El pati del Palau divideix CiU Molins de Rei

Els membres més veterans de l’agrupació local de la federació nacionalista, encapçalats per Joaquim Martí, discrepen del projecte del govern municipal sobre el pati del Palau. La sociovergència no perilla si la reforma es fa tal i com està prevista. 

Joaquim Martí, Mònica Santamans, Joan Ramon Casals i Esteve Altozano van explicar la seva acció de govern els últims 12 mesos // Jordi Julià

Joaquim Martí, Mònica Santamans, Joan Ramon Casals i Esteve Altozano durant una roda de presma // Jordi Julià

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), es troba davant la crisi interna més important des que governa i ha de prendre una decisió inexorable. Ara per ara, el convergent es troba entre l’espasa i la paret.  D’una banda els seus socis de govern, el PSC, que no estan disposats a renunciar al projecte estrella de la legislatura: la reforma del pati del Palau. D’altra banda, alguns dels seus companys de partit, que coincideixen en part amb les argumentacions expressades pel lobby més important de Molins de Rei, el Botmol, i l’Associació de Venedors del Mercat Municipal de Molins de Rei, sobre la reforma, amb la qual discrepen durament.

La corda divergent del projecte presentat pel seu propi partit en el govern està encapçalada per un dels regidors que porta més temps amb aquesta condició i anterior número 1 de la federació nacionalista a Molins de Rei, Joaquim Martí, persona vinculada molt estretament a la Unió de Botiguers i que ostentava la presidència de l’entitat abans que aquesta estigues en mans de Jordi Vilaprinyó. El tinent d’alcalde, president de la polèmica àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local i regidor de Comerç, entre altres càrrecs, té els seus dubtes sobre si el nou pati de Palau és el més apropiat per Molins de Rei. De fet, persones del seu entorn més proper van mostrar el desacord amb el projecte en públic durant la presentació d’aquest, ara fa més de sis mesos. Això va deixar a l’actual alcalde en una situació incòmode i va provocar un malestar evident entre les files socialistes. Va ser la primera evidència de que el pati del Palau no agradava al BotMol, però des de llavors fins ara no hi havia hagut cap altre posicionament públic.

La sociovergència no perilla 

És evident que la instància escrita pel BotMol, tradicionalment vinculat amb Convergència, no s’ha digerit bé al PSC. Tot i això, si el projecte es realitza tal i com està previst no hi haurà crisi de govern. De fet, fonts socialistes han assegurat a Viu Molins de Rei que no hi ha cap dubte que el projecte s’acabarà duent  a terme tal i com està pactat. En canvi, si Casals cedeix a les pressions que s’han fet públiques durant les últimes hores i decideix canviar algun aspecte substancial del projecte es desconeixen les conseqüències del terratrèmol polític que es pot ocasionar. I és que el PSC no està disposat a canviar el projecte en cap cas. Entenen que el moment de fer aquest debat era fa uns mesos i no ara, a menys d’una setmana d’inaugurar el carrer de Rafael Casanova i a quatre mesos per començar a construir el nou pati del Palau.

Recomanacions personalitzades