Josep Raventós: El tripartit municipal aprova els pressupostos pel 2014

Josep RaventósEl passat ple municipal extraordinari del dijous 14 de novembre, tenia com a punt més transcendent l’aprovació del pressupost municipal pel proper any 2014 conjuntament amb la proposta del govern per les inversions que es realitzaran amb els romanents del pressupost del 2012. Cal evidenciar que aquests romanents a tancament de l’exercici del 2012 es deuen als ingressos que es deriven del Plan de Pago a Proveedores (aquell crèdit que el ministeri va obligar a l’Ajuntament a contractar a un interès més pròxim a la usura que a la del crèdit i que va ser declarat il·legítim pel ple de l’Ajuntament del mes de juliol) i del fet que aquell any per una llei del govern Rajoy el govern municipal no va abonar la paga extra de Nadal als seus treballadors. Tot plegat uns 4 milions d’euros dels que surten aquests romanents i la resta queda a caixa.

Que és el més destacable a grans trets d’aquests pressupostos, des del nostre punt de vista:

 1. L’ajuntament cobreix econòmicament totes les retallades provinents tant de la Generalitat com del Govern Central. Les retallades de la Generalitat superen els 500.000 euros en el període 2011-2014.
 2. Aquestes retallades també s’evidencien en els ingressos de l’Ajuntament. Més del 50% del pressupost prové ja dels impostos i taxes que paguem els molinencs, degut a la caiguda dels ingressos provinents de la Generalitat i l’estat espanyol.
 3. La partida prevista per participació ciutadana és de 5.000 euros. Per poder valorar aquest fet, cal tenir present que aquesta mateixa partida en el pressupost del 2011 era de 50.000 euros. És fàcil deduir que com més malament van les coses, més es decideix tot des del Govern i menys se’ns pregunta als ciutadans. Aquesta partida apunta clarament en aquesta direcció.
 4. Hi ha voluntat política de reduir l’endeutament de l’Ajuntament. Per tal de rebaixar l’ import d’aquest endeutament per sota del 75% i poder fer inversions, es destina una quantitat important de diners a amortitzar capital per tal de reduir els interessos que es paguen. També es dedica una part dels romanents del 2012 a aquest assumpte.
 5. L’ increment de l’ IBI es va aprovar en un 1.5% en el ple de taxes. Malgrat això, el previst en els pressupostos és de fins el 2.4% (probablement més alt i entre el 2.4% i el 2.7%). Les explicacions de l’equip de govern respecte aquesta incoherència no ens convencen.

Que hi diem des de la CUP?

 • Creiem que aquests pressupostos són continuistes i gens rupturistes. El sistema socio econòmic que ens ha regit està malalt, podem administrar-li medecines per curar-lo o bé apostar per l’ eutanàsia pro activa i generar alternatives creïbles i funcionals : impuls seriós de les cooperatives, promoció de la masoveria urbana i penalització en l’ IBI dels habitatges buits, promoure plans d’ocupació que impliquin contractació de qualitat. És evident que el tripartit municipal aposta per les medecines.
 • Cal potenciar l’enfortiment dels municipis com a administració referent a l’hora de generar alternatives fent una aposta decidida per la municipalització dels serveis, per explorar les vies per no pagar el deute il·legítim. Cal promoure la participació i acostar les decisions als ciutadans. No hem de continuar tapant  les vergonyes de la Generalitat i el Govern Central i exigir un finançament just pels municipis.

En aquest darrer sentit del finançament tornem a manifestar que l’auditoria ciutadana del deute és el camí i la manera per posar de manifest aquesta injustícia i que  aquesta via i d’altres de semblants és la nostra proposta per guanyar la legitimitat i  la majoria social al carrer  i finalment per assolir el finançament que necessitem. La posem un cop més sobre la taula i manifestem, de nou ,la nostra voluntat d’avançar-hi conjuntament.

 • Cal ajustar l’estructura política i de càrrecs de confiança, eliminant l’àrea de DIPEL i no contractant com a càrrecs tècnics a regidors dels partits del govern a d’altres pobles amb sous gens adaptats a les necessitats i realitat actual.
 • Manquen partides per posar en marxa el pla de mobilitat que s’ha d’ aprovar en breu.
 • Manquen partides per avançar cap els objectius de reducció de residus previst en l’Estratègia Catalana del  Residu Zero a que es va adherir l’Ajuntament.
 • No té sentit desvincular el debat dels pressupostos del de les taxes. Caldria debatre’ls conjuntament en el mateix ple.

A tot això, a més, cal afegir que aquests pressupostos s’han aprovat amb el vot favorable del govern municipal i l’inestimable col·laboració del regidor del PP, l’abstenció d’Iniciativa i el vot en contra d’ Esquerra i la CUP.

En una de les poques intervencions, el regidor Emilio Ramos del PP va fer un bon resum del que són aquests pressupostos pel seu partit i dels motius pels quals hi va votar a favor: un augment en les partides destinades a la seguretat i la Guardia Urbana. També va manifestar (més que insinuar) que sobra personal funcionari en aquesta ajuntament.

Des del Govern es va intentar minimitzar el vot favorable del PP, dient que els pressupostos també s’aprovaven per l’abstenció d’Iniciativa. Aquest argument és molt fàcil de rebatre: si Iniciativa hagués votat en contra, els pressupostos s’haguessin aprovat igualment. Una claríssima constatació més que el PP també ens governa  a Molins de Rei.

Josep Raventós, militant CUP Molins de Rei

Recomanacions personalitzades

  7 comments for “Josep Raventós: El tripartit municipal aprova els pressupostos pel 2014

 1. miquel
  28/11/2013 at 11:02

  Algunes aclaracions a l’article d’opinió en primer lloc quin pressupost des de qui es CUP a l’Ajuntament de Molins ha donat suport ? A cap. Ara be sembla mentida que en les seves propostes no parlar res de temes socials per les persones que pateixen la crisi e sempre amb la mateixa canço de municipalitzar serveis com per exemple escombreries i neteja quin cost té les infraestructures (camions, màquines, etc ) d’on sortira ? de prestecs no…. a quin interès ? I despres parlem de no pagar deutes

  • Teresa
   17/12/2013 at 17:44

   ¿ Por que a los políticos locales les dá tanto miedo , y se manifiestan con tanto bombo y platillo contra la nueva Ley de Racionalización de la Administración Local ? , ¿Sería correcto que el Ayuntamiento de Molins de Rei reparase los baches de la A-2 , sabiendo que és responsabilidad de Fomento? . Esto és lo mismo que hace CIU con los dineros del presupuesto municipal y que dan tan alegremente guarderias, para suplir las deficiencias de la Gene..
   El miedo a la nueva Ley es porque :
   – Reducirá en un tercio el número de concejales existentes en la actualidad.
   – Eliminará las “competencias impropias”, y ahorrará en España, al menos 3.500 millones
   de €. El lema será : “una administración, una competencia”.
   – Se establecerán “con precisión” las competencias municipales, diferenciándolas “con claridad” de las estatales y autonómicas, las competencias de mantenimiento de los centros de educación y de sanidad que hasta ahora prestan algunos ayuntamientos pasarán a las comunidades autónomas.
   – Fortalecimiento de la figura del interventor municipal, que pasará a depender funcionalmente del Estado, para que tengan una mayor independencia y objetividad. Su misión será la de garantizar la legalidad y el control financiero y presupuestario de los ayuntamientos.
   – Ningún alcalde ni presidente de Diputación cobrará más de 68.981,88 euros.
   – Las retribuciones de la corporación municipal no podrán suponer más del 0,6 %
   del presupuesto municipal. En caso de Molins de Rei 25 Mill € x 0,006 = 150.000 € , y existirá la obligación de hacer públicas dichas retribuciones.
   – Estará prohibido que las entidades locales gasten más de lo que ingresan.
   – Se distinguirá entre servicios obligatorios y facultativos (optativos) .Sólo cuando estén garantizados financieramente los servicios obligatorios se podrán prestar servicios facultativos.
   – La nueva Ley limitará el número de asesores (personas de confianza) de las entidades locales, y el personal eventual no podrá superar el número de concejales.

 2. Jaume
  02/12/2013 at 14:33

  Per donar suport a pressupostos fets per la mateixa casta política de sempre ja tenim a partidets com ERC i ICV o el gran polític local del PP. La CUP ja fa molt bé en votar en contra.

  • miquel
   10/12/2013 at 15:30

   els préstecs s’han de pagar? Imagino que qui escriu l’article de opinió segurament (com la resta de mortals) ha algun préstec de satisfer i evidentment el realitza. Ara ve la incongruència aquesta mateixa persona quan representa un partit polític diu que no s’ha de pagar. Malauradament s’han de pagar, la possibilitat de poder fer-ho en bona mitjana significa pagar menys interessos. D’altra costat seria oportú ressaltar que on governa la CUP (Viladamat, Celrà i Navas) paguen els préstecs …. o és que a Molins en estar en l’oposició s’opina d’una manera i quan es governa s’actua d’una altra

   • Josep Raventós
    10/12/2013 at 17:39

    Miquel, a l’article es diu “explorar les vies per no pagar el deute il·legítim”. Crec que s’agafa aquesta frase per arribar a unes conclusions incertes.

    Des de la CUP estem treballant per explorar les vies per no pagar els interessos del crèdit il·legítim del Plan de Pago a Proveedores (a Viladamat, Celrà, Navàs i la resta de municipis del país). Perquè? Doncs perquè el Banc Central Europeu va deixar als bancs els diners a l’1%, i aquests els deixen a l’ajuntament de Molins de Rei al 5.939% d’interès. Resumint, els seus impostos Miquel, i els de la resta de molinecs serviran, si no hi fem res, perquè el Banco de Santander guanyi un 4.939% de capital per no fer res. A mi em sembla de calaix que cal fer alguna cosa. A més, el ple de juliol va aprovar una moció per unanimitat que convidava a apurar les vies legals per no pagar aquests interessos. En això estem.
    Els prestecs s’han de pagar? Sens dubte, el capital s’ha de retornar. El tema de il·legitimitat, quins interessos hauriem de pagar i quins no, dóna per molt

    • Josep Lluis
     16/12/2013 at 14:34

     Per desgracia aixi funciona a Molins, Viladamat, Celrà i Navàs amb l’afegit si vol estudiar pressupost que Navas (l’unic que té informació a la seva Web; transparència) destina menys diners en comparació que Molins de Rei a les seves associacions

 3. Teresa
  04/12/2013 at 9:24

  Las propuestas de la CUP son como siempre, muy suaves, tímidas, con pocas pretensiones y ambiguas, como eso de que : “cal ajustar l’estructura política i de càrrecs de confiança, eliminant l’àrea de DIPEL i no contractar com a càrrecs tècnics a regidors dels partits del govern a d’altres pobles” , pero, hay que argumentar con más exactitud en cuanto deberá ser este ajuste de los casi 1.000.0000 € que nos cuestan a las contribuyentas, los sueldos de los politicos locales y cargos de confianza , para entretetenerse solo en aburridas e intreminables mociones y de hecho en no hacer nada. ¿ Renunciarán los regidores de la CUP a sus sueldos? , ¿Es ético que la CUP destine parte de esos dineros municipales que a las contribuyentas nos cuesta tanto pagar, para que luego los
  repartan caprichosamente en concursos y premios?

  En pocas intervencions que suele hacer el regidor Emilio Ramos del PP , algunas veces en o
  que dice tiene sentido común y razón, como en lo de ·”va manifestar (més que insinuar) que sobra personal funcionari en aquesta ajuntament”,
  Endiversas ocasiones el Sr. Ramos ha indicado que con la mitad de los regidores del actual consitorio de Molins de Rei sería más que suficiente por la pobreza de los temas que se debaten en los plenos. En podcast de Radio Molins de Rei / a la carta/25-10-2013 indicaba en el pleno del mes octubre, las mociones del “compañero” Lluis Companys y la de los crímenes del franquismo, etc las iba a contestar ( y luego el Sr. Ramos se ausentó a mitad del pleno y sin votar siquiera las ordenanzas) . o en el / a la carta/ 15-11-2013, indicaba que el PP cuando va a los plenos del
  Ayuntamieento va a trabajar y no a dar “mitines” , que el PP no forma parte de ningún tripartito, que sólo firmó un papel con Zaragoza (PSC) para un acuerdo de aprobación de los presupuestos 2014 llamado “acelerante” de pequeñas cosas ( 2 motos para la GU, explanada cementiri , limpieza de barrios, etc ), Que el Sr Ramos a la oposicón el la vé “muy nerviosa” y que sólo hacen crítica sobre crítica de unos a otros y que ya estan en clave electoral, etc, etc. Ciertamente, una visión muy distinta de los de la CUP que pondrían funcionarios municipales en todas partes, a pesar de que la actividad económica (permisos obras, licéncias , etc ) de los funcionarios del Ayutamiento hayan bajado en un 3000 %. En la gestión de la privada esto no ocurre ni en broma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *