Raúl Montilla narra a “El último invierno” els últims dies de la Guerra Civil al Baix Llobregat

La caiguda de Barcelona en mans de les tropes franquistes fa 75 anys va anar precedida per l’ocupació del Baix Llobregat. La novel·la “El último invierno”, del periodista Raúl Montilla, narra com van ser els últims dies de la Guerra Civil. El llibre arrenca a l’entorn de Molins de Rei.

– Lo mejor que podemos hacer es replegarnos hacia Barcelona. En Molins y en Roses tienen que quedar algunos soldados del 905 Batallón. Cruzaremos el Llobregat hasta Molins o Roses. Y desde allí nos dirigiremos hacia Barcelona, o adonde se esté organizando la resistencia… O la fuga. Si nos quedamos por aquí, no sobreviviremos. Si nos tienen que coger, mejor incluso que no sea en elcampo de batalla. Si no queremos morir. Y yo no nací para ser un mártir, y supongo que tú tampoco -concluyó el Bachiller.
Miquel asintió y cogió el máuser. No iba a ponerse a discutir nada de lo que decidiera. Él no sabía que hacer.

Raúl Montilla en la presentació del llibre al Centre Cultural La Bòbila de l'Hospitalet de Llobregat // Roser Villalonga

Raúl Montilla en la presentació del llibre al Centre Cultural La Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat // Roser Villalonga

Aquest és un fragment del primer capítol de “El último invierno”, la novel·la escrita pel periodista Raúl Montilla i guanyadora del Certamen Internacional de Novel·la Històrica d’Úbeda. En ella es narren les últimes hores de la Guerra Civil i les primeres del franquisme al Baix Llobregat i a Barcelona. El periodista de La Vanguardia ho explica en un llibre publicat per Roca Editorial que no és una novel·la més sobre la Guerra Civil, sinó que posa l’accent en el canvi brutal i moral que va significar el final de la guerra.

La història coral que explica Montilla succeeix entre el 24 i el 30 de gener de 1939, posant el focus en una part de la història que no ha estat pràcticament explicada i demostrant que encara no està escrit tot al voltant de la Guerra Civil. L’obra de Montilla està formada per un conjunt de personatges ben diversos i la narració segueix un estil àgil i trepidant que enganxa al lector. L’autor fuig dels herois i dels típics bons i dolents i presenta un relat amb personatges dels dos bàndols de la guerra que poden ser propers al lector, identificables amb algun familiar o amb la història del familiar d’algun conegut.

La capital catalana té un gran protagonisme en la història però poblacions com Vallirana, Molins de Llobregat, Just Desvern i, principalment, Roses de Llobregat (Sant Feliu) són part del paisatge que recorren els milicians republicans que veuen com la guerra està a punt de finalitzar i amb un resultat gens favorable per ells.

Recomanacions personalitzades