“Driblant la nit” recupera la història de Josep Raich

El llibre “Driblant la nit”, del molinenc Oriol Bernis, explica la trajectòria del jugador de futbol de Molins de Rei més important de tots els temps, Josep Raich. El futbolista molinenc va arribar a ser capità del Barça i va haver d’exiliar-se a França durant la Guerra Civil. 

La Federació Obrera es va fer petita per la presentació // Driblant la nit

La Federació Obrera es va fer petita per la presentació // Driblant la nit

“És un treball de recerca fet amb el màxim rigor possible, tractant de trobar totes les informacions possibles als diaris de l’època com el Mundo Deportivo o La Vanguardia i també a diaris de França per poder fer un seguiment de tota la trajectòria de Josep Raich”, d’aquesta manera defineix Driblant la nit el seu autor, Oriol Bernis. Josep Raich és el futbolista més important de la història de Molins de Rei, dóna nom a la penya barcelonista local i al camp de futbol del Molins de Rei CF i, per això, el seu nom és conegut entre els joves però molts pocs tenen present la vertadera història de Raich.

Ara, Driblant la nit recupera la memòria del molinenc. La sala d’actes de la Federació Obrera es va quedar petita per a la presentació de l’obra, on l’autor va estar acompanyat del fill del futbolista, Pere Raich, qui va reconèixer que el llibre explicava detalls que “fins i tot la família desconeixia” durant una intervenció memorable i molt teatral. “Raich quan va començar la seva carrera era un home gol, però amb el pas del temps va anar evolucionant per jugar al centre del camp, el que avui assimilarien com un Xavi”, especifica Bernis fent un paral·lelisme amb l’actual cervell blaugrana. “En el Barça va jugar abans de la guerra i després del seu exili va arribar a ser capità” explica l’autor. El material exposat al llibre demostra la gran vàlua del jugador molinenc, considerat com un dels millors de la seva època.

Una carrera truncada per la Guerra Civil

Com la majoria d’esportistes, Josep Raich va veure truncada la seva carrera per la Guerra Civil. De fet, el títol del llibre, és una metàfora que parla de com Raich va escapar de l’horror. “Raich formava part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya i, als inicis de la Guerra Civil, era perseguit i per això va decidir anar cap a França” diu Bernis, qui no ha deixat passar cap detall de l’exili en el llibre. El futbolista molinenc va jugar a equips francesos entre el 37 i el 40. Després de complir un any de sanció per haver estat a l’exili va tornar a jugar amb el Barça fins el dia de la seva retirada, al 1945. En aquests anys va aconseguir una Lliga i una Copa d’Espanya.

Driblant la nit es podrà adquirir a la Fira del llibre en català del proper 23 d’abril i en el comerç El Repunt del carrer Carril.