Josep Raventós: Reflexions sobre el canvi d’alcalde i l’estructura política a l’Ajuntament

Josep RaventósEl dia 11 d’abril es va produir el ple extraordinari pel qual,  i segons  els acords de govern signats entre els grups municipals de CIU i el PSC,  Xavi Paz va deixar de ser alcalde i va passar a ser-ho Joan Ramon Casals. Aquest va ser el canvi més significatiu, però no l’únic, sinó que algunes regidories van passar a ser dirigides per altres persones per tal de reequilibrar les aportacions específiques d’alguns regidors i, des del nostre punt de vista, per continuar justificant una estructura política sobredimensionada.

El cas més significatiu és el del propi i flamant nou alcalde. Com és sabut, Joan Ramon Casals va iniciar la legislatura essent Regidor de Cultura i Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Molins de Rei, càrrec pel qual li tocava percebre 15.212,88 euros bruts anuals com a Tinent d’Alcalde segons es desprèn de l’acord de ple, però ell va anunciar públicament que havia renunciat a una part d’aquest sou i que cobrava 5.700 euros bruts anuals. Ara que ja ha estat investit alcalde ha anunciat que no cobrarà ni un euro de l’Ajuntament. En paral·lel va ser designat, just a l’ inici de la legislatura, com un dels 33  assessors polítics de la Diputació de Barcelona càrrec pel qual percep 49.000 euros bruts anuals (i que ara continuarà cobrant) i també té un càrrec orgànic al seu partit (Secretari Executiu de Territori i de Política Municipal) càrrec, aquest darrer, del qual també té responsabilitats organitzatives.

Tot plegat mereix algunes reflexions, més enllà de la més evident que és que ens sembla que no es pot ser al 100% a tres llocs alhora i que arribat el cas en sortirà malparada la seva funció pública com alcalde de la vila, sobretot atenent a l’experiència d’aquests dos anys  com a Regidor de Cultura:

 1. Té sentit que el regidor de màxima responsabilitat de l’Ajuntament sigui l’únic que no en cobra res?
 2. Algun dia algú ens explicarà quin currículum cal tenir per ser assessor de la Diputació, o amb un carnet és suficient? Realment fan una aportació tan imprescindible com per justificar aquest sou?
 3. La Diputació de Barcelona realment necessita aquesta quantitat d’assessors atenent a les seves funcions executives?
 4. Que ningú s’equivoqui: els diners de la Diputació també són públics i també surten de la nostra butxaca.

Ens sembla especialment significatiu que en el díptic que CIU va repartir per les bústies de la vila per anunciar el canvi d’alcalde durant aquest mes d’abril , el correu electrònic de contacte que apareix de Joan Ramon Casals sigui el del partit en comptes del de l’Ajuntament. Ja se sap, qui paga, mana!

Més enllà d’aquesta valoració transcendent, ens sembla útil resituar les càrregues de les carteres. Cada un dels dos partits de govern continua, com fins ara, amb dos regidors amb dedicació exclusiva: per part del PSC,  Xavi Paz que ja era regidor d’esports, assumeix ara Salut i Educació, i Miguel Zaragoza assumeix també Economia a les que ja tenia. Per part de CIU, Mònica Santamans  i Joaquim Martí  continuen amb les mateixes càrregues que fins ara.

El cas paradigmàtic continua sent el de l’àrea de DIPEL -Desenvolupament i Promoció Estratègica Local-, àrea de la qual és president Joaquim Martí i motiu principal pel qual  és un dels dos regidors del seu grup municipal amb dedicació exclusiva.

La veritat és que costa fer-se una idea del que significa i aporta aquesta àrea al govern municipal, perquè si un navega per la nova web de l’ajuntament i fa una cerca per aquest nom només apareix una fitxa buida que diu “darrera data d’actualització 11/02/2013 a les 14:47” i algunes referències al Comitè de Seguiment de la Crisi. Torna a aparèixer a la pestanya Ajuntament/ Organització i Òrgans Locals, però sense cap menció específica a la seva aportació estratègica. Una darrera aparició és per fer referència al Centre Garcia Nieto- Recerca de Feina i Ocupació.

En tot cas, intentarem escatir l’aportació  específica d’aquesta àrea atenent al nom que té. Desenvolupament i Promoció Estratègica Local ens suggereix, sobretot en temps de crisi, la necessitat de promoure aquelles coses que fan i poden continuar fent de la nostra vila un centre econòmic i el desenvolupament de nous projectes en aquest mateix sentit . És d’esperar, doncs, que Joaquim Martí sigui el  regidor de les àrees  relacionades amb aquest assumpte. Mirem-ho:

 • Regidoria de Finances: Regidor Miquel Zaragoza
 • Regidoria d’Empresa: Regidor Esteve Altozano
 • Regidoria d’Ocupació: Regidora Anna Cantudo
 • Regidoria de Serveis Generals: Regidor Miquel Zaragoza
 • Regidoria de Contractació: Regidor Miquel Zaragoza
 • Regidoria de Consum i Turisme: Regidora Carme Madorell
 • Regidoria d’Activitats:  Regidor Esteve Altozano

I així podem continuar amb d’altres regidories semblants fins a trobar que l’ única  regidoria que sí que està controlada per Joaquim Martí és la de Comerç. Bé, per ser justos, n’hi ha una altra, Guàrdia Urbana, que també es deu entendre com això: Desenvolupament i Estratègia. Deixem-ho en “curiós”…

Per acabar i com a conclusions generals:

 • Creiem que l’Alcalde s’ha de dedicar al 100% a les seves funcions d’Alcalde  i cobrar de l’Ajuntament el que és just per aquesta dedicació. En conseqüència, entenem (i demanem) que hauria de deixar d’assessorar la Diputació (i, per tant, de rebre’n retribucions) i, de pas, començar a treballar decididament per abolir una administració que no aporta res i a redistribuir el seu pressupost i recursos entre els municipis.
 • Demanem la dissolució de l’àrea de DIPEL i la redistribució de les seves funcions (que no hem trobat) entre les regidories que corresponen (Empresa, Ocupació, Serveis Generals, Educació i Finances).
 • Joan Güell

  No entenc tanta preocupació de la CUP perquè l’alcalde no cobra… Que sospitós, tot plegat! Ha treballat mai, l’Àlex Maymó?

  • Àlex Maymó

   Doncs ara mateix tinc la “sort” de ser un mileurista treballant en el sector privat, ja que per cert mai he treballat en alguna administració pública. Quan vulguis quedem per fer un cafè i et resolc tots els dubtes que tinguis, a no ser que siguis un perfil fals i t’amaguis la teva veritable identitat ;)

   • manel

    Ja m’agradaria treballar a una empresa que en deixes anar a curses amb bicicleta i tindre la sort de poder combinar-ho amb 500 € per anar un dia al Ple

 • Teresa

  Raventos : Estoy de acuerdo en todo lo que dice en sus reflexiones y preguntas de : ¿ Quin currículum cal tenir per
  ser assessor de la Diputació o amb un carnet és suficient? , ¿ Realment els assesors fan una aportació tan imprescindible com per justificar aquest sou?, ¿la Diputació de Barcelona realment necessita aquesta quantitat d’assessors, o funciona igual que funcionaban las cajas de ahorros, que las llevaron a la ruina, en las que los consejos de administración estaban formados por represantantes políticos y sindicales que no sabian nada de banca y ni hacer la O con un canuto ?

  En la gestión de un alcalde hay diferenciar constantemente las gestiones própias de la alcaldía de las gestiones como lider político , y la muestra clara de éste incumplimiento actual, está en eso del correu electrònic de contacte de Joan Ramon Casals sigui el del CIU en comptes del de l’Ajuntament.

  Coincido también con Ud, en eso de la politocrácia que
  hay en el Ayto. de Molins de Rei a la hora de repartirse los sueldos y los escaños,como eso del DIPEL , de creación con ICV+CIU y el seguimiento actual con el PSC+CIU , simplemente por el hecho de mantener y dar
  sentido al sueldo de regidor amb dedicació exclusiva en estos 10 años del Sr.
  Joaquim Martí (CIU) , Y que en 10 años seguidos, todo ello és un verdadero pastón que no ha servido para nada.

  Ciertamente, navegar per la nova web de l’ajuntament és un verdadero desastre, aún no salen los precios publicos de la Fira Candelera , y en lo de DIPEL apareix una fitxa buida

  Conocemos el estilo de hacer politica de la CUP , que a pesar de la reconocida baja productividad y profesionalidad de la mayoria de los funcionarios, quieren
  hacerlo todo de gestión pública como en la Union Sovietica. Discrepo en eso de que l’Alcalde s’ha de dedicar al 100% a les seves funcions d’Alcalde i cobrar de l’Ajuntament. Hay que diferenciar claramente los tiempos de representación como alcalde y los tiempos de representación como lider político, ya que la mayoria de las veces se confunde , y algunas veces, tanta ostentación y protagonismo , con su presencia, molesta a las entidades.

  Los politicos deberian seguir trabajando en su oficio, si és que lo tienen, compartiendo oficio con política, y si podemos ahorrarnos sus sueldos políticos,
  mejor que mejor para el bien del municipio.

  • Teresa

   y en eso de “la O con un canuto” , nos faltaría saber, que requisitos se deben cumplir, y cuanto cobra un asesor del Area Metropolitana , como lo será el Sr. Emilio Ramos (PP) , que el actual equipo de gobierno PSC+CIU le ha cedido la plaza, en cumplimiento a los acuerdos secretos en agradecimiento al soporte mostrado en la aprobación de los presupuestos municipales 2012, 2013, Todo ello, puromercadeo politicocracio.

 • manelaymerich3

  De les reflexions dels diners públics ens agradaria conèixer quin preu hi costa als particulars i l’Ajuntaent la neteja de parets de proclamas d’una organització juvenil com Aran i de cartells de la CUP en totes les façanes ? Perque tots els diners son publics de particulars i de l’Ajuntament