Els veïns de la Riera Bonet rebutgen l’oratori de la comunitat islàmica

El centre de culte de la comunitat islàmica no s’ubicarà la Riera Bonet degut al rebuig del veïnat. Una de les clàusules de l’Església per llogar el local era l’acceptació del veïns de la zona i aquesta no s’ha produït. Els musulmans veuen com es tanca una porta més per solucionar la seva situació. 

La Riera Bonet ha refusat l'oratori // Jose Polo

El local on la comunitat islàmica podria ubicar el seu oratori es troba a la Riera Bonet // Jose Polo

Els veïns del barri de la Riera Bonet han expressat la seva negativa a rebre el centre de culte de la Comunitat Islàmica de Molins de Rei, que podia haver estat ubicat al carrer Mancomunitat de forma temporal després de la cessió d’un local que compleix la legalitat vigent per part de l’Església. La parròquia posava com una de les condicions sine qua non que els veïns expressessin la seva conformitat amb el projecte i això no ha estat així. Per tant, l’oratori musulmà no s’ubicarà en aquesta localització.

En una tensa reunió que un principi havia estat convocada per a les dues comunitats de veïns que limiten amb l’antiga capella Mare de Déu de Núria, local que estava disposat a cedir la parròquia del municipi, es van concentrar un centenar de persones segons diverses fonts assistents a aquesta cimera.  La conclusió és clara, un no rotund del barri al projecte presentat davant representants de la Comunitat Islàmica, l’Església del municipi, l’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) i el primer tinent d’alcalde Xavi Paz (PSC).

“Respectem profundament als veïns, però no ens esperàvem una reacció tant agressiva”, diu el secretari de la Comunitat Islàmica, Abdelkamal Bolkaddid. I és que durant la reunió es van sobrepassar els límits del que és mostrar una opinió contrària a un projecte per endinsar-se en el menyspreu cap a una comunitat religiosa. No tota la Riera Bonet és contrària al projecte, ni tots els que s’oposen al centre de culte han estat agressius, però aquests han estat els que més es van deixar escoltar.

Sigui com sigui, tots els estaments implicats -Comunitat Islàmica, Església i Ajuntament- han explicat a Viu Molins de Rei que l’opció d’ubicar l’oratori de manera temporal a la Riera Bonet queda completament avortada. Per tant, no es farà realitat una de les poques sortides que quedaven per aquesta demanda de la comunitat islàmica a curt termini després de la suspensió de llicències per a centres de culte i el canvi de normativa.

L’alcalde Joan Ramon Casals, opina que després del “rebuig gairebé unànime” del barri de la Riera Bonet ara cal “seguir treballant” per buscar altres solucions per a la Comunitat Islàmica. El rebuig del veïnat ha estat el factor clau en la no implantació de l’oratori i Casals adverteix: “Consultarem sempre als veïns sigui quina sigui la localització de l’equipament”. L’objectiu d’aquesta política d’actuació és evitar possibles conflictes socials i brots de racisme i xenofòbia com el que ja va deixar-se veure en la tensa reunió viscuda a la Riera Bonet.

Ara s’haurà de saber fins a on arriben les al·legacions presentades pels tres partits majoritaris de l’oposició i si finalment la modificació de la normativa es ratifica finalment al ple municipal. La suspensió de llicències per a nous centres de culte s’esgota al juliol de 2014 i, per tant, s’hauria de donar-li una sortida al tema abans d’aquesta data. Fonts municipals han confirmat a aquesta redacció que durant els propers dies hi haurà una reunió amb la comunitat musulmana per tal de buscar solucions alternatives. Això sí, aquests hauran de seguir esperant per trobar una solució, com porten fent des del 2010.

 • Ricard

  Molt decepcionat amb la gent d’aquest barri i sobretot estant en la època que estem…

  • miquel

   M’agradaria conèixer on viu Alejandro i Ricard més que res per que si son de la Riera Bonet no hi eren a la reunió i si son d’altra part de la Vila, si de cas ho dieu i es podria posar a sota de casa vostra..llavors veurien quin es la vostra opinió. Parlar de coses que a lo millor pel que sigui no és massa bonic millor en el pati del vei i clar si no li agrada es un “racista”

   • carles

    jo soc de sant bartomeu i he de menjar catolics cada dos per tres a l’església, així que per mi que els regalin l’església d’aqui dalt

    • miquel

     Carles crec que es mes avall de Sant Bartomeu….

   • Alejandro

    yo ya no vivo en molins, vivo en un barrio dónde el 40% de la población es musulmana practicante. Ni idea de lo que hablas. Sois unos racistas de mierda y punto, no hace falta darle muchas vueltas con eufemismos. Yo vivo tranquilo al lado de una mezquita enorme y sé mucho mejor que cualquiera de vosotros lo que es convivir con muchísima inmigración (y con todos los problemas que conlleva la misma, que ya os digo que nada tiene que ver con loq ue los medios y vuestras asquerosas bocas escupen)

    • miquel

     “racistas de mierda” defineix tot el teu argumentari, i “les vuestras asquerosas bocas escupen” no cal dir res mes

  • Lucas

   Doncs a mi no m’importaria…de fet no acabo de veure perque m’hauria de saber greu que es reunissin sota casa meva. No se potser hem sabria més greu que hi obrissin un bar pel soroll o una discoteca… pero un oratori, perque?

 • san

  La gent del barri tenim els nostres motius. De desepcio, res Ricard.

  • Alejandro

   Cuales son esos motivos? tenéis miedo de que se organice un comando molins de al qaeda? o que los musulmanes son gente sucia y que huele mal, o que son gente que “no se integra” (JA JA), o que es gente que os va a destrozar el barrio porque es lo que pone en el corán, “QUEMAR LA RIERA BONET” ..nos gustaría saber esos motivos, a todas las personas que nos la sudan los credos y que simplemente queremos que cada cual pueda tneer una capacidad de existencia de verdad, con dignidad..

   • san

    Miedo….a nada? Tan solo es que nadie te debe de imponer nada, como en este caso esta haciendo el ayuntamiento. Ya que en ningún momento hubo ningun comunicado por parte del ayuntamiento, sino fue el boca a boca por el cual nis enteramos los vecinos.
    No tenemos nada en contra de la comunidad islámica ni de ninguna otra.
    Simplemente nos gustan las cosas bien hechas y democraticamente. ç
    Saludos.

 • Teresa

  Habiéndo tantos locales libres en el poligono industrial el Pla , no entiendo como los islámicos se prestan a tanto enrredo. ¿ Será por las baja en socios, en el club de los católicos ? , Si Carlos V el del Tostoi de Oro, lo viese, o peor, si su hijo Felipe II viese tanto sarraceno suelto, se levantarian las piedras del Palau Requesens. Si el espacio necesario por los islamistas es de 140 metres quadrats, bien se podría hablilitar los locales , patio y vivienda, incluido el parking con vado gratuito, que tiene la Rectoría adosada a la iglesia parroquial de Sant Miquel, que además, cuando a los demás nos fustigan a impuetos, ellos por esa transparéncia democrática de CIU y PSC , por concesiones franquistas, no pagan ni el vado ni el el IBI.

  • miquel

   Home a la teva casa, com tens el vado tancat, podries donar exedmple i llogar l’espai per la mezquita

 • Gerard Creu

  Bueno,

  s’ha de dir que molts parlen sense sabé res de res, jo vaig assistir a la reunió a
  diferencia d’alguns dels que han opinat, i he de dir, que ràpidament el 99%
  dels assistents van dir que no volien l’Església musulmana o mesquita, i dit això
  van començar a increpar als alcaldes perquè hi han moltes cosses que arreglar
  al barri i l’únic que fan es portar mes problemes, i matiso això últim, vulguis
  o no, a un barri tranquil, portar gent religiosa de qualsevol creença acaba
  portant problemes, si be es cert que a la reunió havien racistes com a qualsevol
  lloc, molta gent defenia que no volien esglésies de cap tipus a la riera, fos
  de la creença que fos, no era una qüestió de color. Pro ja et dic que la tònica
  general va ser la de increpar als alcaldes per molts altres motius, perquè lo
  de l’església va quedar per la majoria absoluta bastant clar en 5 minuts. Per
  altra banda, també es va comentar que els escassos locals que hi han a la Riera
  Bonet haurien de ser per cosses que pogués fer us la gent que viu al barri o
  donar un servei als veïns, donat que la resta del poble queda prou lluny, un
  cop mes i dit això, es va formula la pregunta, de quantes famílies practicants
  vivien al barri, la resposta va ser dos. Lo que hauríem de preguntar es per què
  es tracta de posar la mesquita al barri de tot molins amb menys musulmans, i no
  al contrari, a un barri on la població seguidora d’aquesta religió fos mes
  nombrosa i no hagués de desplaçar-se per anar-hi a la mesquita. Seny, no falteu
  al respecte anomenant a tot un barri o una decisió presa, tothom te els seus
  motius.

  • miquel

   Gerard con a vei del Barri almenys tu dones arguments; els altres des de fora…

 • Guillem

  Em xoca especialment aquest raonament:

  [“Consultarem sempre als veïns sigui quina sigui la localització de l’equipament”. L’objectiu d’aquesta política d’actuació és evitar possibles conflictes socials i brots de racisme i xenofòbia com el que ja va deixar-se veure en la tensa reunió viscuda a la Riera Bonet.]

  O sigui que si els veïns mostren actituts racistes aquestes prevaldran per sobre del dret d’uns molinencs de reunir-se per parlar amb el seu amic imaginari?

  • miquel

   No hi ha un local a prop de casa teva ??? Com qualsevol activitat de qualsevol persona com a mínim es raonable l’opinió de les persones afectades

   • Guillem

    En realitat visc prop de la Riera Bonet, i abans havia viscut a la plaça de l’església on també hi ha un centre religiós.

    I totes les opinions són raonables? Si parlem de racisme o xenofòbia, no.

    • miquel

     Totes son raonables dins el respecte a les persones i a les seves posicions legitimes

 • Lucas

  L’actitud de l’Ajuntament hem sorpren. Desde quan es consulta l’opinió dels veïns per obrir un local? algú va consultar als veïns quan es va obrir la seu de CIU o PSC a Molins? Potser d’haguessin sorprès i tot!

  El fet de tractar de forma diferencial quan es tracta de un lloc de culte islàmic es discriminatori. Hem sembla esperpèntic. Què volien demostrar amb tot això? Què el poble és racista? Què ells volen rentar-se les mans mostrant que Riera Bonet no vol el lloc de culte?

  Perquè no baixen als barris a explicar que fa unes setmanes CIU va posar un càrrec de confiança a més de 50.000€ anuals?

  En fi, les instituciones están per garantir drets no per qüestionar-los

  • miquel

   Tampoc es demana l’opinió per posar un local de la CUP ? Ara be si es consulta amb la gent malament si no es consulta pitjor …… Algú fa qualsevol consulta per embrutar les parets amb missatges politiques

  • Teresa

   Lucas : Totalmente de acuerdo con Usted, Es un riesgo tener una sede de los partidos politicos debajo de casa, No se gana para pintadas. Un gobierno municipal como tal, no debe porqué consultar a vecino alguno para conceder o no licencias de actividad, y no actualr con esa “flojera” como la actual del PSC y CIU , de cobardía, lavandose las manos en todo, como Pilatos , Bien que se chupan de los 24 mill € de nuestro presupuesto municipal , en sueldos políticos y cargos de confianza casi 1 mill de € (166.000.000 Ptas) en no hacer nada y trabajar sólo en la máquina de café. Y eso de los regidores a dedicación completa con sueldos de 48.636,14 € , dedicándose algunas, al pipican y otros con estos sueldos en más de 20 años, a la ruina y quiebras del Mercado Muncipal por una mala gestión del comercio local, y otros al deporte y a hablar sobre la sangre. Una verguenza de los ciudadanos.

   • miquel

    S’esta parlant d’una mezquita…. com sempre “gimnasia amb magnesia” sempre el mateix rollo, en aquest no ha posat res de RadioMolins de Rei ni de Bus Molins… l’edat potser

    • Teresa

     pues….. Ahí va : ¿Tienen facilidades los islámicos para programas en la radio municipal como Fen Camisn, o deben consultarlo a los oyentes católicos , Sea dónde sea la ubicación de la mezquita, por supuesto debe haber parada de autobus.

 • Andreu

  S’hauria de veure si tots els que defensen la mezquita la voldrien a casa seva.
  També s’hauría de veure si ells mateixos cedirien un local per fer una esglèsia catòlica al Marroc,cosa que dubto molt.
  Per mí, que no demanin el que ells mateixos no concedirien.
  Així doncs, com se sol dir: o todos moros o todos cristianos.

 • David Raya

  No sé perquè tanta discussió, al fi i al cap això és democràcia, per molt poc ètic i racista que us pugui semblar alguns. Si una comunitat rebutja unànimament quelcom, no heu de demanar explicacions de res, i menys gens de fora el barri, doncs això seria imposar. I molts dels que demaneu tolerància o ens acuseu de racistes, vosaltres sou els primers que imposeu les vostres idees quan es prenen decisions d’aquest caire, repeteixo, DEMOCRÀTIQUES.

  • Teresa

   nadie nos ha pedido democráticamente a la cidadanía que demos nuestra aprobación democrática para que se instale en su vencindario la caserna de la GU, ni las sedes de las sectas locales de CIU, ICV, CUP….. y bien que sirven al común. Si democráticamente pidíesemos siempre permisos no tendríamos sedes políticas ni religiosas de ningún tipo, y viendo los sueldazos de los regidores locales en Molins de Rei que no hacen nada, no nos apetecería en absoluto pagar los impuestos municipales. Y bien que los pagamos, y a toca-teja

   • David Raya

    No compares peras con manzanas. La caserna de la GU, al igual que las sedes de los partidos, no dan ningún problema, al no ser sensibles de provocar ruidos y molestias. Ni puta gracia tener a marroquies andando con mirada hostil y con cara de querer violar a mi mujer.

    Tanto que te gustan, ponlos en tu casa y ya verás que rápido cambias de idea a base de sopapos.

    • Teresa

     ¿las sedes de los partidos, no dan ningún problema, al no ser sensibles de provocar ruidos y molestias? , Muy seguro está Usted….. Lo que si está claro, es que una sede politica en un edificio devalua inmobiliariamente la zona, Las oraciones del Ramadan se hicieron en La Sinia en el barrio de la Granja y no hubo ningún vecino del barrio que se enterase ni que viese alboroto ni se realizase violación alguna.

     • David Raya

      Lo dicho, ponlos en tu bloque.

 • Pingback: L'Església està disposada a cedir un centre de culte a la comunitat islàmica | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El govern municipal proposa situar el centre de culte musulmà al terreny del nou espai polivalent | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La Comunitat Islàmica es prepara per instal·lar-se al carrer Sant Sebastià | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: S’acomiada Xavier Aymerich, el Mossèn que va recuperar Santa Creu | Viu Molins de Rei()