El 2013 es tanca amb un pronunciat descens de l’atur

La taxa d’atur baixa fins el 13,2% després d’un trimestre d’estabilitat per tancar el 2013 amb una evolució positiva de l’ocupació. Tot i que encara hi ha 1.728 molinencs a l’atur, són 61 persones menys que fa un mes i 215 menys que al finalitzar el 2012. L’atur juvenil i el femení registren millores considerables.

Semblava que la taxa d’atur havia tocat fons i no hi havia marge de millora des de l’agost. En els últims mesos ha estat al voltant del 13,7%, però el desembre ha suposat una reducció del nombre d’aturats que fa finalitzar l’any amb expectatives i l’esperança de que aquest 2014 sigui, d’una vegada per totes, l’any en el que es vegi una mínima recuperació econòmica.

El mes de desembre ha finalitzat amb una taxa d’atur del 13,2% de la població activa, cinc dècimes menys que el mes anterior, passant dels 1.789 molinencs a l’atur que hi havia al novembre a les 1.728 persones a l’atur amb les que s’ha tancat l’any. Són 61 menys que fa un mes, però la xifra encara és més positiva si es compara amb la de fa un any, quan es va tancar el 2012 amb 215 aturats més que enguany. És una reducció interanual de la taxa d’atur de l’11,1%, situant a Molins de Rei com la ciutat de la comarca que més ha aconseguit reduir la desocupació el darrer any, només per darrere de petits municipis com Castellví de Rosanes i Santa Coloma de Cervelló. La principal reducció d’aturats respecte la situació de fa un any es va produir en el primer semestre de l’any, després d’un 2012 negre pel que fa a l’ocupació de Molins de Rei, ja que es van arribar a superar rècords com la barrera psicològica dels 2.000 desocupats.

Evolució de l’atur desembre 2012 – desembre 2013 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Evolució de l’atur desembre 2012 – desembre 2013 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Segons les dades aportades per l’Observatori del Baix Llobregat, l’evolució de l’atur l’últim mes de l’any ha estat positiva tant per a homes com per a dones. La taxa d’atur masculí ha disminuit quatre dècimes, tornant al 12%, un percentatge similar al que ja hi havia a l’octubre, amb 828 aturats. La taxa d’atur femení, tot i continuar per sobre del masculí, baixa per primer cop en molts mesos del 15% i cau fins el 14,6%, cinc dècimes menys que el mes anterior amb una xifra rodona d’aturades: 900 dones.

En quant a grups d’edat, els menors de 25 anys posen fi a uns mesos de creixement de l’atur entre el grup d’edat que busca incorporar-se al mercat laboral i aprofitant la campanya de Nadal l’atur juvenil baixa fins el 10,6%, amb 97 menors de 25 anys a l’atur. Tot i ser millor que el 12,5% del mes anterior i suposar un descens important, a l’estiu es va arribar a baixar del 10%. L’altra gran grup d’edat tocat per la crisi i l’atur, els majors de 44 anys, s’estabilitzen respecte el mes anterior. La taxa d’atur en aquest grup d’edat és del 19,1%, una dècima menys que el mes anterior, amb 867 persones inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya.

Per sectors i activitats econòmiques, a nivell comarcal i en relació amb el mes anterior, l’atur disminueix sobretot entre aquelles persones que tenien una ocupació en el comerç, restauració o hoteleria, estaven ocupades en serveis a la producció, i les que no tenien cap ocupació anterior. Respecte desembre de 2012 continua destacant la disminució de les persones aturades provinents de la construcció, del sector industrial i dels serveis a la producció.

Recomanacions personalitzades