L’oposició s’uneix contra la modificació de la regulació sobre els centres de culte

CUP, Iniciativa i Esquerres presenten al·legacions de manera conjunta en contra la modificació de la normativa local sobre els centres de culte. Demanen al govern deixar la nova legislació sense efecte i insten al govern municipal a obrir un “espai de diàleg real” després que la nova regulació s’aprovés sense passar pel ple municipal. 

Arcas (Iniciativa), Guillén (Esquerres) i Castillo (CUP) presentant les al·legacions

Arcas (Iniciativa), Guillén (Esquerres) i Castillo (CUP) presentant les al·legacions // Cedida pels partits

Els partits d’esquerres a l’oposició amb representació a l’Ajuntament de Molins de Rei han presentat al·legacions de forma conjunta en contra de la modificació de la normativa sobre els centre de culte. La CUP, ICV i Esquerres per Molins de Rei demanen que aquesta modificació quedi “sense efecte” i, a més, reclamen que s’obri un “espai de diàleg real” per solucionar la situació que ha deixat a la Comunitat Islàmica de Molins de Rei amb poques esperances per tenir un centre propi a curt termini després d’anys de reivindicacions. Va ser el govern municipal, format per CiU i PSC, qui va modificar la normativa el passat 2 de juliol sense passar pel ple municipal. Una decisió legal pel tipus de normativa però que no va deixar marge al debat democràtic habitual, com estava previst al maig i que va ser retirat a útlima hora de l’ordre del dia del ple.

Han estat 8 els motius que han portat a aquestes formacions a presentar les al·legacions per tractar d’aconseguir que l’equip de govern arxivi la tramitació del pla especial. En primer terme, l’oposició d’esquerres la considera “innecessària” la modificació de la normativa ja que els centres de culte “estan regulats per lleis de rang superior”. A més, argumenten que es “contradiu” amb questes normes de rang superior, com el Pla General Metropolità (PGM). D’altra banda, aquests consideren que obligar a redactar un pla especial d’usos als nous centres de culte “és una forma abusiva d’incrementar les exigències de l’atorgament per l’augment  dels costos que comporta”. En aquest sentit, creuen que es fa “una distinció de criteris no justificada entre els centres de culte ja instal·lats a la vila i els que ho vulguin fer a partir d’ara”.

Gairebé tots aquests motius venen a recollir les queixes de la Comunitat Islàmica de Molins de Rei, principal afectada per la situació. Com ja deia aquest col·lectiu, els tres partits que han presentat les al·legacions pensen que el fet d’obligar als nous centres de culte a tenir el vist-i-plau dels veïns pot generar tensions i controvèrsia. També es queixen que el fet de prioritzar que els centres de culte s’instal·lin en un edifici exclusiu no és just quan “gairebé no queden solars”.

A més, es queixen que la nova normativa manté la suspensió de llicències fins al juliol de 2014 i preveu noves suspensions de llicències cada 4 anys cosa que, segons ells, “impossibilita disposar de prou temps per donar compliment a tots els requisits exigibles”. Les formacions clouen la seva argumentació expressant que “és un Pla Especial que reprimeix drets fonamentals i és un precedent en la restricció d’altres drets”.

CUP, Iniciativa per Molins de Rei i Esquerres per Molins de Rei han presentat de manera conjunta a l’Ajuntament les al·legacions amb la presència dels seus tres portaveus, Roger Castillo, Ivan Arcas i Sílvia Guillén, respectivament.

Recomanacions personalitzades