S’implanta un model revolucionari de competició esportiva escolar al Baix Llobregat

El Consell Esportiu del Baix Llobregat ha desenvolupat un projecte alternatiu de competició per potenciar els valors i el joc net. Juga Verd Play, que ja es comença a aplicar a competicions escolars de la comarca, és una iniciativa única a Espanya i on tots els actors implicats influeixen en el resultat final.

La competició s'ha implantat arreu del Baix Llobregat. A la imatge, dos joves esportistes de Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

La competició s’ha implantat arreu del Baix Llobregat. A la imatge, dos joves esportistes de Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

A partir d’aquesta temporada l’esport escolar es diferenciarà més encara de l’esport federat. El Consell Esportiu del Baix Llobregat ha desenvolupat un projecte de competició en el que guanyar o perdre dependrà més que mai de les actituds esportives dins i fora del terreny de joc. Es tracta de Juga VerdPlay, una iniciativa que canvia radicalment la manera de fer esport en els nens i nenes des dels tres anys fins a la categoria d’aleví. Durant aquest curs s’està implantant als esports d’equips i es comencen a fer proves amb els esports individuals.

Els valors per sobre de qualsevol cosa. Aquest és el principal objectiu, i una de les claus per a què això sigui possible serà que tots aquells que rodegen la pràctica esportiva hi estiguin implicats. De fet, aquesta és la característica més innovadora, ja que tota la comunitat esportiva se sentirà partícip d’una victòria o una derrota del seu equip. I quan diem comunitat ens referim a un seguit d’actors molt ampli: en primer lloc els jugadors –que no deixen de ser els més importants–, en segon lloc els dinamitzadors de joc (el nom que se l’hi dóna als àrbitres), per altra banda els tècnics i per últim l’afició i els tutors de grada.

Recompte de punts

Al posar els valors per sobre de tot, el sistema de competició canvia radicalment. En cada partit ambdós equips podran sumar fins a un total de 10 punts, enlloc dels 3 habituals fins ara. Tots els membres implicats mencionats anteriorment poden puntuar i influir en el resultat final seguint una sèrie de criteris.

En primer lloc s’atorgaran 3 punts a l’equip guanyador i 1 punt al perdedor. En cas d’empat es repartiran 2 punts a cada equip. A aquests primers punts més tradicionals, s’ha de sumar la valoració del tècnic de cada equip que dóna una puntuació als seus jugadors però també als rivals atenent als següents criteris: salutació al principi i al final del partit, acceptació de les decisions arbitrals i animació als altres membres del grup.

L’afició, per una altra banda, valora el comportament dels jugadors de l’equip rival amb els mateixos criteris descrits anteriorment. Amb aquesta pràctica, el públic deixa de tenir un paper secundari i pren consciència de que els seus actes acaben influint en el joc i en el resultat. En aquest sentit, el Consell Esportiu del Baix Llobregat ha creat la figura del tutor de grada, que té com a objectiu principal vetllar per potenciar actituds positives entre l’afició. També és el responsable d’avaluar l’actuació de les famílies i els amics del seu propi equip, així com actuar de mediador en cas de conflictes.

L’àrbitre també té la seva aportació rellevant en quant a punts. Adjudica 1 punt en la valoració a la grada i un altre punt a cadascun dels tècnics. A més a més, cal tenir en compte que es pot sumar encara un altre punt, l’anomenat Punt Suma Verds. Aquest, s’obtindrà en cas què es compleixin valors que potencien l’esport entès com quelcom més que una victòria: arribar a la convocatòria del partit amb temps i amb un alt nombre de jugadors inscrits a l’acta assegurant la seva participació enlloc de posar només als nens més bons. En aquest apartat també suma la identificació del tutor de grada i la utilització de la targeta verda per part dels àrbitres, que poden valorar així una acció excepcionalment positiva.

La tecnologia com a protagonista

L’aplicació d’aquest nou mètode de competició pot semblar complexa i per això s’han desenvolupat diverses eines a utilitzar a través de la tecnologia per tal de fer més fàcil el seu funcionament. La més important és l’aplicació per a mòbils i tauletes BaixEsport-VerdPlay, mitjançant la qual es podran fer els vots de tots els membres implicats en el joc. La mateixa aplicació serà la que farà el càlcul en forma de percentatges i donarà els punts corresponents a cada equip. Aquestes eines han estat dissenyades per l’empresa EINSMER, ubicada a Cornellà de Llobregat, tot just al costat del camp de la Fontsanta.

Juga Verd Play és el resultat d’un pla estratègic del Consell Esportiu del Baix Llobregat i pretén impulsar l’esport local i el seu entorn. El més important és que aquest canvi en el concepte de competició sigui útil per a fomentar el joc net entre els infants de la comarca. Serà sens dubte un model revolucionari, però sobretot una oportunitat per a què tothom senti que el resultat és cosa de tots i que les victòries han de treballar-se més que mai en equip.

Recomanacions personalitzades

  4 comments for “S’implanta un model revolucionari de competició esportiva escolar al Baix Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *