Joan Ramon Casals fa una crida solemne a favor del dret a decidir en motiu de la Diada

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), fa una defensa aferrissada del “dret a decidir” durant la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova.  L’acte, tot i que deslluït, ha pogut realitzar-se malgrat la constant pluja.

L'acte va estar presidit per la pluja i la solemnitat // Jose Polo

L’acte va estar presidit per la pluja i la solemnitat // Jose Polo

Just un any després que el llavors alcalde Xavi Paz (PSC) fes una defensa clara del dret a decidir i es declarés partidari de la celebració d’un referèndum, el nou alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), ha aprofitat l’ofrena floral a Rafael Casanova per fer un discurs amb els mateixos eixos vertebradors que el socialista: el dret a decidir. Casals, de perfil marcadament independentista i participant de la Via Catalana, ha rebaixat el to del seu discurs tot just un dia després de donar el vist-i-plau a la col·locació de dues estelades a la façana de l’Ajuntament, fet que ha creat fortes discrepàncies amb el seu soci de govern socialista.

Amb un perfil institucional i solemne, Casals ha dit: “Volem un Ajuntament que reivindiqui els drets nacionals i els drets socials”. D’aquesta manera ha començat un discurs on s’ha anomenat molt poques vegades la paraula més escoltada de la jornada a Catalunya: independència. Això sí, com va fer el seu soci fa 365 dies, el convergent ha defensat clarament el dret a decidir i, fins i tot, ho ha fet amb data concreta: “El 2014 serà l’any de la llibertat, l’any on els catalans decidirem el nostre futur”, ha etzibat l’alcalde amb energia. Amb il·lusió, Casals s’ha referit als “catalans de diferents orígens que reivindiquen i comparteixen l’anhel per exercir el dret a decidir” com un exemple a seguir. El primer batlle conservador de la història del a vila ha clos la qüestió nacional del seu discurs assegurant que “els catalans tenim un esperit irrompible”.

Tot i que no han estat les protagonistes, les referències locals també han tingut lloc en el discurs de Casals. El nacionalista ha fet gala de les obres al carrer Rafael Casanova que s’estan duent a terme en aquests moments – i el Consell de Seguiment de la Crisi com les dues grans obres de l’actual govern sociovergent.

Tots els partits, menys la  CUP, van participar a l'ofrena // Jose Polo

Tots els partits, menys la CUP, han participat a l’ofrena // Jose Polo

Acte solemne marcat per la pluja

Una de les protagonistes de l’ofrena floral ha estat la pluja que, tot i no ser intensa, ha estat constant i ha deslluït l’acte. La clàssica ballada de sardanes que es fa cada any s’ha hagut de traslladar al gimnàs de l’escola Alfons XIII per l’aigua que queia. Tot i això, la majoria d’entitats han pogut oferir els seus obsequis a Rafael Casanova a pesar d’algun ensurt per no relliscar al pujar i baixar de l’escenari.

S’ha pogut percebre una tímida xiulada quan ha pujat a l’escenari el representant del PP a Molins de Rei, Emilio Ramos, però tot i això l’acte ha estat marcat per la solemnitat. Francesc Rimblas, membre històric d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha tornar a cridar, una vegada més, “visca Catalunya lliure!” un cop feta l’ofrena del seu partit i bona part del públic assistent ha respost en bona part amb aplaudiments. Per la seva banda, la CUP no ha assistit a l’acte i ha fet l’ofrena floral, com és habitual, durant la marxa de torxes celebrada la nit anterior.

Recomanacions personalitzades