Els militants d’Iniciativa per Molins de Rei mostren el seus dubtes sobre la independència

Iniciativa per Molins de Rei es mostra clarament partidària del dret a decidir però es debat sobre la postura a seguir en el cas d’una consulta sobre la relació de Catalunya amb Espanya. Els militants donen el seu parer sobre el debat nacional durant la presentació al municipi d’un llibre del diputat ecosocialista Jaume Bosch.

Jaume Bosh va estar acompanyat del portaveu d'Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas // Jose Polo

Jaume Bosch va estar acompanyat del portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas // Jose Polo

A la presentació del llibre “De l’Estatut a l’autodeterminació” del diputat d’Iniciativa al Parlament Jaume Bosch va sorgir un interessant debat entre els militants d’Iniciativa per Molins de Rei sobre la independència de Catalunya. Es pot dir que entre els ecosocialistes molinencs hi ha unanimitat sobre la necessitat de fer una consulta per preguntar com es vol encarar la seva relació amb Espanya durant els propers anys, però també es pot dir que no hi ha confiança sobre com s’està encarant la hipotètica independència ni hi ha quòrum sobre la postura que haurien de prendre en cas de fer-se un referèndum.

“Tinc clar que al referèndum no votaré no, però no tinc clar com em diran el sí i què he de respondre”, deia una militant. “La pregunta no ha de ser tant binaria com sí o no”, afegia un altre. “Molta gent espera que la independència els hi solucioni la crisi i això és perillós ja que no és així, menys encara si ens governen els que ens governen”, destacava un tercer.

A l’agrupació, de marcada tradició federalista, es poden trobar persones que creuen en poder federar-se amb Espanya algun dia i altres que, tot i ser federalistes de sempre, han perdut la confiança en aquesta possibilitat. “Sempre he estat una persona federalista però amb aquest estat espanyol tinc dubtes”, exemplificava el president, Lluís Carrasco, qui va assegurar que votaria sí a la independència en un referèndum. Fins i tot, en el debat es va poder veure un exmilitant d’ERC “radicalment independentista però defraudat amb el model social que proposa el que ha estat el meu partit”, el qual es congratulava del canvi de mentalitat a Iniciativa.

Els dubtes sobre com s’està portant l’anomenat debat nacional també estan a l’ordre del dia. Un dels assistents va explicar que va assistir a una de les últimes reunions de l’agrupació local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i, relatant la seva experiència, deia que “l’ANC diu que hem de donar suport al govern però és impossible donar suport a aquestes retallades”. Una altra acusava a CiU d’“haver trobat el seu ‘chivo expiatorio’ dient que la culpa sempre és de Madrid quan no és així”. “A la PAH tots aquests temes no els importen gens ni mica, hem d’estar al costat d’aquestes persones”, destacava una de les veteranes de l’agrupació recordant el marcat accent social del seu partit.

El dret a decidir com a centre polític del catalanisme 

El llibre del Jaume Bosch, qui va ser un dels ponents de l’Estatut, repassa la situació de Catalunya en el seu eix nacional des dels inicis de les negociacions sobre la carta magna catalana fins a l’actualitat. Tot i això, l’ecosocialista va començar la seva ponència assegurant que a Catalunya “no es pot fer política renunciant a l’eix social”. Segons Bosch, la seva formació ha defensat el dret a decidir des de fa molts de temps. “El PSUC ja defensava el dret a l’autodeterminació l’any 36”, ha assegurat.

Bosch opina que en aquests moments “l’onada li està passant per sobre al PSC, partit que es veu superat” i es mostra convençut de que “el federalisme i l’independentisme no són postures enfrontades”.  Per al diputat ecosocialista, el dret a decidir ha esdevingut “el centre de gravetat polític del catalanisme”, un lloc que fins la retallada del Tribunal Constitucional ocupava l’Estatut.

Bosch ha reconegut que, en aquest moment, donaria un sí a la independència de Catalunya ja que veu molt complicat poder arribar a acords amb un PP que, segons ells, encara “té gens franquistes”.

 • Teresa

  la independència segur que no ens solucionionará la crisi , pero, más se perdió en el 1714, y bien que supieron superarlo. Ahora ya no hay vuelta atras, y no tenemos que ser “cagadubtes” como lo son los de ICV , y ni muchisimo menos como los PSC (corriente Balmon – Gavá) que una vez más, solo persiguen menear la perdiz y crear más confusión al tema de la Independéncia. Convergencia haría bien en separarse de una vez por todas de los “folloneros” de Unió
  El Sr. Arcas en sus declaraciones el jueves día 3 en RMdR , decía que “sentía lástima por los parados…..”. ¿ Y él en qué situción está? , ¿ Como ha conseguido su chanchullo en el Consell Comarcal? , ¿ Cual es su horario laboral para que todos los jueves por la mañana, en plena jornada laborál, esté de rositas por la radio municipal? , ¿ Ha tenido que hacer méritos para conseguir su poltrona o ha sido un nombramiento (politicocrático) a dedo ? , ¿ A parte de entrenarse en sus declaraciones, para el acoso en todo momento del JR (CIU-Molins) , cual es su trabajo allí?, ¿Trabaja en repartir ayudas a comedores escolares del Baix Llobregat -Centre o en gestión de las basuras? , ¿ Cuantos empleados se necesitan para estos trabajos?

 • Senyor X

  Dos no es federen si un no vol. L’etapa federalista, pacte fiscal, nou estatut està ampliament superada…

 • quim

  Es una mica ironic que critiquin la postura del PSC (pacte a decidir; pactat amb el Govern Central ) i dir No a l’Independència” …….Com tambe Unió . I coneixem la postura del Govern Central amb fets i no paraules o sigui continuant pagant les festes dels altres , i clar com no hi ha diners ja hi tenim una bona eina per criticar al Govern de torn.

 • Marc

  Doncs a mi ja em sembla bé. El debat avui dia no és independència “si” o independència “no”, el més immediat és que fem un referèndum per decidir-ho. Que tots els catalans puguin votar i que tothom voti el que li doni la gana en funció dels seus interessos

 • Paca Garse

  Des de quan ICV era independentista? Des de quan un partit pretesament internacionalista és independentista?