El rebut de l’aigua puja més del 15% en un any

Aqualia ha realitzat l’actualització anual de les tarifes del servei d’aigua potable amb un increment mitjà del 5,15%. Aquesta pujada del rebut de l’aigua es produeix pocs mesos després de l’augment del 10% derivat de l’augment del preu de l’aigua que paguen les empreses concessionàries i repercutit en els usuaris.

L'Ajuntament garantirà que cap llar es quedi sense els subministraments bàsics // erakkia

Obrir l’aixeta ara és més d’un 15% més car que fa un any // erakkia

L’increment del rebut de l’aigua un 5,15% de mitjana ha estat aprovat al ple municipal només amb el vot favorable de l’equip de govern (CiU i PSC). L’abstenció del PP i el vot contrari de la resta de partits de l’oposició va fer que el vot de qualitat de l’alcalde servís per tirar endavant un punt amb poc suport polític al ple municipal. L’augment de la tarifa es composa d’un 2,9% de l’IPC i un complement del 2,25% en concepte d’amortització d’inversions.

Els nous preus s’apliquen des de juliol del 2013 i serà vigent fins al juny del 2014, però no afectarà a tothom per igual, ja que l’actualització de preus premia l’estalvi en el consum aplicant uns increments proporcionals als trams de consum de l’aigua “amb l’objectiu de beneficiar els que consumeixen menys quantitat d’aigua”, segons la tinent d’alcalde i presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans. “La pujada penalitza especialment als grans consumidors i la tarifa continua estant per sota de la majoria de municipis de l’àrea metropolitana”, va complementar el tinent d’alcalde i regidor de Finances, Miguel Zaragoza.

D’aquesta manera, un rebut per un consum de 10 metres cúbics d’aigua al trimestre fins ara pagava 15,72 euros al trimestre i amb la nova tarifa passarà a pagar 16,16 euros, el que suposa una diferència de 44 cèntims al trimestre. En el cas d’un rebut de 30 metres cúbics al trimestre, el cost fins ara era de 30,27 euros/trimestre i amb la nova tarifa pujarà fins els 31,37 euros, una diferència d’1,10 euros/trimestre. Aquests dos tipus de rebuts, entre els 10 i els 30 metres cúbics, són els que representen al 75% dels abonats a Molins de Rei, segons dades aportades pel consistori, el que representa un augment mitjà del rebut de l’aigua de 0,77 euros al trimestre.

Un increment molt més alt derivat d’ATLL

Tot i això, aquesta actualització dels preus de l’aigua a Molins de Rei no és l’única pujada que han patit els ciutadans en els últims mesos. Al desembre del 2012 l’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar una revisió de les tarifes de l’aigua derivada de l’increment del preu del subministrament de l’aigua en alta per Aigües Ter Llobregat (ATLL) provocat per la seva privatització i que tot i afectar a Molins de Rei no va passar pel ple municipal.

“Aquest ple ha vist passar per alt un increment de tarifa important”, lamenta el regidor d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, que xifra un increment interanual de les tarifes entre una cosa i l’altra d’entre el 18 i el 20%. Segons Romeu, que ha publicat una extensa justificació del vot contrari a la pujada de preus al seu blog“el govern ha actuat deliberadament amb manca de transparència, traslladant tot l’increment de preus als usuaris“.

La “ocultació i la manca de debat” de la pujada de tarifes a l’Àrea Metropolitana també va ser criticada per Iniciativa per Molins de Rei. El regidor Lluís Carrasco va demanar a l’equip de govern que “replantegi l’aplicació de la nova tarifa” i va proposar que l’increment màxim fos de l’IPC (un 2,9%) “donades les circumstàncies actuals que estan patint les families”. En aquest sentit, el portaveu d’Iniciativa, Ivan Arcas, va proposar que l’Ajuntament negociï alguna rebaixa amb Aqualia estudiant diverses línies de treball: “El govern podria seure amb Aqualia i dir-li que no li paguem el 7% d’interès o dir-li que s’haurien de plantejar tots els beneficis que van treure amb la potabilitzadora que va pagar la Generalitat i fer algun gest amb la ciutadania de Molins de Rei per compensar-ho”, va concloure Arcas amb to vehement.

La CUP va mostrar la seva postura davant la pujada de preus en la mateixa línia que l’oposició. “El rebut de l’aigua puja prop d’un 20% però els molinencs no veuen créixer els seus ingressos en el mateix percentatge, ni molt menys”, va dir preocupat el regidor Roger Castillo. El número 2 de la CUP  també va mostrar la seva preocupació davant l’amortització de les inversions de l’empresa concessionària i va criticar que l’equip de govern marqui “un full de ruta que seguirem en els propers cinc anys: amb increments de la tarifa per sobre de l’IPC any rere any”.

El regidor de Finances, Miguel Zaragoza, va justificar els increments per complir amb les amortitzacions d’Aqualia degut als incompliments dels acords de la plica per part de l’anterior govern tripartit (ICV – ERC – CiU). “El punt d’equilibri s’ha anat posposant i un informe de tresoreria ens alerta dels interessos que haurem de pagar si continuem posposant l’arribada al punt d’equilibri”, va justificar Zaragoza.

Recomanacions personalitzades