Enriqueta Aragonés: La informació com a clau per a la consecució de l’Estat propi

enriqueta aragones webNúria Bosch, catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona i una de les millors expertes en matèria de finançament autonòmic del país, va oferir en un casal per a gent gran a un barri al cor del Baix Llobregat una xerrada sobre la sostenibilitat de les pensions en una Catalunya independent, comparant-la amb el seu futur en l’Espanya actual. Ho va fer en castellà, ja que totes les persones eren de parla castellana i n’hi podia haver alguna que no entengués el català. Un cop finalitzada, es va adonar que la majoria volia que els impostos que paguem els catalans es quedin a Catalunya. Molts d’ells també estaven convençuts que a Catalunya paguem més impostos que la resta d’espanyols, però vivim pitjor. Veure com viuen els seus parents a altres parts d’Espanya, amb molts més avantatges socials, els havia fet arribar a aquest convenciment. A aquesta generació de catalans nascuts fora de Catalunya, a més, els dolia deixar de ser espanyols per raons nostàlgiques.

Aquesta percepció la va fer arribar a dues conclusions: cal explicar bé que en una Catalunya independent ningú haurà de renunciar a la nacionalitat espanyola si no vol, i també cal fer-los entendre que l’estat propi no suposa cap ruptura traumàtica amb Espanya.

Abans que arribi el dia de la consulta sobre l’autodeterminació, per tant, hem d’assegurar-nos que tothom entén bé què vol dir un estat propi. Hem d’aconseguir que tothom sàpiga que en una Catalunya independent serem els i les catalanes qui decidirem els impostos que volem pagar, l’educació que volem per als nostres fills i la sanitat pública que volem tenir. I que, al mateix temps, podrem mantenir amb Espanya els mateixos lligams comercials i culturals que tenim ara.

És molt important fer arribar aquest missatge a tots els racons del país perquè ningú se senti confós quan arribi l’hora de la consulta. Per això cal que tothom aprofiti les oportunitats que s’ofereixen de participar en aquest tipus de xerrades. I per això cal que els responsables d’associacions i entitats intentin organitzar trobades que serveixin als seus membres per aclarir els dubtes que puguin tenir sobre el procés, sobretot en aquells sectors de la població més afectats, desprotegits i/o allunyats dels discursos sobre el procés de secessió.

Recomanacions personalitzades