La nova regulació municipal dificulta la instal·lació d’un centre de culte

La Comunitat Islàmica de Molins de Rei acusa al govern municipal de “promoure la discriminació i la islamofòbia “. Des de l’Ajuntament s’assegura que es vetlla per la “convivència ciutadana” i que donen suport a la Comunitat Islàmica en les seves activitats. El pla d’usos especial, la dedicació exclusiva del local per orar i la localització d’aquest són els tres punts de desacord entre el consistori i els islàmics. 

Abdelkamal i AbdelKader Bolkaddid, secretari i president, respectivament, de la CIMdR // Jose Polo

Abdelkamal i AbdelKader Bolkaddid, secretari i president, respectivament, de la CIMdR // Jose Polo

La modificació de la normativa, aprovada per Junta de Govern, per crear un pla especial per a regulació de la implantació dels centres de culte de Molins de Rei no ha satisfet les reivindicacions de la Comunitat Islàmica de la vila. L’entitat, hores després que Viu Molins de Rei desvetllés la noticia de la regularització de la temàtica fora del ple municipal, ha publicat un comunicat a través de les xarxes social on acusa al govern municipal de “promoure la discriminació i la islamofobia a Molins de Rei”. “Gràcies CiU i PSC per fer-nos sentir inferiors i diferents pel fet d’haver escollit practicar el culte en les mateixes condicions que la resta de confessions religioses”, afegeix la missiva on també es diu que “gràcies CiU i PSC per no respectar els drets de les minories”. El text, en definitiva, expressa el greu malestar existent entre aquesta entitat molinenca i el govern municipal després de més d’un any de negociacions per tal de poder implantar un centre de culte. Fonts del govern municipal asseguren a Viu Molins de Rei que “donem suport a totes les activitats culturals i socials que la Comunitat Islàmica de Molins de Rei” però “hem de regular la instal·lació dels centres de culte per tal de garantir una bona convivència ciutadana”. Des del consistori, doncs, es desmenteix que es vulgui discriminar a cap col·lectiu i s’assegura que es vetlla per tots els molinencs.

Els tres punts de desacord entre l’Ajuntament i la Comunitat Islàmica 

Les discrepàncies entre l’Ajuntament i la Comunitat Islàmica de Molins de Rei es poden dividir en tres eixos fonamentals: el requeriment d’un pla d’usos especials per a crear el centre de culte, la dedicació exclusiva del local i la seva localització. Hi han hagut certs canvis entre la primera proposta presentada pel consistori, recentment publicada per Viu Molins de Rei i que va ser retirada a última hora del debat públic del ple municipal del mes de maig, i la normativa definitiva presentada pel govern abans del període d’al·legacions.

En el primer d’aquest eixos, la condició sine qua non per fer un pla d’usos especials per poder fer un nou centre de culte, és on l’Ajuntament s’ha mostrat més inflexible. La primera de les propostes del consistori deia que “es requerirà la tramitació prèvia d’un pla especial urbanístic de concreció d’ús”. En la segona proposta gairebé no hi han canvis en el text: “es creu convenient supeditar les implantacions de nous usos religiosos a la prèvia tramitació i aprovació d’un pla especial d’adequació en ús”.  En declaracions a Viu Molins de Rei, el secretari de la Comunitat Islàmica, Abdelkamar Bolkaddid, diu que aquest requeriment “només vol entorpir l’obertura del centre”. “Fer un pla d’usos com aquest té un cost econòmic elevat i això és un problema per a nosaltres”, afegeix. La proposta del consistori explica que es demana l’el·laboració d’aquest pla per “justificar l’emplaçament del centre atenent a criteris de mobilitat i de cerca d’una implantació raonable”. El govern explica que s’haurà de tenir en compte la “tipologia edificatòria, que haurà d’harmonitzar amb l’entorn, la trama viària, per decidir la superfície màxima del centre de culte, el seu aforament i el seu encaix amb el teixit urbà”. 

En la necessitat que l’edifici sigui de dedicació exclusiva sí que hi han hagut canvis en la proposta del govern municipal. El primer text  indicava que “l’activitat s’implantarà en un edifici exclusiu amb la finalitat d’evitar problemes de convivència”. En el segon s’indica que el centre de culte haurà d’estar “preferentment” en un edifici de dedicació exclusiva i posa una sèrie de requisits per tal que es pugui instal·lar-se en edificis amb altres usos com que “estigui en una planta baixa”, “tingui accés directe des del carrer” i que “compti amb el vist-i-plau dels veïns de l’immboble i dels edificis adjacents”. D’aquesta manera, la Comunitat Islàmica es veurà subjecta al criteri dels veïns de la zona per tal de poder organitzar el seu centre de culte. Als islàmics molinencs no li sembla bé la mesura. Bolkaddid explica que “abans d’instal·lar el nostre local volem informar als veïns i mantenir reunions amb ells per explicar els projectes i poder resoldre tots els dubtes però no veiem bé que els nostres drets hagin de passar pels veïns”. El text no especifica quin nivell de quòrum ha d’haver entre els veïns i els islàmics per tal de poder instal·lar el seu oratori, on també pensen organitzar activitats culturals.

En el tercer dels eixos, l’ubicació dels centres de culte, també hi han hagut canvis. En la primera proposta presentada per l’Ajuntament s’indicava que l’espai idoni per instal·lar l’oratori eren els polígons industrials. En el nou document, però, no s’imposa aquest criteri però es protegeixen diferents zones de la vila per tal de “mantenir l’objectiu de potenciar el comerç especialitzat i de proximitat”. En aquest cas, sí que enteniment entre la Comunitat Islàmica i l’Ajuntament. El secretari del col·lectiu explica que “ens sembla correcte el que demanen en aquest punt” i afegeix que “ho troba molt lògic per preservar el comerç”. Concretament, aquestes zones són el carrer Major, el carrer Rafael Casanova, el passeig del Terraplè, el carrer de Balmes, el Racó de Margarida Xirgú, la Plaça de Catalunya, el Pati del Palau, la Plaça del Mercat, la Plaça de l’Estació i l’Hort de Can Roca.

En groc, les zones on està prohibit instal·lar nous centres de culte // Ajuntament de Molins de Rei

En groc, les zones on està prohibit instal·lar nous centres de culte // Ajuntament de Molins de Rei

 

 

 

 • Teresa

  No entiendo este empecinamiento en seleccionar locales en el “centre vila” , habiendo lugares tan idóneos para la mezquita como, El Pla, Malvhey , Samarach, etc.

  La condición del reglamento de uso de edificio exclusivo, obligará a revisar la licéncia de actividades de la Evangélica en la calle Maragall. ¿ No?

  Es inadmisible y totalmente reprobatorio que al actual alcalde Sr. JR Casals (CIU) haya ofrecido de una forma tan alegre dinero público a la comunidad islámica para el alquiler del local , tal como declaraba en Viu Molins el Sr. Abdel , ¿La ciudadaní no pagamos lo suficiente en las donaciones de la declaración de Renta que tengamos además de dar dineros a las religiones ? La iglesia católica está en el negocio con total sectarismo, como eso de los misterios de la santisima trinidad, etc, haciendo comulgar con ruedas de molino, a las gentes, siglo tras siglo, y lo más falso e irónico es eso que se han inventado de la “confesión” , que te permite hacer tanto daño como puedas, si al final te confiesas, y penitentas unas pocas aves marias.

  Es penoso que en pleno siglo XXI , la humanidad no haya avanzado en nada en cuanto al aborregamiento, Hay que mentalizarse de una vez por todas, de que los dioses no existen, y de que todos ellos son un invento del hombre. La humanidad, ya desde la noche de los tiempos, ha estado sometida al capricho de unos cuantos listos, que han hecho y siguen viviendo del negocio de la religión, confabulados con falsedades en beneficio de los gobiernos de turno, que mientras tengan a la ciudadanía aborregada con eso de las religiones y el futbol podrán tomarles con más facilidad el pelo a la ciudadanía.

  • olga

   On diu que es dona diners aquesta comunitat Teresa ? Que doni suport a les activitats culturals i socials vol dir donar diners ???? Ja fa un temps que veig els seus comentaris i sempre vol crear la dubte, però mai ofereix dades ni enllaç per veure si diu la veritat. Les altres apreciacions de les religions son respectables…

   • Teresa

    olga : Por favor, No ponga en duda lo que yo le digo, Le recomiendo lea con más frecuencia y detenimiento el Viu Molins, En Societat/l’Ajuntament modifica la normativa…./ José Polo/ 03/07/2013 / respuesta de Abdel a 14 de juliol, se indica claramente lo que yo afirmo sobre la donación.

    • Joan Pere

     Teresa encara no saps el que significa enllaç………o sigui d’un article ja extreus “donació” flipant……

    • Joan Pere

     donació es una paralula que ara utilitzes abans deies “donar diners públics ” per llogar el local. En cap apartat de la noticia surt això. I com t’agrada tant veura les errades dels altres es diu Samaranch no Samarach ciudadania = ciudadani. Altra errada important l’esglesia Evangélica no pas al carrer Maragall sino Joan Maragall. Com veus fer de professor es molt facil

 • Teresa

  Con toda esta movida, se ve claro las largas que quiere darle al asunto los de CIU, para dejar la patata caliente a los que vengan después, incluyendo mentiras, como la que desmintió el Sr. Abdel en su llamada, el miércoles dia 17 por la mañana , al Sr. JR Casals , en Radio Municipal de MdR ( ver posdcast ) desmintiendo claramente que él hubiese dicho eso de que, abans d’instal·lar el nostre local volem informar als veïns i mantenir reunions amb ells per explicar els projectes i poder resoldre tots els dubtes. ya que por lo visto esto fué el motivo por el que CIU incluyó esta clasusula en el nuevo Reglamento. Mal lo tienen los islamistas, si la aprobación de su mezquita, depende del visto bueno de los vecinos, la mayoria de ellos de confesión católica.

 • Pingback: La comunitat islàmica celebra el Ramadà a la Sínia per segon any consecutiu | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'esquerra a l'oposició s'uneix en contra de la modificació de la regulació sobre els centres de culte | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'Església està disposada a cedir un centre de culte per la Comunitat Islàmica | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Els veïns de la Riera Bonet rebutgen l'oratori de la comunitat islàmica | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El govern municipal proposa situar el centre de culte musulmà al terreny del nou espai polivalent | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La Comunitat Islàmica es prepara per instal·lar-se al carrer Sant Sebastià | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L’Ajuntament amplia el període d’al·legacions sobre el centre de culte musulmà | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Carles Ros: Racisme als carrers de Molins de Rei | Viu Molins de Rei()