

El doctor Francisco Fàbrega va morir el passat dimecres 29 de gener als 92 anys. Fàbrega va ser metge a Molins de Rei durant molts anys, director de la clínica i impulsor del servei d’urgències nocturnes al municipi. L’Ajuntament el va proclamar Fill Predilecte de Molins de Rei fa tres anys.

El doctor Fàbrega (assegut, segon per l'esquerra) va estar acompanyat de tota la seva familia en la part final de l'acte en el que va ser proclamat Fill Predilecte // J.R.

El doctor Fàbrega (assegut, segon per l’esquerra) va estar acompanyat de tota la seva familia en la part final de l’acte en el que va ser proclamat Fill Predilecte // J.R.

El doctor Francisco Fàbrega i Xumetra va néixer el 22 de gener de 1922 a Molins de Rei, el municipi on sempre va viure. Pertanyia a una nissaga de professionals de la medicina estretament lligada al municipi. Així, el seu avi, el doctor Xumetra, ja va ser metge titular de Molins de Rei, així com el seu pare, el doctor Josep Fàbrega i el seu oncle, el doctor Josep Mestres.

Francisco Fàbrega va cursar els estudis primaris al Col·legi Sant Miquel, i es va llicenciar en medicina i cirurgia l’any 1947 per la Universitat de Barcelona. Des de l’any 1950 va ser metge titular de Molins de Rei i Cap Local de Sanitat. Va ser el director de la Clínica del Sagrat Cor de la vila fins que va ser reconvertida en un centre socio-sanitari i va impulsar la creació d’un servei d’urgències per les nits i els caps de setmana a la seu de la Creu Roja. Va ser l’embrió del posterior servei d’urgències del sistema sanitari públic que el govern de la Generalitat va eliminar fa tres anys, quan es va decidir acabar amb les urgències nocturnes a Molins de Rei, un servei impulsat per Fàbrega i vigent durant dècades.

El doctor Fàbrega també va ser metge de guàrdia i metge de capçalera de Molins de Rei, de manera que va ser el doctor de referència d’una gran part de famílies de la població.

Fill Predilecte de Molins de Rei

L’any 2011 un nombrós grup d’entitats amb les que el doctor Fàbrega havia col·laborat estretament, va impulsar una campanya perquè l’Ajuntament el nomenés Fill Predilecte de la Vila, un reconeixement que va ser aprovat per unanimitat al novembre del 2011. Un mes després es va celebrar un acte al teatre del Foment Cultural i Artístic per homenatjar al doctor i celebrar la distinció atorgada. L’acte, davant un pati de butaques ple, va reunir a tota la seva família a l’escenari. El doctor Fàbrega va dirigir-se al públic donant les gràcies per tota l’estima rebuda al llarg dels anys encara que amb prou feines va poder parlar degut a l’emoció del moment.

El passat dimecres 29 de gener va morir a l’edat de 92 anys i el divendres 31 de gener es va realitzar la cerimònia de comiat a l’església de Sant Miquel. L’Ajuntament va hissar les banderes a mig pal amb un crespó negre en senyal de dol.

Recomanacions personalitzades