Cinc entitats porten el pes de les activitats de la Federació Obrera

Cinc entitats són les encarregades d’omplir la programació dels cursos anuals que ofereix la Federació Obrera. Tot i això, aconsegueixen oferir una ampla varietat d’activitats. L’Ajuntament ho considera un èxit. 

La presentació dels cursos ha estat teatralitzada // Elisenda Colell

La presentació dels cursos ha estat teatralitzada // Elisenda Colell

Per al curs 2013-2014 a la Federació Obrera s’hi duran terme més d’una vintena de cursos per a tots els gustos. Des del ganxet o el patchwork, fins a la pintura a l’oli, acrílica o aquarel·la, passant per programes de cuina, fotografia, informàtica, anglès per adults o tècniques de relaxació com el ioga, reiki o risoteràpia, entre d’altres. També hi ha cursos dedicats als més petits, com ara d’anglès infantil o els tallers de clown i d’aeris en teles i trapezis.

El pes d’aquesta varietat d’activitats, però, recau sobre només cinc entitats: el Casal de la Dona, la Colla Castellera dels Matossers, l’Associació de circ Giravolt, el Consorci per la Normalització Lingüística i el Cercle Artístic. Cap altra entitat ha emergit com a generadora de cursos en el que ha de ser, segons el consistori, el gran centre cultural de Molins de Rei.

Tot i aquesta circumstància, l’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals (CiU), ha assegurat durant la presentació dels cursos que la Federació Obrera “és tot un èxit” afirmant que “els fundadors de la Federació Obrera estarien orgullosos del que s’hi està fent avui”. De fet, el batlle ha agraït especialment al molinenc Raül Carretero, responsable de la gestió de la instal·lació, la feina feta, i ha instat a “seguir creixent i generant sinergies entre associacions”.

La resta d’associacions residents a la seu del carrer Verdaguer no puja de la desena, entre les quals destaca l’Associació Obrera, l’Agrupació Filatèlica, l’Associació de Donants de Sang del Baix Llobregat, l’Associació Molinenca de tast, la secció d’atletisme de l’AEM, l’associació Reagrupament de Malalts Alcohòlics Rehabilitats del Baix Llobregat (REMARE), el Club Ciclista Molins de Rei, el Club de submarinisme UNISUB, l’associació de Familiars Alzehimer del Baix Llobregat i l’associació espanyola contra el Càncer (AECC) del Baix Llobregat.

Es va fer un pilar en motiu de la presentació dels cursos // Elisenda Colell

Es va fer un pilar en motiu de la presentació dels cursos // Elisenda Colell

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), s’ha mostrat satisfet respecte el projecte de la Federació Obrera assegurant que “permet sobreviure a col·lectius que necessitaven gaudir d’un espai amb més qualitat”. Segons Paz, l’oferta de cursos que s’ha presentat “dóna contingut i sentit al diner públic invertit”.

Tant l’alcalde com el tinent han volgut remarcar que, gràcies al canvi efectuat a l’antiga seu sindicalista s’ha aconseguit dinamitzar el carrer Verdaguer, transformant-lo en un “punt de referència a Molins de Rei”. Casals ha destacat que més de 10.000 persones van transcórrer durant l’any passat a l’edifici, convertint-lo en “un dels punts de més pas a la comarca”. L’única autocrítica ha sortit dels llavis de Paz, reconeixent que encara no s’ha donat cap solució a la demanda històrica d’una nova i millor biblioteca municipal. És per això que ha destacat la capacitat de la seu obrera per poder “subsanar deficiències” amb l’establiment d’aules d’estudi durant l’estiu.

La gran majoria de cursos que s’oferten oscil·len entre 20 i 30 euros mensuals, exceptuant-ne el de la colla castellera dels Matossers de Molins de rei, l’únic on l’adhesió és totalment gratuïta. Per més informació, es pot consultar la pàgina web www.federaciobrera.org

 • Guillem

  Bé, tal com van deixar l’edifici després de les obres ja es veia venir que la Federació aniria camí de ser un “centre cívic” més que un “centre cultural”. És a dir un lloc per cursos, formació, xerrades i seu d’entitats desconnectades entre sí.

  Ja tenim un centre cívic a la Riera Bonet i altres espais que podien fer aquesta feina, i seguim sense un centre cultural que ofereixi a les entitats i al poble un equipament on poder fer actes de mitjà format, treballar plegades i anar generant dinàmiques.

  Esperem que si adequen bé el Pati de la Federació, pugui servir per això.

 • Raül Carretero

  Per puntualitzar i ampliar informació:

  El Centre Cultural i Cívic de la Federació Obrera és un espai on des del seus inicis desenvolupa tres grans branques, potser a vegades invisibles o no tant lluïdes com la programació de cursos i tallers.

  Un dels seus objectius és oferir un espai per a la realització de cursos i tallers degut a que històricament el Casal de la Dona ja formava part de l’antiga Federació i desenvolupava els mateixos tallers. Les
  altres 4 entitats també desenvolupen la seva activitat de forma anual, però tenim més de 30 entitats que de forma puntual o esporàdica fan servir la Federació Obrera per oferir producció cultural (xerrades, conferències, tallers, formacions, reunions…) que és la segona branca que ofereix la Federació Obrera. La tercera, s’emmarca en tot allò que la Federació Obrera gestiona i impulsa sobre la memòria històrica de la Federació Obrera i Molins de Rei (memorial democràtic, exposicions, recerca…) potser menys
  visible però real. Per últim, la quarta branca és la d’oferir uns espais (hotels d’entitats) compartits que ajudi i doni suport al teixit associatiu que encara no disposa de seu pròpia (que son poques, però encara n’hi ha).

  En resum, la Federació Obrera fa funcions de centre cívic 25%, de centre cultural 25%, d’hotel d’entitats 25% i de memòria història 25%, sempre adaptant-se als nous temps i demandes socials.

  Per acabar, comentar que el dia de la presentació vàrem passar un vídeo on precisament parlava de tot el que és, simbolitza i es fa des de la Federació Obrera, i després vàrem presentar la programació de la
  temporada de les entitats membres que programen activitats (cal dir que a Molins de Rei poques entitats programen amb finalitats no lucratives de forma anual i cada dia o setmana) i que són el 25% de tot el que és fa a la Federació Obrera i que no pretenem per contra, que això vagui a més, sinó que fem una mica de tot l’exposat anteriorment. Aquesta és la seva finalitat i així ho recull el document marc aprovat per les pròpies entitats participants.

  Us deixo aquí un últim article sobre les dades d’aquest primer any de funcionament i en breu us farem arribar el vídeo que us he comentat anteriorment. A partir d’aquestes dades que cadascú extregui les seves pròpies conclusions.

  Bona feina i fins ara!

  _________

  Valoració del primer any de funcionament de la Federació Obrera.

  Tot fa un any que s’obria al públic el Centre Cultural i Cívic de la Federació Obrera i després d’aquests
  dotze mesos les previsions inicials han superat les expectatives de creixement que ens vàrem marcar d’un començament.

  A dia d’avui tenim 13 entitats amb ús preferent i més de 30 entitats amb ús regular o esporàdic.

  Des de gener s’han registrat més de 739 sol·licituds d’espais, el que equival a 180 sol·licituds de mitja al
  mes. En quan a concurrència, unes 9.903 persones aproximadament han utilitzat de forma directe la Federació Obrera, amb una mitjana de 1.981 persones cada mes, i en relació als percentatges
  d’ocupació, estem al voltant del 73% de mitjana, on hi ha espais que ja arriben al 90% d’ocupació i que equival a 1.989 hores en cessions d’espais per mes.

  Sobre la tipologia d’activitats, el gran gruix l’encapçala les pròpies entitats de la vila amb un total de 117 activitats programades, i en segon lloc del propi ajuntament amb 62 activitats programades.

  Des de la seva obertura, s’han dut a terme 9 exposicions, el que representa una ocupació de l’espai del 77%, amb una mitjana de 2 exposicions per mes. Tanmateix, s’han programat 27 cursos, tallers i formacions durant aquest any, amb una participació al voltant de 180 persones.

  En relació als bucs d’assaig, tenim 6 grups de forma regular i 15 de forma esporàdica, amb una ocupació al voltant del 35%.

  Per acabar, cal tenir en compte la posada en marxa de la pista de la Federació Obrera, enjardinada amb reixes, parc infantil, mobiliari urbà, neteja de partes pintades, escomesa elèctrica per esdeveniments culturals, i properament un nou asfalt de la pista i lavabos exteriors que facilitin la utilització de l’espai independentment de l’obertura de l’edifici. L’horari d’obertura de la Pista de la Federació Obrera a
  partir de l’octubre serà de dilluns a divendres de 15:30 a 22 h i dissabte i diumenge de 10 a 20 h. En aquesta segona fase també es posarà en marxa la licitació del bar de la Federació Obrera.

 • Alan

  Quatre milions d’Euros invertits per a només cinc entitats?

 • Raül Carretero

  Tenir 5 entitats només fent producció durant tot un any és molt!!! heu de pensar que la gran majoria de centres (per no dir tots) les activitats anuals són organitzades per una (1) entitat externa, per tant privatitzada i l’altre resta les duent a terme el propi centre (ajuntament si és gestió directe o ens privats si és de gestió mixta o externalitzada).

  A la Federació Obrera s’ha volgut potenciar que les entitats siguin les mateixes productores (i per tant beneficiaries) dels cursos i tallers que es duen a terme, i no només en aquest sentit sinó també amb el suport a la creació artística com s’està fent amb diferents entitats i col·lectius que ja arriben a les 112 entitats diferents que reben de forma directe el suport de la Federació Obrera com Centre Cultural i Cívic.

  En aquest article només es parla dels tallers i cursos, però no de la resta d’aspectes que ja he comentat anteriorment.

  Salut!