Ciments Molins torna a negociar el conveni després de la pressió dels treballadors

Tornen les negociacions pel nou conveni col·lectiu de Ciments Molins després de diverses jornades de vaga i protestes. Els sindicats valoren la situació com “un cas d’èxit de les mobilitzacions”.  Empresa i treballadors busquen ara nous punts d’acord. 

Una de les manifestacions de Ciments Molins va finalitzar a l'Ajuntament de Sant Vicenç // Jose Polo

Una de les manifestacions de Ciments Molins va finalitzar a l’Ajuntament de Sant Vicenç // Jose Polo

La direcció de Ciments Molins ha acceptat tornar a la taula de negociació per la  renovació del conveni col·lectiu, prorrogat des del 2010 i que amb la nova reforma laboral expira durant el proper mes de juliol. Ho ha decidit després d’unes jornades intenses de mobilitzacions i vagues amb un ampli seguiment per part dels treballadors de la cimentera de Sant Vicenç dels Horts, on hi treballen un bon grapat de molinencs. De fet, els treballadors han desconvocat les jornades de vaga previstes pels dies 5, 14 i 19 d’aquest mes.

L’empresa fins ara s’havia negat a seguir negociant davant les propostes dels treballadors i, fins i tot, va amenaçar amb acomiadar 56 dels 191 treballadors de la planta després d’haver realitzat ja quatre acomiadaments a finals de l’any passat. L’actitud de l’empresa ha canviat a partir de les últimes accions de protesta dels treballadors i un dels representants de la família propietària, Jordi Molins, s’ha desplaçat a la planta per negociar directament amb els empleats davant el rebombori que havien aconseguit les propostes. El representant de CCOO en el comitè d’empresa, Lluís Ramos, diu que “si la empresa ens intenta enganyar, seguirem amb les vagues i mobilitzacions”.

Segons explica el secretari general de CCOO al Baix Llobregat, Toni Mora, Ciments Molins és una empresa que “havia solucionat durant molts anys els conflictes laborals d’una forma efectiva però, de cop i volta, sembla que amb l’aparició d’una persona nova que vol utilitzar la màgica reforma laboral han aparegut veritables problemes”. Des del seu naixement el 9 de febrer de 1928, membres de la família Molins havien gestionat la majoria de les plantes de l’empresa, inclosa la ubicada al Baix Llobregat però des de fa uns anys la direcció de la planta de Sant Vicenç es troba en mans de terceres persones alienes a la família.

La lluita de Ciments Molins ha aconseguit canviar la postura de l'empresa // Jose Polo

La lluita de Ciments Molins ha aconseguit canviar la postura de l’empresa // Jose Polo

Les manifestacions de Ciments Molins han comptat amb la presència de diferents representants sindicals com per exemple el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, que considera les protestes dels treballadors del Baix Llobregat com “un cas d’èxit”. “Després de la lluita dels treballadors, l’empresa decideix tornar a negociar ja que han entès que davant d’un conflicte l’única sortida possible és el diàleg”, explica.

Els treballadors la planta han comptat amb el suport de diferents ajuntaments de la comarca, entre els quals es troba els de Molins de Rei. Un d’aquests ajuntaments és el de Sant Vicenç dels Horts i l’alcalde de la localitat de l’altre banda del riu Llobregat, Oriol Junqueras (ERC), ha estat present en algunes de les mobilitzacions fetes pels treballadors. Segons Junqueras, “els ajuntaments hem d’interessar-nos, posar tota la bona voluntat i recolzar als treballadors de la cimentera”. Tot i que Molins de Rei va ser un dels pobles que va donar suport al manifest presentat al principi del conflicte i es va llegir una declaració institucional en el passat ple del mes de novembre, l’alcalde de la vila, Joan Ramon Casals (CiU), no ha estat present en les protestes dels treballadors com sí ho han estat alguns dels alcaldes de la comarca i companys seus de partit com l’alcalde de Pallejà, Ismael Àlvarez.

Recomanacions personalitzades