Les ordenances del 2014 surten endavant gràcies a l’abstenció d’Iniciativa i PP

El govern municipal es recolza en Iniciativa i el PP per aprovar les ordenances fiscals per a l’exercici 2014. Esquerres vota en contra i acusa a CiU i PSC de “faltar a la veritat”. La CUP, també vota en contra i argumenta que “la pujada dels impostos no correspon amb la realitat de les famílies”.

Les ordenances van sortir endavant en el ple municipal d'octubre // Jose Polo

Les ordenances van sortir endavant en el ple municipal d’octubre // Jose Polo

Les ordenances fiscals per a l’exercici 2014, que bonificaran l’IBI als habitatges que es lloguin a preus socials com a principal novetat, van ser aprovades gràcies a les abstencions d’Iniciativa per Molins de Rei i el PP. La sociovergència, però, perd suports respecte l’any passat, on va aconseguir tirar endavant els impostos municipals de l’exercici 2013 amb el suport de la majoria de partits de l’oposició. Si l’any passat Esquerres per Molins de Rei va votar a favor, enguany ha decidit votar-hi en contra, de la mateixa manera que la CUP, que no es mou de la seva posició per considerar, entre altres coses, que el pacte que els va portar a l’abstenció de 2011 no s’ha fet realitat.

Des d’Iniciativa per Molins de Rei consideren que les ordenances són continuistes amb les que s’han presentat durant els últims anys. Després de diverses reunions realitzades durant el passat mes d’octubre amb el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), els ecosocialistes van decidir abstenir-se en la votació del ple municipal i així facilitar que les ordenances surtin endavant. “El nostre objectiu és treballar en el camí cap a la tarifació social”, va declarar el regidor Sergi Conde (Iniciativa) durant el debat realitzat a la sala de plens del consistori que es pot veure en streaming. Des del govern municipal es vol treballar en la línia de la tarifació social tot i que encara no s’ha posat en marxa en aquestes ordenances. No era l’única condició que posava Iniciativa per abstenir-se i no votar en contra. Conde també va reclamar la creació d’ “una línia de subvencions en l’IBI per famílies en situació d’atur” i una “explicació pública dels criteris de la regidoria d’Empresa” pel nou programa de bonificació dels impostos a les empreses de nova creació.

Sense donar cap tipus d’explicacions sobre la seva postura, el PP de Molins de Rei també va abstenir-se en la votació de les ordenances. D’aquesta manera, la dreta molinenca donava, una vegada més, suport al govern sociovergent. El regidor Emilio Ramos (PP), es va limitar a aixecar la mà al crit “d’abstencions?” en el torn de les votacions. Ni una mínima explicació de cara als seus votants i a la resta de ciutadans del municipi per part del també representant de Molins de Rei a l’AMB per delegació personal de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU).

Esquerres i la CUP, en contra

Segons Esquerres per Molins de Rei, l’anunci fet pel govern municipal de l’increment de l’IBI en un 1,4% “falta a la veritat”. La coalició independentista afirma que “l’increment real serà del 2,65% segons les dades facilitades pels serveis econòmics municipals”. Aquesta diferència suposa “un augment del 89%” sobre el que la sociovergència va proposar, segons va especificar el regidor Jordi Romeu (Esquerres). Aquest va ser el motiu principal del vot en contra de la formació. El partit majoritari de l’oposició, la CUP, va coincidir amb aquest argument.

Zaragoza va desmentir les acusacions d’Esquerres explicant que la proposta del govern municipal expressa “una mitjana” i que hi haurà casos on l’IBI pugi més i casos on l’IBI pugi menys. “A cada molinenc, de mitjana, l’IBI li pujarà 1,6€ al mes”, va especificar Zaragoza. Per cloure la polèmica, el màxim responsable de l’àrea de finances va assegurar que “el 80% dels rebuts d’IBI pujaran un 1,4%”. D’aquesta manera, el socialista discrepava de les posicions d’Esquerra.

La CUP també va votar en contra de la proposta d’ordenances fiscals. “La pujada dels impostos no correspon amb la realitat de les famílies”, va especificar el portaveu adjunt, Roger Castillo. A més, Castillo es va preguntar si aquesta pujada servirà per “millorar els serveis de l’Ajuntament o cobrir retallades d’administracions superiors”. Així doncs, l’esquerra independentista no va donar suport a les noves ordenances per considerar-les injustes amb la realitat social que viu el municipi.

Recomanacions personalitzades