Una empresa capdavantera en la investigació amb cèl·lules mare divulga la seva importància a Molins de Rei

El centre Ginemolins organitza una xerrada amb el president de VidaCord, una de les empreses capdavanteres en el terreny de la investigació amb cèl·lules mare del cordó umbilical. Els experts alerten de la necessitat de “guardar la sang del cordó” i tracten de conscienciar sobre la seva importància.

La xerrada va aplegar als millors experts sobre la matèria // Jose Polo

La xerrada va aplegar als millors experts sobre la matèria // Jose Polo

Molins de Rei ha acollit una xerrada per fomentar la aposta per la investigació amb cèl·lules mare amb professionals capdavanters a nivell europeu. El centre ginecològic Ginemolins ha organitzat l’esdeveniment, que ha comptat amb la participació d’una de les empreses capdavanteres en investigació amb cèl·lules mare del cordó umbilical, VidaCord. El seu president, Ángel Gabriel Álvarez, ha explicat que “amb la sang del cordó, gràcies a la plasticitat de les cèl·lules mare, podem arribar a aconseguir cèl·lules del fetge, cor o del pàncrees per tal de lluitar contra malalties que afecten a aquests òrgans”.

Segons el reconegut professional del sector, ara per ara les tècniques que poden permetre trobar una solució per a malalties com la diabetis o l’esclerosis múltiple entre altres es troben en fase d’assaig clínic però  “si es segueix treballant com fins ara, podran ser utilitzades en la medicina del dia a dia en uns 5 anys aproximadament”. Des de Molins de Rei, a partir de Ginemolins, s’està fent un esforç en avançar cap a l’anomenada medicina regenerativa.

La majoria de sang del cordó es desaprofita

Hi ha tres opcions possibles un cop s’obté la sang del cordó umbilical, d’on s’extreuen les cèl·lules mare: donar-la al sistema de salut pública, donar-la a un centre privat per utilitzar-la en un futur o llançar-la. Álvarez ha denunciat durant la xerrada realitzada a Social Talent Work Center que “malauradament la majoria de sang del cordó es llença”. La doctora Laura Mañalich, una de les principals promeses de la ginecologia catalana, i que treballa a Ginemolins, explica que sempre  s’intenta “sensibilitzar les mares sobre la necessitat de guardar la sang del cordó”. 

Mañalich reconeix que encara que costa conscienciar “és molt important donar aquesta informació, tant per les possibilitats que té ara com per les que tindrà en un futur”. Tot i això la doctora de Ginemolins no es rendeix: “hem de visibilitzar la importància de guardar la sang del cordó per les cèl·lules que hi han”. La medicina del futur es cou a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades