Aprovada per unanimitat una moció en defensa del comerç local de proximitat

Tots els grups polítics del consistori voten a favor d’una moció en defensa del comerç local de proximitat i mostren el seu rebuig a la implantació d’un outlet a Viladecans. L’Ajuntament alerta de la destrucció de llocs de treball que pot comportar en el comerç de l’entorn.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el conseller de Territori, Santi Vila, van presentar el projecte el passat mes d'abril // David Guerrero

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el conseller de Territori, Santi Vila, van presentar el projecte el passat mes d’abril // David Guerrero

L’anunci de que s’instal·larà un outlet a Viladecans ha provocat reaccions polítiques de defensa del comerç de proximitat a Molins de Rei. Al ple municipal del mes de juny, Iniciativa per Molins de Rei i CiU van portar dues mocions que finalment es van acabar fusionant en un text al que van donar suport tots els grups del consistori. Iniciativa va aportar major pes al rebuig a l’outlet de Viladecans mentre que Convergència i Unió -partit que governa a la Generalitat i ha venut els terrenys a través de l’Incasòl on es farà l’outlet- va fer una aferrissada defensa del comerç local, un sector que exerceix de poder fàctic a Molins de Rei a través del BotMol.

La moció aprovada per unanimitat demana a la Generalitat que estudiï l’impacte que pot tenir l’outlet sobre el comerç de l’entorn i la destrucció de llocs de treball que pot comportar. El text també demana al govern català que faci més esforços per dedicar terrenys al desenvolupament productiu i industrial  i que aposti per un major suport al comerç urbà i de proximitat.

El regidor de Comerç de l’Ajuntament, Joaquim Martí (CiU), es va mostrar contrari a l’outlet de Viladecans i el va definir com “un intent de fer de cartró pedra un carrer Major; això nosaltres ja ho tenim”. Martí va assegurar que aquest outlet no forma part del model comercial català però va justificar la seva instal·lació per “l’ofec econòmic de la Generalitat”, encara que va fer recaure la responsabilitat de la seva instal·lació en l’ajuntament socialista de Viladecans.

El portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, per la seva banda, va admetre que el projecte de l’outlet “podria arribar a ser una bona oportunitat de creació de llocs de feina” en una de les comarques més maltractades per la crisi econòmica però, segons Arcas, “les informacions i l’hermetisme amb que s’ha gestionat no aporten cap dada per creure que generarà més beneficis que perjudicis”. Des d’Iniciativa es va criticar el model de centres comercials implantats al Baix Llobregat des de fa uns anys i va reclamar a la Generalitat de Catalunya que “plantegi polítiques comercials i industrials fonamentades i de llarg recorregut”, comparant l’outlet amb el fallit Eurovegas que CiU volia instal·lar al Parc Agrari del Baix Llobregat i que finalment es farà a Madrid.

Des d’Esquerres per Molins de Rei també es van mostrar contraris a la instal·lació de l’outlet a Viladecans i van recordar que aquests terrenys van ser expropiats a pagesos fa vint anys per construir un parc aeroespacial. “Som favorables a un model econòmic que es basi en  el desenvolupament de les potencialitats de la comarca i que potenciï el comerç de proximitat”, va argumentar el regidor Jordi Romeu, qui va considerar el model comercial de l’outlet “com els casinos d’Eurovegas, una nova agressió a la comarca i al petit comerç”.

Recomanacions personalitzades