Salvador Duarte analitza les llums i ombres de la nova llei d’emprenedors

El president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Salvador Duarte, realitza a Molins de Rei la primera conferència sobre la nova llei d’emprenedors a Catalunya. El ponent destaca alguns avantatges de la llei però mostra molts dubtes davant la seva aplicació.

Social Talent Work Center va ser el primer lloc on es realitzava una xerrada al voltant d'aquesta llei per part de CTAC // David Guerrero

Social Talent Work Center va ser el primer lloc on es realitzava una xerrada al voltant d’aquesta llei per part de CTAC // David Guerrero

“Va pel bon camí però tampoc és per tirar coets”, així valora Salvador Duarte la nova llei d’emprenedors. El president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) ha realitzat a Social Talent Work Center de Molins de Rei la primera xerrada a Catalunya en la que el sindicat lligat a la UGT ha analitzat amb detall els punts més destacats de la llei que prepara el govern espanyol i que es troba encara en tràmits parlamentaris.

De partida, Duarte ha assegurat que “qualsevol iniciativa que fomenti l’emprenedoria es positiva” però ràpidament ha començat a repassar nombrosos greuges comparatius que tenen els autònoms espanyols en comparació amb els de la resta d’Europa. “L’autònom ara mateix pateix una situació especialment complexa tot i que la nova llei tracta de posar una catifa vermella als emprenedors”, ha indicat el president de CTAC, deixant clar que una cosa són les bones paraules del govern i una altra la lletra petita de la llei i els seus efectes sobre l’economia real.

Facilitats que la llei no concreta

 

Entre els aspectes repassats de l’avantprojecte de llei de suport als emprenedors, Duarte ha destacat la importància de que els autònoms no hagin de fer front a les obligacions amb Hisenda fins que no hagin cobrat les corresponents factures. És el que es coneix com “IVA de caixa” i entrarà en funcionament a partir de l’1 de gener del 2014. Un altre dels punts importants de la llei és facilitar a l’emprenedor l’accés al finançament amb línies específiques per fer arribar el crèdit als projectes emprenedors. D’aquesta manera, com ha considerat Duarte durant la xerrada, “es potencia la figura de l’emprenedor com aquell que busca generar-se el seu propi lloc de treball”. Algunes deduccions a l’impost de societats i a l’IRPF per a nous empresaris són alguns dels avantatges.

De totes maneres, el president de CTAC ha mostrat la seva desconfiança davant tot el que recull el text de l’avantprojecte i ha deixat clars els seus dubtes sobre el que serà realment la nova llei: “La simplificació de la tramitació i la finestreta única és una cosa que portem escoltant des de fa anys però que mai s’acaba de concretar”. Duarte ha alertat dels riscos del text de la llei, que pot generar grans expectatives en alguns aspectes degut a la seva inconcreció però que això mateix pot acabar provocant frustracions importants.

Promoció econòmica i networking

 

La xerrada ha estat organitzada per l’espai de coworking i d’innovació empresarial Social Talent Work Center, un local ubicat a l’avinguda València des de fa dos mesos i que ha omplert la seva sala d’actes amb una trentena  d’emprenedors, autònoms i  petits empresaris inquiets per saber que els suposarà la nova llei d’emprenedors. L’alcalde, Joan Ramon Casals, ha obert l’acte mentre que ni el regidors d’Empresa, Esteve Altozano (CiU), ni el tinent d’alcalde de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local, Joaquim Martí (CiU) s’han deixat veure a l’acte.

Els que si que han participat han estat tècnics dels centres de promoció econòmica de Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat, que han pres el relleu a Salvador Duarte al finalitzar la conferència per analitzar alguns aspectes en clau municipal. Tot plegat ha acabat amb un moment més distès de networking entre els assistents acompanyat d’una curiosa degustació de vins i cargols de diversos establiments col·laboradors.

Recomanacions personalitzades