Joan Ramon Casals i els alcaldes del Baix Llobregat demanen diàleg a la Generalitat per salvar la comarca

El Consell d’Alcaldes del Baix Llobregat signa una declaració conjunta que defensa el manteniment de la unitat territorial de la comarca davant els projectes de reforma de la Generalitat. L’alcalde de Molins de Rei i secretari de política municipal de CDC reclama “diàleg i consens” a Joana Ortega.

El Consell d'Alcaldes del Baix Llobregat s'oposa al projecte de la Generalitat // Consell Comarcal del Baix Llobregat

El Consell d’Alcaldes del Baix Llobregat s’oposa al projecte de la Generalitat // Consell Comarcal del Baix Llobregat

Tots els alcaldes del Baix Llobregat, excepte el de Castelldefels (PP), han signat una declaració conjunta en la que reclamen a la Generalitat l’obertura d’un procés negociador amb els representants del territori per definir el futur del Baix Llobregat, una comarca que es troba sota amenaça de desaparició i de fragmentació davant la possibilitat de quedar absorbida parcialment per l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb l’entrada en vigor de la nova llei de governs locals que prepara el govern català.

Els alcaldes defensen el manteniment de la unitat del territori i recorden que des de fa dècades els municipis han treballat per la consolidació d’una identitat comarcal amb el suport del Consell Comarcal, que exerceix per llei competències que li delega el govern català entre les que es troba la prestació de serveis d’atenció a les persones i de promoció econòmica, social i territorial del Baix Llobregat, com per exemple la prestació de beques de menjador escolar, el transport adaptat,  els serveis d’informació i atenció a les dones o la gestió del Parc Agrari.

Per això, els alcaldes proposen la creació d’una comissió de diàleg formada per membres del Consell Comarcal, alcaldes, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Generalitat i de la Diputació per tal d’establir el futur de la comarca i el seu ordre de govern “des del consens i amb la participació real del món local“. La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, és la responsable d’aquesta llei i és ara sobre qui recau la responsabilitat de seure amb els representants del territori i decidir conjuntament el futur de la comarca.

Casals contra un projecte del seu partit

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, també ha signat aquesta declaració sota el títol “El Baix Llobregat per la unitat històrica, territorial, social, cultural i econòmica”. La signatura de Casals té un valor especial ja que, a més d’alcalde de Molins de Rei, ocupa el càrrec de secretari de Política Municipal a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i pot plantar batalla al desmembrament del Baix Llobregat que té en ment Joana Ortega ja no només des del territori, sinó també als despatxos de Barcelona. “La reforma de les administracions s’ha de fer racionalment, parlant entre totes les administracions”, va apuntar Casals en declaracions a Viu Molins de Rei després del Consell d’Alcaldes celebrat al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat.

Joan Ramon Casals va celebrar el consens assolit pels representants municipals de partits diversos amb l’objectiu de matenir la unitat i el tractament específic que el Baix Llobregat necessita i va manifestar el seu desig de que s’arribi a un acord amb la Generalitat. Tot i la defensa del Consell Comarcal, Casals va destacar que considera necessari “afrontar la reforma de les administracions i evitar les duplicitats en algunes competències que arriben a tenir fins a cinc nivells d’administracions”.

Recomanacions personalitzades