“(De)construint identitats” reflexiona sobre l’educació en la interculturalitat

El llibre “(De)construint identitats”, de Ricard Alonso i la molinenca Sílvia Ayala, analitza el paper de l’educació en el marc de la interculturalitat del món globalitzat. La presentació a Molins de Rei compta amb la presència d’Antònia Castellana i Abdoulaye Fall.

L'obra enfoca l'educació des d'un altre punt de vista // Ajuntament de Molins de Rei

L’obra enfoca l’educació des d’un altre punt de vista // Ajuntament de Molins de Rei

Com afecta la globalització i la societat intercultural en el terreny educatiu? Es pot acabar amb tòpics i estereotips sobre les persones d’altres cultures a partir de l’educació? Sobre aquestes i altres qüestions parla el llibre (De)construint Identitats, de la sociòloga molinenca Sílvia Ayala i de l’educador Ricard Alonso. “Una proposta educativa per definir les identitats flexibles en el marc de la interculturalitat”, així ho defineixen els seus autors.  El llibre consta d’una part més teòrica on es parla del fenomen de la trobada entre diferents cultures sobre un territori i d’una part més pràctica plena de recursos i activitats per a educadors que promouen desenvolupar la capacitat de convivència i l’empatia.

Durant l’acte de presentació, que pràcticament va omplir la sala d’actes de la Federació Obrera, Alonso va assegurar que l’educació “ha de ser sempre transformadora i amb voluntat de canvi”. Cercant un model educatiu allunyat del de tota la vida, Alonso va afirmar que per educar correctament “hem d’imaginar, hem de buscar noves maneres de fer”. Ayala va parlar de la part més pràctica del llibre en la qual ha participat més activament. “Els conceptes que expliquem són realment aplicables i, de fet, els materials que aportem són bons exemples de com fer-ho”, va assegurar, defensant la construcció d’identitats obertes per construir un futur més inclusiu.

La presentació gairebé omple la Federació Obrera // Ajuntament de Molins de Rei

La presentació gairebé omple la Federació Obrera // Ajuntament de Molins de Rei

El llibre, de la col·lecció Tambali, “servirà per donar suport pedagògic als Escoltes Catalans”, segons va explicar la coordinadora de suport pedagògic als Escoltes Catalans, Berta de la Flor. L’acte de presentació va comptar amb la intervenció del president de l’associació intercultural i solidària Teranga, Abdoulaye Fall, i de l’exalcaldessa de Molins de Rei i educadora, Antònia Castellana.  Fall, senegalès de naixement, va parlar del fet intercultural en primera persona: “Sóc un ciutadà transnacional, no sóc català o senegalès, sóc una mica de cada indret”, va assegurar entre mirades de complicitat.

Per la seva banda, Castellana, retirada de l’escena pública durant els últims anys, va demostrar que conserva l’art de l’oratòria intacte parlant de la influència que ha exercit el fet de ser dona en la seva vida personal i política. La que va ser una de les primeres alcaldesses de Catalunya va explicar una anècdota que retrata, en certa manera, la manera de ser de la societat molinenca: “quan fèiem els perfils de les llistes a les primeres eleccions es deia que el cap de llista havia de ser de Molins de Rei de tota la vida o, sinó, no triomfaria“, va desvetllar Castellana, fent escapar el somriure de molts dels assistents i, en especial, dels de les primeres files.

Recomanacions personalitzades