Obre La Cuquera, una escola permanent de teatre a Molins de Rei

L’escola de teatre LaCuquera impartirà classes de teatre per a totes les edats i amb especialitzacions com l’anglès i el musical. També donarà cabuda a diferents activitats d’expressió corporal. Els actors Xènia Mateo i Joan Sureda en són els creadors. 

El dia després de la inauguració encara quedaven restes de l'acte // Jordi Julià

El dia després de la inauguració encara quedaven restes de l’acte // Jordi Julià

Aquesta setmana ha començat el curs una nova escola de teatre: laCuquera. Aquesta és una aula de “teatre, expressió i creativitat”, cosa que es tradueix en que “l’activitat principal seran les classes de teatre per a totes les edats” i en les variants de musical i en anglès, sempre “vist com una experiència de creixement personal”, explica una de les creadores, l’actriu molinenca Xènia Mateo, a Viu Molins de Rei. Però, a més a més, a laCuquera també s’hi faran classes de ioga, pilates o dansa del ventre.

Aquesta obertura a disciplines diferents del teatre s’ha fet per “aprofitar l’espai per donar cabuda a altres activitats on no som experts”, explica l’altre creador de l’espai, el santfeliuenc Joan Sureda. D’aquesta manera, volen que “l’aula no estigui buida i es pugui amortitzar al màxim possible”. Tant Mateo com Sureda han rebut formació com a actors i tenen experiència tant en docència com en interpretació. Xènia Mateo és coneguda a Molins de Rei per haver actuat en diverses obres de grups locals, i Joan Sureda ho és a tot Catalunya gràcies a la projecció que li va donar actuar a la sèrie La Riera. Seran ells els que s’encarregaran d’impartir les classes del que millor saben, el teatre: des de P4 fins a adults, i també en anglès.

Per poder arribar als àmbits on no són experts comptaran amb la col·laboració de diferents professors formats en cada disciplina. Martina Tresserra, també molinenca, farà la variant musical, i per a les activitats d’expressió corporal (inicialment ioga, funky, pilates, musicoteràpia i dansa del ventre) els ajudaran Manuel Baena, Héctor Diéguez, Laura Hernández i Noemí Blanco.

Espai autogestionat

L'escola es va desbordar de gent en la seva inauguració // Jordi Julià

L’escola es va desbordar de gent en la seva inauguració // Jordi Julià

L’origen de laCuquera és a Sant Feliu de Llobregat. Sureda i Mateo s’hi van conèixer com a alumnes de l’escola de teatre del Centre Parroquial, i posteriorment van acabar creant la companyia Qqteatre. A l’empara d’aquesta entitat van estar fent classes a Sant Feliu, i per ampliar l’àmbit d’actuació van buscar acords amb entitats dels pobles propers. Ho van aconseguir amb el Foment Cultural i Artístic de Sant Joan Despí, però no amb cap de les moltes entitats de Molins de Rei, encara que “vam estar a punt d’arribar a un acord amb la Federació Obrera”, reconeix Mateo.

Davant de la impossibilitat d’arribar a un acord per utilitzar les instal·lacions d’una altra entitat, els socis de Qqteatre van veure en un local del carrer Major una possibilitat d’ampliar encara més la seva entitat amb la creació d’una seu permanent. “No hem trobat cap tipus d’ajuda”, explica Xènia Mateo, tot i que “tampoc hem trobat molts impediments”Amb pocs recursos econòmics i molta mà d’obra provinent d’amistats, “sense els quals no hauria estat possible”, assegura Sureda, han pogut fer realitat el seu projecte. 

Per la inauguració es va fer una performance a fora de l'escola // Jordi Julià

Per la inauguració es va fer una performance a fora de l’escola // Jordi Julià

Tot i tractar-se d’una entitat sense ànim de lucre, els alumnes pagaran igualment una quota. Aquests diners es destinaran “al lloguer del local i a pagar la feina que fa el professor”, diu Xènia Mateo, que assegura que “no ens volem fer rics amb això” sinó que ho compaginaran “amb altres projectes que puguin ser més rendibles”.

Per ara s’han centrat en les classes adreçades a infants i joves, coincidint amb el recent inici del curs escolar, tot i que les classes d’iniciació al teatre per a adults també han tingut una bona acollida. De cara al futur no descarten fer cursos monogràfics destinats a “persones amb experiència prèvia en teatre que vulguin millorar aspectes concrets”, explica Sureda, que podran fer amb col·laboració d’altres professors experts en tècniques actorals. En aquest sentit, Xènia Mateo explica que “l’objectiu dels cursos no serà fer una obra, sinó adquirir les eines del teatre”. Això serà més endavant, perquè ara el que els ve al damunt és la seva pròpia estrena com a escola de teatre.

Recomanacions personalitzades