L’articulació dels Països Catalans es posa a debat a l’Ateneu Mulei

L’historiador Toni Rico presenta a Molins de Rei el seu llibre “No tots els mals venen d’Almansa”. L’acte, que es va emetre en directe pel programa de ràdio l’Altraveu, es va convertir en un debat sobre com han d’articular-se els Països Catalans. 

Toni Rico escolta una intervenció del molinenc Albert Botrán // Jose Polo

Toni Rico escolta una intervenció del molinenc Albert Botrán // Jose Polo

L’historiador nascut a Novelda (Alacant), Toni Rico, va presentar a l’Ateneu Mulei el seu llibre No tots els mals venen d’Almansa. L’autor, vinculat a l’esquerra independentista, fa un esforç per buscar els errors que s’han comès des de dins del moviment que lluita per una articulació dels Països Catalans. “Sabem quins són els enemics dels Països Catalans, però també cal fer autocrítica entre els seus partidaris”, va dir el molinenc Albert Botran, membre del Mulei i regidor de la CUP, per començar l’acte, i és precisament això el que fa aquest llibre.

La presentació, que es va emetre en directe pel programa l’Altraveu de Ràdio Molins de Rei, es va convertir en un debat intens sobre la temàtica, amb intervencions de Rico i del públic assistent, que omplia prop de mitja sala. “La intenció del llibre és qüestionar-nos coses”, deia l’autor content d’haver aconseguit guanyar-se l’interès l’audiència. Es va arribar a un consens en què el projecte de Països Catalans “és possible”, però aquest consens no es va trobar en els camins que s’han de seguir per aconseguir fer viable el projecte.

Durant el debat van sorgir temes com quins són els països d’aquests hipotètics Països Catalans i com es delimiten, què els uneix més enllà de la llengua o si la valencianitat és un apèndix o no de la catalanitat. Rico va defensar postures com que “Catalunya i els Països Catalans no són nacions homogènies” i va apuntar que el debat sobre la temàtica va desaparèixer durant la transició ja que es va considerar “maximalista”. Des d’aquell moment l’esquerra independentista va quedar-se com a únic moviment polític que apostava per aquest projecte però, com es va veure en el Mulei, encara no hi ha un acord per veure com s’intenta fer realitat.

Recomanacions personalitzades