Un estudi d’impacte econòmic considera la Fira de la Candelera com la més rendible de Catalunya

Sonitrons Fira Candelera gran

L’estudi d’impacte econòmic realitzat durant la Fira de la Candelera de l’any passat conclou que la fira té un impacte global de 7,6 milions d’euros. Segons l’estudi, per cada euro d’aportació municipal en retornen 38,7, el coeficient més alt que aconsegueix una fira d’aquestes característiques a Catalunya.

El regidor de Fira, Joaquim Martí, l'alcalde, Joan Ramon Casals, el primer tinent d'alcalde, Xavi Paz, i el responsable de l'estudi, Josep Maria Camps, han presentat l'impacte econòmic de la Fira en roda de premsa // David Guerrero

El regidor de Fira, Joaquim Martí, l’alcalde, Joan Ramon Casals, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, i el responsable de l’estudi, Josep Maria Camps, han presentat l’impacte econòmic de la Fira en roda de premsa // David Guerrero

No hi ha cap fira a Catalunya que retorni proporcionalment tants diners al municipi que l’acull com la Fira de la Candelera. Almenys això és el que diu un estudi independent elaborat l’any passat per la consultora especialitzada Llobregat Serveis Firals i que ha estat presentat aquest divendres. Les xifres concretes parlen d’un coeficient multiplicador de l’aportació a la fira de 38,7.

És a dir, per cada euro que aporta l’Ajuntament de les arques municipals en retornen 38,7 a l’economia local. “És l’efecte multiplicador més elevat d’entre els estudis d’impacte firal realitzats a Catalunya”, ha destacat el responsable de l’estudi, Josep Maria Camps, que atribueix l’èxit econòmic de la Fira a que “un gran número de visitants i expositors tenen marcada a la seva agenda la participació a la Fira”.

Si es compara amb el mercat medieval de Vic que es celebra a principis de desembre o el Mercat de Música Viva de la mateixa població, el coeficient d’impacte econòmic és molt major. En el cas de Vic es troba al voltant del 15%, molt per sota del 38,7% de la Candelera. Camps reconeix que “altres poblacions parlen d’un major impacte econòmic de les seves fires, però no ho demostren amb estudis fiables”, ha indicat el responsable d’una empresa referent en el sector firal català.

7,6 milions d’impacte global

A preguntes de Viu Molins de Rei, Josep Maria Camps ha valorat la Fira amb una mirada externa i ha suggerit als seus responsables que apostin per “potenciar l’especialització”, en referència al sector del planter i agrícola. “Tot el que va relacionat amb el món del camp és l’origen de la Fira i s’ha de mimar”, ha demanat Camps, apuntant que hi ha marge de treball en alguns sectors determinats.

L’impacte global de la Fira de la Candelera a Molins de Rei i el seu entorn és d’un total de 7,6 milions d’euros en l’economia local. Més enllà dels expositors de la fira, els grans beneficiats semblen ser els negocis i establiments de Molins de Rei. Segons les dades de l’estudi, el comerç local veu créixer les seves vendes en un 350% de mitjana durant aquest cap de setmana. En el cas de bars i restaurants la facturació augmenta un 236%. Les benzineres venen un 22% més de combustible i el transport públic augmenta un 68% el nombre de viatgers que transporta en comparació amb qualsevol altre cap de setmana.

300.000 visitants

Per arribar a aquestes xifres d’impacte econòmic, els responsables de l’estudi parteixen d’un comptatge de visitants que situen molt a prop de les 300.000 persones, concretament, 296.544. Segons les dades de l’any passat, van passar per la Fira 18.042 persones el divendres, 122.022 el dissabte i 156.480 el diumenge, sent el diumenge al migdia el moment de màxima afluència.

 Estimació de l’afluència de visitants/hora a la 162a. Fira de la Candelera // Llobregat Serveis Firals 2013

Estimació de l’afluència de visitants/hora a la 162a. Fira de la Candelera // Llobregat Serveis Firals 2013

 

L’estudi anul·la, per tant, els càlculs més optimistes fets a ull que parlaven de rècord de visitants i apuntaven a més de mig milió de persones pels carrers de Molins de Rei fa tres anys. Com diu el responsable de l’estudi, “el més fàcil sempre és dir que tenim més visitants que l’any passat i anar sempre fent gran la xifra”. L’estudi, basat en un compteig continu a tres punts del recinte firal, ha servit per fer un recompte rigorós i objectiu i aportar una mica de seriositat a les aproximacions al voltant del nombre de visitants.

Es calcula que de les prop de 300.000 persones que van assistir a la passada edició de la Candelera, 118.000 van comprar o adquirir algun producte. Vindria a ser un de cada 2,5 visitants. Aquests ho van fer amb una despesa mitjana de 58,51 euros per persona, incloent restauració, compres a expositors, al comerç local i el transport fins a Molins de Rei. La xifra més gran correspon a les despeses en compres als expositors, calculada en 27,77 euros de mitjana. Li segueix la despesa en restauració: 21,95 euros de mitjana. En tercer lloc, les compres al comerç local suposen 6,21 euros de mitjana per persona que visita la fira.

Despesa mitjana per persona a la Fira de la Candelera 2013 // Llobregat Serveis Firals

Despesa mitjana per persona a la Fira de la Candelera 2013 // Llobregat Serveis Firals

La tendència és diferent entre els expositors, que al passar tot el cap de setmana a Molins de Rei incrementen la seva despesa en bars i restaurants en la categoria de restauració i, com els firaires venen d’arreu de la geografia catalana i espanyola, la despesa en transport també surt destacada de manera considerable.

Eina de futur

“La Fira de la Candelera es va inventar per fer negoci, ara es pot dir que és un dels millors revulsius econòmics de la comarca”, ha valorat amb orgull l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). “Aquest estudi ha de ser la carta de presentació per vendre la fira, és un bon aparador cap a l’exterior”, ha valorat el regidor de Fira, Joaquim Martí (CiU).

A més, la investigació sobre l’impacte econòmic servirà per marcar pautes de cara al futur i per justificar l’inversió feta amb dades objectives. “L’estudi afegeix rigurositat a unes percepcions i aporta pedagogia per justificar perquè l’Ajuntament inverteix en la Fira de la Candelera”, ha conclòs el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC).  Analitzant al detall el funcionament de la fira, l’estudi permet comprendre quines són les característiques que contribueixen en major grau a la dinamització econòmica al voltant  de la Candelera.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades