El PSC s’acomiada de l’alcaldia amb un sentiment agredolç entre els militants

El PSC fa balanç dels dos anys de Xavi Paz com alcalde en un acte que omple la sala d’actes de la Federació Obrera. La sensació de tristesa entre els militants socialistes per deixar l’alcaldia es barreja amb la satisfacció per la feina feta en els diferents àmbits d’actuació.

Xavi Paz es va dirigir als militants del seu partit per última vegada com alcalde // David Guerrero

Xavi Paz es va dirigir als militants del seu partit per última vegada com alcalde // David Guerrero

Molts dels titulars que ja havia donat a les entrevistes amb Viu Molins de Rei i altres mitjans locals van anar apareixent a l’acte de balanç organitzat pel PSC. “Hem passat del govern que feia molt soroll i complia poc al que fa poc soroll i compleix compromisos adquirits”, va assegurar per començar el seu discurs Xavi Paz, encara alcalde a l’hora de dirigir-se als militants socialistes el passat dilluns 8 d’abril.

Unes 150 persones van omplir la sala d’actes de la Federació Obrera i el PSC va haver de buscar cadires amunt i avall de l’equipament que ha obert les portes durant el seu mandat per poder fer que tota la militància pogués estar asseguda. Xavi Paz va fer un balanç “positiu” de les polítiques dutes a terme durant els dos anys de mandat i va refermar el seu compromís amb el pacte de govern establert amb Convergència i Unió. “Complirem el compromís amb el soci de govern, encara queda molt per fer per continuar avançant en el canvi a millor”, fent referència al lema que va portar a Paz a ser la segona força més votada a les eleccions municipals del 2011 per darrere de CiU.

De la tasca de govern duta a terme durant aquests dos anys, Paz va detacar el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica, que ja s’ha plasmat en realitats concretes durant aquest 2013. Les polítiques de contenció per fer front a les retallades al servei de teleassistència i les escoles bressol van ser altres dels punts destacats pel que ha estat alcalde durant 22 mesos. “La pitjor xifra que podem donar és la xifra d’aturats: més de 1.800 persones a l’atur”, va lamentar.

Feina feta i feina per fer

Paz va dedicar gran part del seu discurs a agrair la feina feta per l’equip de govern socialista, repassant un per un el que han aportat durant aquests dos anys Anna Cantudo, Miguel Zaragoza, Jessica Revestido i Ferran Espinosa, que passa tot just ara el relleu al jove Pep Puiggarí. Paz va destacar de Cantudo la feina feta amb el Pla Local d’Habitatge i el Pla de Mobilitat, “una feina en dos anys com no s’havia fet en vuit”, va apuntar Paz. De Zaragoza va destacar la modernització en la contractació pública que ha permès estalviar 28.000 euros, el projecte del pati de Palau i l’obertura del carrer Riera Mariona“també vuit anys després d’estar tancat sense que abans s’hagués fet tant per obrir-lo”. Pel que fa a la regidora Jessica Revestido, Paz va elogiar el seu tracte amb la gent gran i l’esforç per “esmorteir les retallades de la Generalitat en educació”. Ferran Espinosa, el regidor sortint, va ser l’únic de l’equip de govern que es va absentar de l’acte més important organitzat pel partit en el que portem de legislatura.

En quant als reptes de futur, Paz va posar el compliment amb els compromisos adquirits amb els barris de muntanya i les famílies de Sant Pere Romaní com grans prioritats. El repte col·lectiu amb la oposició serà la nova biblioteca municipal, que es vol deixar consensuada abans del 2015. “Abans es presentaven projectes amb un dibuix maquíssim però valorats en 10 milions d’euros, ni dedicant tots els euros destinats a inversió d’aquesta legislatura podríem fer la biblioteca planificada per l’anterior equip de govern”, va apuntar Xavi Paz.

Sentiment agredolç

En el tram final del discurs, Paz va sentir-se especialment còmode davant els seus i va entrar a una part fins i tot més personal. “Algú em veu cansat o amb falta d’il·lusió?”, va preguntar, per tot seguit mantenir el seu compromís amb Molins de Rei durant els propers dos anys i confirmar que aspira a tornar a ser alcalde al 2015. “Hagués estat igual sense nosaltres? Si no som nosaltres, qui ha de ser? Si no és ara, quan ha de ser?” La ronda de preguntes retòriques fetes per Paz va servir per concloure un discurs d’alta càrrega política però barrejat amb referències personals que va aconseguir mantenir l’atenció d’una militància que mostrava el seu sentiment agredolç: per un costat, satisfacció per la feina feta amb el seu líder a l’alcaldia, però per l’altra el lament de que aquest moment ha arribat a la seva fi.

La militància socialista va omplir la sala d'actes de la Federació Obrera // David Guerrero

La militància socialista va omplir la sala d’actes de la Federació Obrera // David Guerrero

Aquest mateix sentiment el va expressar el nou regidor del grup municipal socialista Pep Puiggarí, que va ser l’encarregat de presentar a Xavi Paz. El nou regidor, de tant sols 24 anys, va destacar de Paz que “no ha donat peu a la crítica de la oposició” i va encoratjar a la militància socialista, immersa en el sentiment agredolç, assegurant que “avui només seria un dia trist si no s’haguessin aprofitat els dos anys d’alcaldia”. Puiggarí, que comparteix amb l’alcalde l’afició per l’esport, va utilitzar un símil esportiu per encoratjar als assistents: “Estem a la meitat del patit, anem guanyant, segur que a la primavera del 2015 tindrem la recompensa”.

Compromís amb CiU

L’alcalde ho va deixar clar durant el seu discurs i en les entrevistes realitzades els dies previs al relleu a l’alcaldia: el pacte amb CiU es manté “amb total normalitat”. En aquest sentit, el president de l’agrupació del PSC a Molins de Rei, Joan Barrios, va destacar la “dedicació plena i absoluta de l’alcalde” i va considerar el pacte amb CiU com “el millor govern possible”, destacant que és un pacte per quatre anys de mandat que en cap moment s’han plantejat trencar.

Recomanacions personalitzades