L’Ajuntament modifica la normativa sobre els centres de culte sense passar pel ple municipal

El govern municipal decideix regular la normativa sobre els centres de culte sense el beneplàcit del ple municipal. L’oposició s’oposa en bloc a la mesura. La Comunitat Islàmica també mostra el seu desacord. La modificació havia de votar-se al ple de maig però el punt va ser retirat a última hora.

El passatge Raseta de la Creu és on s'ubicaria el centre de culte de la comunitat islàmica // Jose Polo

El passatge Raseta de la Creu era una possible ubicació per al centre del culte// Jose Polo

Una trentena de molinencs integrants de la Comunitat Islàmica van presentar-se a l’Ajuntament de Molins de Rei durant passat ple municipal del mes de maig. El motiu és que un any després de la suspensió per sorpresa de les llicències d’obres per a centres de culte, s’havia de portar a votació, definitivament, una modificació de la normativa. El tema, però, va ser retirat de l’ordre del dia. Tot i que la regidora d’Urbanisme, Mònica Santamans (CiU), va avisar als membres d’aquest col·lectiu, el secretari de la Comunitat Islàmica, Abdelkamal Bolkaddid diu, en declaracions a Viu Molins de Rei, que “no ens podiem creure que després d’un any d’esperar encara no tinguem una resposta” i, per això, van assistir al ple.

De moment, aquesta votació que no va arribar al maig tampoc arribarà properament. El motiu és que el govern municipal format per CiU i PSC ha decidit aprovar la regulació de la normativa de centres de culte sense passar pel ple municipal en la Junta de Govern del dimarts 2 de juliol. La primera proposta del govern, a la qual ha tingut accès Viu Molins de Rei, incloïa una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que, segons el propi document “és la figura adequada per fer possible l’obtenció de la corresponent llicència o comunicació nunicipal així com possibilitar l’adequació a la normativa dels centres de culte”. Poc més d’un mes després, l’Ajuntament ja no considera imprescindible aquesta modificació. Qualsevol modificació del PGM té com a condició sine qua non l’aprovació del ple municipal. Per tant, si es volia modificar el PGM era impossible aprovar-ho sense aconseguir el beneplàcit del màxim òrgan de representació política local, on el govern municipal no té majoria quan el PP no li dóna suport. Fonts municipals indiquen que “la nova proposta no inclou una modificació del PGM i, per tant, no cal aprovar-la pel ple”. D’aquesta manera, al govern municipal ha pres una decisió sobre un tema tant sensible sense haver-ho d’exposar públicament.

La Comunitat Islàmica mostra el seu rebuig a la decisió del govern municipal. “No ens agrada que una decisió tant important no passi primer per l’òrgan de representació dels molinencs”, diu Bolkaddid. Segons ha pogut saber aquesta redacció, s’està valorant la possibilitat que durant el període d’al·legacions, que ara comença, la comunitat islàmica presenti les seves propostes de manera conjunta amb els partits d’esquerres de l’oposició (CUP, Iniciativa, Esquerres).

L’esquerra s’oposa a la sociovergència

L’oposició no ha valorat positivament la decisió del govern municipal de no portar un dels debats més importants sobre el model de societat de Molins de Rei al ple municipal. Tots els partits de l’oposició, menys el PP, no compateixen el procediment d’aprovació que ha utilitzat el govern encapçalat per Joan Ramon Casals.

Roger Castillo, de la CUP Molins de Rei, diu que “poden fer-ho legalment”  però mostra el seu desacord davant el fet de que un debat públic com aquest no passi pel ple municipal. “Hauria estat millor comptar amb se aportacions de tothom i no esperar a les al·legacions”, conclou. El portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, diu en declaracions a aquest diari que “un cop més, el govern s’amaga per intentar treure-li competències al ple”. L’ecosocialista acusa al govern de “mentir quan parlen de transparència”. Des d’Esquerres per Molins de Rei, la portaveu Sílvia Guillén, explica que la “llei de Centres de Culte aprovada durant el tripatit amb el suport de CiU ja regula els temes dels centres de culte” i, per tant, “no fa falta fer cap regulació municipal”. “Estan creant un problema on no n’hi ha cap”, adverteix la republicana.

Recomanacions personalitzades