El Documental del Mes s’endinsa en la figura d’Olof Palme

“Palme” és el Documental del Mes que es pot veure aquest divendres 7 de febrer a les 22 hores al teatre de la Peni. El documental s’endinsa en la figura humana i política del primer ministre suec, que va ser assassinat d’un tret al 1986. Els socis de Viu Molins de Rei des d’aquest mes tenen un 50% de descompte en l’entrada.

documental del mes olof palmeOlof Palme, primer ministre suec i el polític més destacat de la història del país, va ser assassinat a trets per l’esquena als carrers d’Estocolm una nit de febrer de 1986. En un  tancar i obrir d’ulls, Suècia es va  transformar. El magnicidi segueix sense resoldre i el crim ha estat atribuït a tot tipus de presumptes enemics potencials: des de ultradretans suecs, xilens o alemanys, passant per un alcohòlic, terroristes kurds o els serveis secrets de l’apartheid. Això demostra que la llista de qui l’odiava era tan extensa com la dels que el recorden com un símbol internacional defensor de la democràcia i dels drets socials.

En un moment en què la relació de la societat amb els polítics passa per una crisi de confiança i en què els ciutadans es mobilitzen reclamant noves formes d’abordar, plantejar i resoldre les seves necessitats socials, culturals i econòmiques, el Documental del Mes porta a la gran pantalla Palme, la figura d’un polític polèmic i extrem que, més enllà de la seva ideologia, defensava una política compromesa, coherent i propera.

En el documental, que aporta una reflexió profunda sobre la classe política actual, es mostra a un Palme que parla sobre la seva vida i el seu temps, de la Suècia que va crear i de com, en un pas més enllà, va determinar les relacions entre països de règims oposats. Permet endinsar-se en el personatge a través de pel·lícules familiars que contrasten poc amb la seva vida pública. Una oportunitat única d’accedir als arxius privats de la família Palme, fotografies i pel·lícules en 8 mm, així com d’escoltar el testimoni de la seva família al complet i dels amics més íntims.

El llargmetratge documental és un treball de Kristina Lindström, periodista i cineasta que ha produït molts programes guardonats a la televisió pública de Suècia SVT, i Maud Nycander, que compta amb una llarga experiència com a documentalista, en especial amb documentals d’història i en la utilització d’imatges d’arxiu.

Recomanacions personalitzades