Xavi Foj abandona el Dakar 2014 a la cinquena etapa

[sam id=”33″ codes=”true”]

Foj trenca la bomba d’injecció al quilòmetre 17 de l’especial de la cinquena etapa i abandona la present edició del Dakar. Es trenca així el somni de revalidar, per tercera vegada consecutiva, el títol de la categoria de cotxes de sèrie del ral·li més dur del món. 

L'aventura de Foj només ha durat 5 etapes // Foj Motorsport Coopertires

L’aventura de Foj només ha durat 5 etapes // Foj Motorsport Coopertires

El Dakar 2014 s’ha acabat per a Xavi Foj. L’equip Foj Motorsport Coopertires ha trencat la bomba d’injecció al quilòmetre 17 de la cinquena etapa i ha estat impossible continuar en competició. Així finalitza la 24ena participació del pilot espanyol que més vegades ha fet el ral·li més dur del món.

Encara és molt d’hora per buscar les causes d’aquest resultat però el cert és que Foj s’ha tornat a enfrontar enguany a la manca de recursos econòmics. Era el quart Dakar del seu Toyota, que ha acumulat molts quilòmetres durant aquests anys. El molinenc tenia unes condicions de treball molt inferiors a l’equip oficial de Toyota, marca que per al seu pilot japonès, Jun Mitsuhashi, mai ha estalviat recursos tot i la crisi econòmica.

A més, aquí les grans marques i els grans mitjans de comunicació no han acabat de valorar el mèrit de ser campió d’una categoria com la T2, on l’aventura del Dakar es fa amb el cotxe gairebé sortit de fàbrica. Potser és hora que algú es pregunti si el que ha fet Foj durant aquests anys té menys mèrit o menys esperit dakarià que el que fan pilots com Carlos Sainz o Nani Roma. Com a mínim, es pot afirmar que la visibilitat mediàtica que se li dóna a uns i altres no és del tot justa.

Xavi Foj lluitarà per revalidar el títol // Foj Motorsport Coopertires

Xavi Foj volia lluitar per revalidar el títol // Foj Motorsport Coopertires

Sigui com sigui, tothom era conscient que l’objectiu, revalidar per tercera vegada consecutiva el títol de la categoria de cotxes de sèrie, era especialment complicat enguany. “No tenim marge d’error”, definia el mateix Foj en una entrevista a Viu Molins de Rei. Però el cert és que la competició es va girar des del principi. Després d’una primera etapa de tràmit a la terra del genis, Foj i Santamaría ja van bolcar el cotxe a la segona segona etapa. Es produïen així els primers danys en el cotxe.

A la tercera es quedaven sense frens a l’Aconcagua, perdent més de 20 minuts respecte els rivals i fent patir encara més a la mecànica. El dia més dur va ser el quart, on, literalment, a l’arquitecte aventurer li va passar de tot i més. Des de trencar una roda fins a quedar-se estancat al fesh-fesh. Avisava el molinenc que el cotxe havia patit molt i, un dia després, es queda fora de la competició per problemes mecànics.

Avui s’ha trencat el somni del triplet, el somni d’aconseguir el particular hat-trick del motor molinenc. Però, potser, també comença un nou repte, el de tornar a construir un projecte que ofereixi garanties per presentar-se al Dakar amb les suficients expectatives d’èxit que mereix un campió com Xavi Foj. Es molt dubtós que ell s’aturi davant d’una bomba d’injecció. Segurament el tornarem a veure aviat envoltat de sorra i benzina.

Recomanacions personalitzades