L’Ajuntament modifica la normativa sobre els centres de culte sense passar pel ple municipal

El govern municipal decideix regular la normativa sobre els centres de culte sense el beneplàcit del ple municipal. L’oposició s’oposa en bloc a la mesura. La Comunitat Islàmica també mostra el seu desacord. La modificació havia de votar-se al ple de maig però el punt va ser retirat a última hora.

El passatge Raseta de la Creu és on s'ubicaria el centre de culte de la comunitat islàmica // Jose Polo

El passatge Raseta de la Creu era una possible ubicació per al centre del culte// Jose Polo

Una trentena de molinencs integrants de la Comunitat Islàmica van presentar-se a l’Ajuntament de Molins de Rei durant passat ple municipal del mes de maig. El motiu és que un any després de la suspensió per sorpresa de les llicències d’obres per a centres de culte, s’havia de portar a votació, definitivament, una modificació de la normativa. El tema, però, va ser retirat de l’ordre del dia. Tot i que la regidora d’Urbanisme, Mònica Santamans (CiU), va avisar als membres d’aquest col·lectiu, el secretari de la Comunitat Islàmica, Abdelkamal Bolkaddid diu, en declaracions a Viu Molins de Rei, que “no ens podiem creure que després d’un any d’esperar encara no tinguem una resposta” i, per això, van assistir al ple.

De moment, aquesta votació que no va arribar al maig tampoc arribarà properament. El motiu és que el govern municipal format per CiU i PSC ha decidit aprovar la regulació de la normativa de centres de culte sense passar pel ple municipal en la Junta de Govern del dimarts 2 de juliol. La primera proposta del govern, a la qual ha tingut accès Viu Molins de Rei, incloïa una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que, segons el propi document “és la figura adequada per fer possible l’obtenció de la corresponent llicència o comunicació nunicipal així com possibilitar l’adequació a la normativa dels centres de culte”. Poc més d’un mes després, l’Ajuntament ja no considera imprescindible aquesta modificació. Qualsevol modificació del PGM té com a condició sine qua non l’aprovació del ple municipal. Per tant, si es volia modificar el PGM era impossible aprovar-ho sense aconseguir el beneplàcit del màxim òrgan de representació política local, on el govern municipal no té majoria quan el PP no li dóna suport. Fonts municipals indiquen que “la nova proposta no inclou una modificació del PGM i, per tant, no cal aprovar-la pel ple”. D’aquesta manera, al govern municipal ha pres una decisió sobre un tema tant sensible sense haver-ho d’exposar públicament.

La Comunitat Islàmica mostra el seu rebuig a la decisió del govern municipal. “No ens agrada que una decisió tant important no passi primer per l’òrgan de representació dels molinencs”, diu Bolkaddid. Segons ha pogut saber aquesta redacció, s’està valorant la possibilitat que durant el període d’al·legacions, que ara comença, la comunitat islàmica presenti les seves propostes de manera conjunta amb els partits d’esquerres de l’oposició (CUP, Iniciativa, Esquerres).

L’esquerra s’oposa a la sociovergència

L’oposició no ha valorat positivament la decisió del govern municipal de no portar un dels debats més importants sobre el model de societat de Molins de Rei al ple municipal. Tots els partits de l’oposició, menys el PP, no compateixen el procediment d’aprovació que ha utilitzat el govern encapçalat per Joan Ramon Casals.

Roger Castillo, de la CUP Molins de Rei, diu que “poden fer-ho legalment”  però mostra el seu desacord davant el fet de que un debat públic com aquest no passi pel ple municipal. “Hauria estat millor comptar amb se aportacions de tothom i no esperar a les al·legacions”, conclou. El portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, diu en declaracions a aquest diari que “un cop més, el govern s’amaga per intentar treure-li competències al ple”. L’ecosocialista acusa al govern de “mentir quan parlen de transparència”. Des d’Esquerres per Molins de Rei, la portaveu Sílvia Guillén, explica que la “llei de Centres de Culte aprovada durant el tripatit amb el suport de CiU ja regula els temes dels centres de culte” i, per tant, “no fa falta fer cap regulació municipal”. “Estan creant un problema on no n’hi ha cap”, adverteix la republicana.

 • passant-se la llei per on els ve de gust, com de costum. on queda la democràcia i transparència?

 • Aquests de CiU governen com PXC !!….com a Vic !!

 • Teresa

  Un ejemplo más, de la “poca feina” en el Consitorio municipal , Esto és lo que pasa, que dada la inactividad económica del municipio que ha descendido en más del 500% el trabalo del Ayuntamiento, los funcionarios y regidores a dedicación plena no saben como gastar el tiempo y lo hacen solo para crear protagonismo e intentar justificar sus sueldos , Pregunta : ¿Ës en el mismísimo Pasaje de Raseta de la Creu, dónde tenían pensado para la mezquita, como indican en la foto?

  • Abdel

   Hola Teresa, en la zona a la que haces referencia había dos locales que habíamos pensado que nos podían ir bien: uno tiene la entrada desde el Pasaje de Raseta y el otro tiene la entrada desde Rafael Casanova. Para el del Pasaje la Roseta, que es el que habíamos elegido en un principio, urbanismo nos denegó el certificado de compatibilidad por estar el local en una futura zona verde. En cuanto al que tiene la entrada desde Rafael Casanova, te comentamos por encima su historia:

   1. El 07/03/12 presentamos recurso contra la denegación de urbanismo (en el recurso adjuntamos como locales alternativos el que tiene la entrada desde Rafael Casanova).
   2. El 10/05/12 el técnico de urbanismo resuelve el recurso negativo para el local ubicado en la futura zona verde pero da el visto bueno al otro local siempre y cuando se cumpla la ley de culto del 2009 y los requisitos técnicos (POR PARTE DEL AYUNTAMIENTO NO NOS FACILITAN LA RESOLUCIÓN A PESAR DE RECLAMÁRSELA EN DIVERSAS OCASIONES)
   3. El 28/06/12 la regidora de urbanismo certifica la resolución del recurso y la deriva a alcaldía (EL ALCALDE NO NOS ENTREGA LA RESOLUCIÓN A PESAR DE RECLAMÁRSELA POR TELÉFONO, IN-STIU, EN REUNIONES,…).
   4. El 10/07/12 CIU y PSC aprueban la suspensión de licencias en junta EXTRAORDINARIA del equipo de gobierno (al parecer no podían esperar a la ordinaria) sin informar a las confesiones religiosas (ni tan siquiera a las mayoritarias: la Católica y la Evangélica) ni dar explicaciones claras a los demás partidos políticos (ni tan siquiera al Emilio del PPC)
   5. Finalmente el 10/12/12 pudimos recoger la resolución del recurso tras numerosas reclamaciones, algunas hechas directamente al teléfono móvil del anterior alcalde (Xavi Paz).

   Ante esta situación, ¿por qué el alcalde y teniente no nos entregaron la resolución en el momento en que la certifico la regidora de urbanismo? ¿por qué tardaron casi nueve meses en entregarnos un recurso resuelto por urbanismo en el mes de junio? ¿por qué aprobaron la suspensión sin avisar a las confesiones religiosas? ¿por qué han justificado la suspensión con diferentes argumentos? ¿por qué aprobaron la suspensión en plenas negociaciones con nuestra entidad? ¿por qué…?

   A día de hoy seguimos esperando a que el alcalde y el teniente alcalde nos den una respuesta clara y franca a todas estas preguntas.

   En fin, espero haber resuelto tu duda.

   Saludos de un molinenco musulmán.

   PD: Y luego en sus discursos hablan de libertad, igualdad, pluralidad, dignidad, no discriminación,…

   • Teresa

    Abdel : Grácias por sus clarificaciones, se lo agradézco de verdad, Mi comentario era para el texto del periodista del rótulo de la foto, que considero poco acertado. Para la mezquita les recomiendo sean más ambiciosos, y no se entretengan en locales en ruinas y decrépitos como la mayoria de casas antiguas en el centro urbano de Molins de Rei que siempre les traeran problemas de segurida y mejoren las condiciones de los locales de la católica y la evangélica, busquen un espacio abierto, dónde la gente pueda aparcar con facilidad y haya una buena comunicación en transportes públicos, no pierdan de vista el polígono el Pla, especialmente la nave de la antigua Electro-Molins, ideal para su cometido.

 • si ho fes el PP que diriem ???

 • que son la mateixa merda

 • Per primera vegada un govern “democràtic” (CIU i PSC) ha aprovat en Junta de Govern (en lloc de buscar el consens en el Ple) una regulació per marginar, discriminar i restringir el dret de culte d’alguns molinencs. Una decisió lamentable i que té per objectiu negar drets e imposar restriccions innecessàries a tots aquells molinencs que no son afins a la forma de pensar de l’actual equip de govern. I lo més trist i lamentable de tot això, son els “arguments que han donat per justificar” la inclusió de criteris restrictius i discriminatoris: “creiem que es el més correcte” (paraules textuals de l’actual alcalde).

  Qui hauria de dir que en ple segle XXI la nostra jove comunitat, formada majoritàriament per joves que han nascut aquí o que van venir dels seus països d’origen quan eren molt petits, arribaria a patir discriminació i marginació per part dels que ens haurien de governar amb igualtat i justícia?

  Gràcies CIU i PSC per promoure la discriminació i la Islamofobia al nostre municipi.

  Gràcies CIU i PSC per haver intentat presentar en el Ple del 30 de maig una regulació sense haver informat ni parlat en cap moment amb les confessions religioses més importants de la vila (l’Església Catòlica i l’Església Evangèlica ).

  Gràcies CIU i PSC per no fer de Molins de Rei un municipi integrador i plural, encara això és el que proclameu en els vostres discursos.

  Gràcies CIU i PSC per no respectar els drets de les minories tot i que els reconeixen la Constitució Espanyola, la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Politics, la Convenció dels Drets del Nen, la Convenció Europea de Drets Humans,…

  En definitiva, gràcies CIU i PSC per fer-nos sentir inferiors i diferents per l’únic fet d’haver demanat practicar el culte en les mateixes condicions que la resta de confessions religioses del nostre municipi.

  Però In shaa Allah (si Déu vol), amb l’objectiu de que tots els molinencs sàpiguen tota la veritat i coneguin el nostre projecte, en els propers dies farem públics tots els correus, instàncies, contingut de les reunions,… que hem mantingut amb l’ajuntament des de l’any 2011. D’aquesta manera tots els molinencs podran veure de primera mà que aquesta regulació s’ha fet des del principi per descriminar i crear conflictes innecessaris en benefici d’alguns grups politics.

 • 14 de juliol

  Sembla mentida que després de 2.000 anys aquests déus fantasmes encara ens facin perdre el temps. La gent està passant gana i estem parlant de crear més religions perquè ens facin passar pel tub i per xupar diners públics de tothom. Fora subvencions públiques per qualsevol religió, sigui catòlica o musulmana…

  Partits d’esquerres: fer-li el joc a qualsevol religió no és marxisme, recordeu?

  Partits de dretes: electoralistes!

  • Teresa

   14 de juliol : Tens tota la raó, Los cistianos llevan más de 2000 años con éste negocio de religión, llena de sectarismo, misterios de la santisima trinidad, etc, haciendo comulgar como borregos a las gentes, siglo tras siglo, con ruedas de molino , y lo peor, y lo más falso e irónico es eso que se han inventado de la “confesión” , que te permite hacer tanto daño como puedas, si al final te confiesas, y penitentas unas pocas aves marias.

   Los dioses no existen, Son un invento del hombre. La humanidad, ya desde la noche de los tiempos, ha estado sometida al capricho de unos listos, que han hecho y siguen viviendo del negocio de la religión, permitidas también por la falsedad interna de gobiernos, que mientras tengan a la ciudadanía aborregada con la religión, podrán tomarles más el pelo.

   • 14 de juliol

    Teresa: els cristians fa 2.000 anys, i els musulmans en fa uns 1.500. Un estat laic ja d’una vegada. Què els catòlics i els musulmans es preocupin de buscar feina a la gent i no de tenir els seus locals per dir que si tenim temor a Déu tot sortirà bé

  • Abdel

   Sólo una puntualización: nuestra entidad no ha recibido ni ha pedido en ningún momento dinero al estado ni ayuntamiento. Es más, en un reunión el alcalde (Joan Ramon) quiso otorgarnos ayudas para el alquiler de nuestra sede y lo rechazamos al instante sin dudarlo.

   Cabe recordar que nuestra entidad no tiene los beneficios de otras confesiones religiosas, ya que nosotros pagamos el IBI, agua, luz, impuestos…

   Sólo es una puntualización…

   Saludos.

 • Pingback: La nova regulació municipal dificulta la instal·lació d'un centre de culte a Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La comunitat islàmica celebra el Ramadà a la Sínia per segon any consecutiu | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'esquerra a l'oposició s'uneix en contra de la modificació de la regulació sobre els centres de culte | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La Comunitat Islàmica es prepara per instal·lar-se al carrer Sant Sebastià | Viu Molins de Rei()