Joves sense estudis i a l’atur es formen per convertir-se en pagesos al Parc Agrari del Baix Llobregat

El Parc Agrari del Baix Llobregat està duent a terme un curs per convertir a joves aturats i sense estudis en pagesos. L’objectiu del programa, en el que han participat dos molinencs, és que els joves acabin treballant a les explotacions agrícoles de la zona.

El Hassan i l'Oriol són dos joves molinencs que participen al curs formatiu del Parc Agrari del Baix Llobregat // Xavier Farré

El Hassan i l’Oriol són dos joves molinencs que participen al curs formatiu del Parc Agrari del Baix Llobregat // Xavier Farré

Per una banda hi ha els joves menors de 25 anys que van abandonar els estudis sense formació professional, en alguns casos fins i tot sense acabar l’educació secundària. Per l’altra hi ha el Parc Agrari del Baix Llobregat, que vol convertir-se en factor de desenvolupament econòmic en una de les zones més afectades per les altes xifres d’atur. Per donar-hi solució, s’ha posat en marxa un projecte pilot que ja funciona de manera estable amb l’objectiu de convertir aquests joves aturats i sense estudis en pagesos amb formació.

A les proves d’accés al curs s’hi van presentar més de 200 candidats i finalment han estat 80 els seleccionats que durant uns mesos han après dia rere dia a fer anar les eines del camp, cultivar fruites i hortalisses de manera ecològica i les possibilitats econòmiques que permeten els horts del Parc Agrari. Entre ells hi ha dos joves molinencs de 22 anys, el Hassan i l’Oriol, que es mostren contents amb la formació rebuda i que volen dedicar-se professionalment a això.

L'Oriol, un jove molinenc, fa pràctiques a un camp del Parc Agrari del Baix Llobregat // Xavier Farré

L’Oriol, un jove molinenc, fa pràctiques a un camp del Parc Agrari del Baix Llobregat // Xavier Farré

“És una oportunitat que ens permet aprendre sobre l’agricultura, un món que molta gent desconeix”, explica el Hassan, que es mostra molt atent a les explicacions dels pagesos que fan de professors ja que reconeix que li agradaria dedicar-se professionalment a aquest àmbit: “M’agrada treballar a la natura i en un espai obert”, destaca el molinenc. Precisament aquest aspecte és un dels que més destaquen els organitzadors del curs per a joves sense estudis ni feina. “És una feina ideal per a joves sense formació que busquen una feina alternativa que no té res a veure amb estar tancat a un supermercat o un magatzem”, explica Neus Mola, una de les tècniques responsables del projecte Joves per la ocupació, del que es beneficien un total de cinc molinencs amb cursos com aquest al camp però també altres existents d’atenció sociosanitària i de gestió de magatzems.

Pagesos amb experiència han estat els encarregats de formar als alumnes. A la dreta, Hassan // Xavier Farré

Pagesos amb experiència han estat els encarregats de formar als alumnes. A la dreta, Hassan // Xavier Farré

El curs compta amb el suport d’Unió de Pagesos i el Parc Agrari del Baix Llobregat, entitats molt interessades en donar valor a aquest tipus de feina i això també ha estat un factor determinant per als joves a l’hora d’escollir el curs. “Ara mateix hi ha llocs de treball al camp i molt poca gent vol treballar d’això, crec que és el futur”, assegura l’Oriol, que ja havia passat dos anys a l’escola-taller de Molins de Rei fent una formació que l’ha servit per anar amb una mínima base al camp. “Se’m passen les hores volant al camp”, conclou el jove molinenc amb il·lusió, que somia amb tirar endavant una explotació agrària pròpia.

Un cop acabada la formació, impartida en gran part a un terreny del Parc Agrari del Baix Llobregat, els alumnes faran pràctiques durant sis mesos. “Volem que els joves iniciïn un itinerari professional dins de l’especialitat en la que s’han format i que, a la vegada, les empreses es sensibilitzin per contractar aquests joves amb una mínima formació i molta empenta”, explica Mola. Els responsables del programa formatiu confien en que 1 de cada 3 joves acabin treballant a les explotacions agrícoles de la zona.