Els veïns de la Riera Bonet rebutgen l’oratori de la comunitat islàmica

El centre de culte de la comunitat islàmica no s’ubicarà la Riera Bonet degut al rebuig del veïnat. Una de les clàusules de l’Església per llogar el local era l’acceptació del veïns de la zona i aquesta no s’ha produït. Els musulmans veuen com es tanca una porta més per solucionar la seva situació. 

La Riera Bonet ha refusat l'oratori // Jose Polo

El local on la comunitat islàmica podria ubicar el seu oratori es troba a la Riera Bonet // Jose Polo

Els veïns del barri de la Riera Bonet han expressat la seva negativa a rebre el centre de culte de la Comunitat Islàmica de Molins de Rei, que podia haver estat ubicat al carrer Mancomunitat de forma temporal després de la cessió d’un local que compleix la legalitat vigent per part de l’Església. La parròquia posava com una de les condicions sine qua non que els veïns expressessin la seva conformitat amb el projecte i això no ha estat així. Per tant, l’oratori musulmà no s’ubicarà en aquesta localització.

En una tensa reunió que un principi havia estat convocada per a les dues comunitats de veïns que limiten amb l’antiga capella Mare de Déu de Núria, local que estava disposat a cedir la parròquia del municipi, es van concentrar un centenar de persones segons diverses fonts assistents a aquesta cimera.  La conclusió és clara, un no rotund del barri al projecte presentat davant representants de la Comunitat Islàmica, l’Església del municipi, l’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) i el primer tinent d’alcalde Xavi Paz (PSC).

“Respectem profundament als veïns, però no ens esperàvem una reacció tant agressiva”, diu el secretari de la Comunitat Islàmica, Abdelkamal Bolkaddid. I és que durant la reunió es van sobrepassar els límits del que és mostrar una opinió contrària a un projecte per endinsar-se en el menyspreu cap a una comunitat religiosa. No tota la Riera Bonet és contrària al projecte, ni tots els que s’oposen al centre de culte han estat agressius, però aquests han estat els que més es van deixar escoltar.

Sigui com sigui, tots els estaments implicats -Comunitat Islàmica, Església i Ajuntament- han explicat a Viu Molins de Rei que l’opció d’ubicar l’oratori de manera temporal a la Riera Bonet queda completament avortada. Per tant, no es farà realitat una de les poques sortides que quedaven per aquesta demanda de la comunitat islàmica a curt termini després de la suspensió de llicències per a centres de culte i el canvi de normativa.

L’alcalde Joan Ramon Casals, opina que després del “rebuig gairebé unànime” del barri de la Riera Bonet ara cal “seguir treballant” per buscar altres solucions per a la Comunitat Islàmica. El rebuig del veïnat ha estat el factor clau en la no implantació de l’oratori i Casals adverteix: “Consultarem sempre als veïns sigui quina sigui la localització de l’equipament”. L’objectiu d’aquesta política d’actuació és evitar possibles conflictes socials i brots de racisme i xenofòbia com el que ja va deixar-se veure en la tensa reunió viscuda a la Riera Bonet.

Ara s’haurà de saber fins a on arriben les al·legacions presentades pels tres partits majoritaris de l’oposició i si finalment la modificació de la normativa es ratifica finalment al ple municipal. La suspensió de llicències per a nous centres de culte s’esgota al juliol de 2014 i, per tant, s’hauria de donar-li una sortida al tema abans d’aquesta data. Fonts municipals han confirmat a aquesta redacció que durant els propers dies hi haurà una reunió amb la comunitat musulmana per tal de buscar solucions alternatives. Això sí, aquests hauran de seguir esperant per trobar una solució, com porten fent des del 2010.

Recomanacions personalitzades