Una parella de Collbató guanya el Concurs de Paletes de la 163a Fira de la Candelera

arquitrabe fira

La cinquena edició del Concurs de Paletes atorga el primer premi a la parella formada per Josep Bertran i Josep Rigol, que tot i haver-se presentat anys anteriors, mai havia aconseguit cap premi. Els participants han recreat el frontó de l’antiga façana de l’escola Alfons XIII, una obra de gran dificultat que no tots els participants han pogut acabar.

L'antiga façana de l'escola Alfons XVII, amb el frontó a la part superior. // ACM

L’antiga façana de l’escola Alfons XIII, amb el frontó a la part superior // ACM

La 163a edició de la Fira de la Candelera ha acollit, un any més, el Concurs de Paletes que organitza l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM). En total, nou parelles de paletes i manobres vingudes de tot Catalunya han competit per reconstruir el frontó que bastia l’antiga façana de l’escola Alfons XIII. Una obra de certa complexitat tècnica i que explica part de la història de Molins de Rei. L’edifici al que es rendia tribut va ser construït l’any 1924 i va acabar amb problemes de salubritat. El frontó, una construcció emblemàtica, va ser destruït l’any 1931 per ampliar la segona planta de l’escola i encabir-hi més alumnes. D’aquesta manera, el concurs de paletes tornava a picar-li l’ullet a la història i l’arquitectura molinenques, com ja va fer l’any passat amb l’antic pont que travessava el canal de la Infanta a l’alçada del Molí.

La parella guanyadora, vinguda de Collbató. // Elisenda Colell

La parella guanyadora, vinguda de Collbató // Elisenda Colell

El primer premi, de 1.000€, ha anat a parar a Collbató, a mans del paleta Josep Bertran i el manobre Josep Rigol, un tàndem que no havia estat mai guardonat tot i haver participat en més d’una ocasió. “Ara que hem guanyat no sabem si tornarem l’any vinent”, comentaven davant la càmera de Viu Molins de Rei després de recollir el premi.

Dos constructors del Vallès, Miquel Puchol i Josep Maria Serra, han guanyat el segon premi, de 600€ . Els únics repetidors dels premiats han estat l’equip de Vila-Seca, Aleix Plana i Alex Safta, que han mantingut el tercer premi de l’edició anterior desprès d’haver guanyat el concurs al 2012 i al 2011. En total han participat nou parelles.

Les dues millors parelles no havien guanyat mai abans el concurs. // Elisenda Colell

Les dues millors parelles no havien guanyat mai abans el concurs // Elisenda Colell

Un repte d’alt nivell

Els participants han tingut quatre hores fer executar la construcció. // Elisenda Colell

Els participants han tingut quatre hores fer executar la construcció. // Elisenda Colell

La pluja que ha començat a caure amb intensitat a última hora li ha donat un punt d’èpica a la competició. A més, la dificultat de l’execució tècnica ha deixat dos participants fora de joc. L’exigència de les sinuositats semi-circulars ha fet que Jordi Fortea, guanyador de l’any passat, amb un una nova parella, Jordi Homs, abandonessin a la meitat del concurs.

En canvi, Esteve Vilella i Jordi Artau, de Cassà de la Selva, han comès un error quan ja havien culminat la seva obra. En retirar les bastides abans d’hora, s’ha ensorrat tota la construcció. La resta de companys els han escollit com a guanyadors del premi dels participants, un guardó instaurat l’any passat on els concursants fan de jurat i que té com a premi dos pernils. I és que, tot i la competició, l’esportivitat i el fair play no es qüestionen al concurs.

Cap participant era de Molins de Rei

Tot i que el concurs és una possibilitat per donar-se a conèixer, enguany, cap parella era molinenca. La dada no sorprèn, ja que a les darreres edicions la presència de constructors locals ha anat baixant. Fa dos anys n’eren quatre i al 2013 només en va ser una, el que ja va obligar a suspendre el premi local, que s’atorgava anteriorment a la millor parella de paletes de Molins de Rei.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades