Dues estelades al balcó de l’Ajuntament tensionen el govern municipal

Dues banderes estelades van ser col·locades a la façana de l’Ajuntament de Molins de Rei la tarda del 10 de setembre i van estar visibles durant tota la Diada. El fet, que va comptar amb el vist-i-plau de l’alcalde (CiU) ha provocat malestar entre els seus socis de govern. Diferents regidors socialistes i el seu portaveu, Xavi Paz, mostren discrepàncies amb CiU a través de les xarxes socials. 

Ajuntament Molins de Rei  diada 2013

Les estelades han causat discrepàncies al govern municipal // Jose Polo

Per primera vegada, la qüestió nacionalista desgasta el govern municipal de Molins de Rei format per CiU i PSC. El motiu és que la tarda prèvia a la Diada Nacional de Catalunya van aparèixer dues banderes estelades penjades a la façana de l’Ajuntament de Molins de Rei. Aquestes van estar visibles durant tot l’11 de setembre i han erosionat la relació entre els dos partits que manen a Molins de Rei.

Des del canvi d’alcaldia, la relació no és la mateixa per petites accions realitzades per CiU sense consultar al seu soci de govern i que han molestat considerablement als socialistes. Fins ara, els draps bruts els rentaven a casa i les discrepàncies entre els dos socis de govern que havien vist la llum eren derivades de temes de caràcter local com la delegació al PP del seient de l’alcalde a l’Àrea Metropolitana de Barcelona o el futur de la mobilitat al carrer Rafael Casanova.

Aquest cop la discrepància entre socis de govern ha estat ben visible. La idea de penjar les estelades al balcó de la Casa de la Vila va ser de l’ANC i fonts socialistes han explicat a Viu Molins de Rei que la “passivitat” de l’alcalde convergent a “l’hora de prendre una decisió en un sentit o un altre” no ha estat ben rebuda pels seus socis de govern. Segons les mateixes fonts, Joan Ramon Casals no s’ha mullat i simplement “ha deixat fer”, el que ha molestat especialment als socialistes, que rebutgen la presència d’estelades al balcó del consistori i reconeixen sentir-se incòmodes amb la seva presència perquè “trenca la pluralitat que ha de representar l’Ajuntament”, segons ha justificat la cúpula socialista a aquesta redacció.

Les estelades van estar visibles des de la tarda del dia 10 // Jose Polo

Les estelades van estar visibles des de la tarda del dia 10 // Jose Polo

El malestar del PSC també s’ha fet públic a través de les xarxes socials. El primer tinent d’alcalde i portaveu socialista, Xavi Paz, ha estat clar a través de Facebook: “S’han penjat dues estelades al Balcó de l’Ajuntament, la casa de tots. Molts de vosaltres (que també esteu pel dret a decidir) m’heu expressat el vostre desacord amb aquesta acció. El vostre desacord es el meu desacord. I així li he transmès al company de viatge en l’actual govern municipal”, ha expresat Paz. Altres regidors i militants socialistes han publicat missatges similars a través d’aquesta xarxa social i membres de l’executiva local han parlat d’“indignació” davant la passivitat de l’alcalde.

Via Catalana o acte institucional

La permissivitat davant les estelades que onegen al balcó de la Casa de la Vila ha tingut uns fets precedents que ja han escalfat la relació entre els dos socis de govern al voltant d’aquest tema. Joan Ramon Casals va fer una crida a participar a la Via Catalana a través d’una nota de premsa penjada a la pàgina web de l’Ajuntament i feta arribar als mitjans de comunicació. En ella, Casals demanava literalment a tots els molinencs “participar amb esperit constructiu a la Via Catalana” i cridava a viure aquest 11 de setembre “tan especial amb il·lusió”.

Poc més de mitja hora va durar la noticia a la pàgina web de l’Ajuntament després de que el PSC mostrés el seu malestar al soci de govern. Posteriorment va aparèixer una nova versió del text al web municipal i s’ha fet arribar als mitjans de comunicació una nota de premsa en la que el consistori convida a la ciutadania a participar en els actes institucionals de l’11 de setembre, fent referència exclusivament a l’ofrena floral que cada any es fa al carrer Rafael Casanova i en la que participen entitats i representants dels partits polítics de totes les sensibilitats representades a l’Ajuntament. En aquesta segona versió de la crida, Joan Ramon Casals es limitava a cridar a “penjar la senyera al balcó i participar en els actes institucionals amb el convenciment que estem a les portes d’un moment històric pel país”.

Recomanacions personalitzades