Tots els partits excepte la CUP aproven una moció contra l’atur juvenil

Tots els grups polítics menys la CUP aproven al ple municipal una moció contra l’atur juvenil. La Candidatura d’Unitat Popular decideix votar en contra perquè la moció va ser presentada pel PSC, “un partit que no ha fet quan governava el que ara planteja”, segons la CUP.

La moció va ser ideada per la Joventut Socialsta de Catalunya. // JSC

La moció va ser ideada per la Joventut Socialsta. // JSC

Les Joventuts Socialistes de Molins de Rei a través del grup municipal del PSC van presentar una moció al ple municipal del mes de juliol en la qual es posava a debat les dificultats en les que es troben els joves en el mercat laboral. Es proposava al govern de la Generalitat “la creació d’un pla de xoc per a la creació de nous llocs de treball i la instauració d’unes condicions laborals pròsperes”, en la línia del ple monogràfic celebrat a finals de juliol al Parlament de Catalunya. Segons el text de la moció, des del 2009 fins ara ja són més 15.000 joves catalans els que han emigrat a altres països per tal de buscar feina.

Actualment la taxa d’atur de joves d’entre 16 i 24 anys a Catalunya és del 52,7%. En total són 264.200 joves catalans entre 16 i 29 anys que es troben a l’atur, amb greus problemes d’emancipació i alguns d’ells ja caient en risc d’exclusió social. La regidora socialista, Anna Cantudo, va ser l’encarregada de defensar la moció i exposar les accions pertinents que l’Ajuntament de Molins de Rei pot dur a terme per tal de minvar la situació de desocupació juvenil. “Impulsar totes les mesures contra l’atur juvenil, que de manera transversal impliquin totes les àrees de l’Ajuntament, prioritzant les polítiques de promoció econòmica i la creació d’ocupació adreçades especialment als joves”, va remarcar Cantudo. “No intervenir en la joventut implica no intervenir en el país, esdevenint un problema col·lectiu si no volem que Catalunya deixi de ser un país per a joves”, va concloure.

Vot en contra de la CUP

Tant Esquerres per Molins de Rei, com Iniciativa per Molins de Rei, el PP i CiU van donar suport a aquesta iniciativa. La regidora Mercè Ferrer, d’Iniciativa per Molins de Rei, va cridar a “treballar per buscar noves fórmules a nivell formatiu i social per evitar que els joves hagin de marxar del país”. Sílvia Guillén, d’Esquerres per Molins de Rei, va posar sobre la taula no només l’atur juvenil, sinó sobretot “la precarietat i els contractes temporals que no solucionen el problema”, i per això va plantejar un seguit de propostes de bonificacions i millores que beneficiïn als joves que comencen en el món laboral.

El regidor de joventut i Empresa de l’Ajuntament, Esteve Altozano (CiU), va reconèixer que l’Ajuntament té poc marge d’actuació per lluitar contra l’atur juvenil però va destacar “petites eines per ajudar a millorar la formació dels joves i inserir-se al mercat laboral a través del Centre García Nieto”.

Pel que fa la CUP, el seu portaveu, Àlex Maymó va anunciar el vot del seu partit en contra de la moció degut al grup polític que la  presentava: el PSC. ” S’ha d’analitzar el context i la coherència de qui ho presenta; després de totes les reformes laborals que ens han imposat i les retallades de drets laborals fetes de forma paulatina  no votarem una moció d’un partit polític que no ha demostrat coses que planteja aquí mentre ha estat governant durant molts anys”. El vot contrari de la CUP a la moció pel fet d’haver estat presentada pel PSC va provocar un evident malestar entre les files socialistes.

 • Teresa

  Otro meneo de perdiz más crónico de nuestros actuales gobernantes locales. , Mociones y más mociones, todas ellas gratuitas, simplemente para justificar sus poltronas y sus sueldos. Cuanta razón tiene el Sr. Emilio Ramos (PP) en sus declaraciones, de que con la mitad de plenos, con la mitad de regidores, la mitad de horario de plenos y la mitad de sueldos de alcalde y regidores en Molins de Rei , inmersos como estamos en una crisis económica galopante, seria más que suficiente. Evidentetemente todos ellos miran hacia otro lado.

 • Tomeu Jan

  Em sembla absolutament lamentable que els senyors de la CUP donin aquest argument tant pèssim per votar en contra. I em sembla lamentable pel fet que no creia que precisament ells siguessin com la majoria de partits polítics, que sembla que només competeixin entre ells en comptes de mirar pel benefici del poble. Des d’aquest moment la CUP deixa de ser un partit alternatiu i diferent per passar a ser com tots els demés. LAMENTABLE. Què més dóna que la moció la fagi el PSC, que prèviament no havia fet els deures? Val la pena castigar el PSC en detriment de votar a favor d’una mesura que beneficia el poble? Sr. Maymó: Ha caigut molt baix!

  • Marc

   Amic Tomeu, això no és una mesura que beneficiés en res Molins de Rei, perquè són només ‘propostes a la Generalitat’. No hi ha cap mesura concreta per Molins, només paraules al vent (‘impulsar propostes,…’). Una altra manera de veure-ho és que, si el PSC volgués fer un pla de xoc per la juventut a Molins, no cal que faci mocions; com que està el govern, pot portar-les a terme directament!

   Això, company, és una clara moció de cara a la galeria per rentar-se la cara. El PSC; que va impulsar una de les reformes laborals més agresives contra els treballadors (també els joves), el partit que va participar i va fer engrandir la bombolla immobiliària (gran causant de l’actual atur juvenil), el partit que va impulsar i acceptar el pla bolònia, que està dificultant enormenent les estudis del jovent, etc etc etc… ara fa una moció per dir ‘mireu com ens ocupem pels joves’. De fet, una moció perquè la seva secció juvenil, recentment creada, pensi que el PSC fa alguna cosa pels joves. Doncs ocupar-se dels joves no vol dir fer mocions, sinó fer polítiques pels joves. I quan tots els altres partits d’ordre corren a aprovar-li a moció, estan contribuint a un rentat de cara. També de les seves pròpies misèries, és clar. Per si parlem dels presupostos i les pujades de taxes de CIU i ERC, el panorama no podria ser més lamentable pels joves.

   Ja era hora que algú plantés cara als hipòcrites partits que ens governen, que aproven mocions i després ens retallen drets. Endavant, CUP, ni un pas enrere!

   • ariadnna

    Podries dir les mocions de la CUP, de les tribus a l’America Llatina, de Cisjordania i un llarg etcetera beneficia en res a Molins. O son paraules al vent ?
    Dir això per part de la CUP si veieu un històric de les seves mocions es per riure…..

    • Marc

     Ariadna, veig que no m’has entès. Jo no tinc cap problema amb les mocions polítiques que es fan perquè l’Ajuntament prengui posició sobre un tema, tot i que no sigui de la seva competència. El que vull dir és que si es fan aquestes mocions, s’ha d’assumir que són això, simples preses de posició sense cap conseqüència per la vila. Per això criticava el Tomeu quan deia ‘Val la pena castigar el PSC en detriment de votar a favor d’una mesura que beneficia el poble?’. Això no beneficia en res el poble. I per això mateix el vot de la CUP és del tot comprensible.

     En altres paraules: si es vol fer una moció per prendre posició sobre un tema general, cap problema. La CUP també ha pres una postura política: la de posar el dit a la nafra als culpables de la situació gravíssima que viuen els joves. I com que el PSC són en gran part culpables d’això (citaré l’última reforma laboral i el seguiment de la bombolla immobilària, com a dos exemples), doncs la CUP vota contra la hipocresia.

 • Ramón

  Viumolins, una suggerència: jo crec que, llegint el cos del text, la notícia s’entendria més si digués. “Tots els partits excepte la CUP aproven una moció del PSC contra l’atur juvenil”. D’aquesta manera, el mateix titular sintetitzaria el vot de la CUP (que és notícia) amb la raó del vot (perquè és la moció és del PSC). Bé, és només una suggerència!! Bona feina!