Joan Clofent presenta el repte alpinístic que l’ha fet famós

Una conferència organitzada pel Centre Excursionista Molins de Rei va aplegar un gran nombre de persones a la Federació Obrera. L’alpinista Joan Clofent va explicar la seva experiència vital i va mostrar una versió reduïda del seu documental ‘Els meus set cims. Un camí per superar el càncer’.

Portada i contraportada del llibre 'Els meus set cims' // CEM

Portada i contraportada del llibre ‘Els meus set cims’ // CEM

La Fira de la Candelera va ser l’ocasió ideal per a convidar a Joan Clofent, enginyer industrial de professió i un enamorat de la muntanya, per a presentar a Molins de Rei la seva història de superació. L’acte organitzat pel Centre Excursionista Molins de Rei (CEM) es va iniciar amb una breu presentació del secretari de l’entitat Àngel Beumala. Posteriorment, Joan Clofent va explicar que, tot i ser un vertader aficionat a la muntanya des de ben petit, la seva aventura alpinística va començar quan als 61 anys li van diagnosticar un càncer de bufeta urinària. Va ser llavors quan es va plantejar assolir un repte que va anomenar ‘Els meus set cims’ –gesta que dóna nom al seu llibre i documental– com a teràpia per a combatre la malaltia.

El visionat del documental va mostrar amb imatges la lluita física i mental que el protagonista va dur a terme durant tot el temps que va durar la comesa. Es tractava de fer el cim més alt de cada continent. La condició de jubilat li proporcionaria el temps necessari per a realitzar-ho, però havia de ser conscient que s’enfrontaria cara a cara amb una malaltia que en un primer moment l’havia enfonsat.

La producció audiovisual, feta a partir d’imatges casolanes –com descriu el mateix Clofent- fa un seguiment exhaustiu de tots els cims que assoleix i totes les alegries i desànims que comporten algunes de les expedicions més dures del món.

La seva família també pren un important protagonisme en la història, així com els metges que el van acompanyar durant la seva comesa. El camí personal de Joan Clofent busca sempre la complicitat de la muntanya, que tal com ell mateix reconeix ha forjat el seu esperit. Els set cims eren el Kilimanjaro, l’Aconcagua, l’Elbrus, la Piràmide de Carstensz, el Denali, el Mount Vinson i finalment l’Everest. Els va anar conquerint un per un i va esdevenir posteriorment una icona a Sabadell, el seu municipi, així com a tot el territori català.

Joan Clofent durant la xerrada a la Federació obrera // Alena Arregui

Joan Clofent durant la xerrada a la Federació obrera // Alena Arregui

Un missatge encoratjador

Durant el col·loqui que es va dur a terme un cop acabat el visionat del documental, Joan Clofent va aprofitar per a aclarir que després de tot el que ha viscut es veu obligat a compartir aquesta apassionant experiència. “Va molt més enllà de l’experiència alpinística. A mi aquest repte em va ajudar a curar el càncer”, així de concloent es mostrava el convidat. “Cada cim era una injecció d’autoestima, i està demostrat que sense positivisme ningú no se’n surt”, afegia.

A més d’ajudar a l’alpinista a afrontar una greu malaltia, la muntanya va suposar per en Joan Clofent una oportunitat per a conèixer moltes i diferents cultures, així com per a desmuntar alguns clixés. “Jo sempre era el més gran de totes les expedicions, i a més a més arrossegava un càncer, però res d’això em va impedir aconseguir el meu repte”, reflexionava davant l’admiració dels presents.

“De tota aquesta aventura, he tret la conclusió que moltes vegades infravalorem les nostres possibilitats”, sentenciava Clofent, que va presentar a Molins de Rei la seva experiència, com tantes vegades ho ha fet en d’altres municipis. Tot i això, la seva història no deixa indiferent a ningú allà on va.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades