Joan Barrios: El relleu de la normalitat

joan_barrios-215x300Dijous 11 d’abril, i tal com estava previst, al capvespre es va produir el relleu a l’alcaldia de l’Ajuntament de Molins de Rei. Dins de la més absoluta normalitat democràtica, i acomplint el pacte de govern subscrit entre PSC i CiU per a l’actual mandat, el nostre company i amic Xavi Paz cedia el testimoni en aquest camí a mig recórrer al seu successor, Joan Ramon Casals. La cursa està a mig recorregut, però el compromís és de finalitzar-la amb el màxim rigor i els millors resultats possibles, malgrat els moments adversos que ens està tocant viure.

No és la primera vegada que es produeix un canvi a l’alcaldia de la vila abans de finalitzar el mandat. Previ a l’actual hem tingut dos relleus en passats mandats protagonitzats per altres forces polítiques, i per motius i trajectòries diferents a l’actual, però què ara no hi entrarem.

L’acord per a la governabilitat de Molins de Rei era, i continua sent, de quatre anys. Per tant, en aquests moments, té total vigència el compromís que es va tancar després de les darreres eleccions municipals. Recordem que els resultats obtinguts per les diferents forces polítiques que van concórrer a les eleccions, van deixar una representació a la sala de plens amb més diversitat i pluralitat que en altres conteses electorals, però també amb més equilibri entre unes candidatures i d’altres. Aquesta nova fotografia del consistori, sense majories suficients que poguessin condicionar l’estructura definitiva en la representació del govern municipal, obria un ventall de diferents opcions a l’hora de constituir el nou equip consistorial per al present mandat.

Les converses i negociacions dels dies posteriors van donar com a resultat allò que tots ja sabem. Es tancava el millor pacte possible en aquells moments per a la governabilitat de Molins de Rei –en funció de les disponibilitats, actituds, voluntats i afinitats dels diversos partits i coalicions amb representació al consistori-. Un pacte de govern entre les dues forces polítiques –d’altra banda- més votades i amb més representació al nou consistori. Naixia així el pacte de govern per al mandat 2011-2015 entre PSC i CiU, amb la voluntat d’incorporar un nou estil de governabilitat a l’ajuntament de Molins de Rei. I amb el desig de poder comptar amb la participació de la resta de forces polítiques del consistori per a arribar als màxims acords que fossin –i siguin- possibles, i que permetin, si cal, millorar la pròpia acció del govern municipal.

En moments d’extrema complexitat i dificultat, com els actual, en què les pròpies administracions superiors (Generalitat i Estat) tenen els ajuntaments en el seu punt de mira, i estan retallant drets, serveis i prestacions dels ciutadans, pensem que val la pena fer un esforç d’entesa entre les diferents forces polítiques del consistori (tant les que tenen la responsabilitat del govern, com les que estan a l’oposició) per a donar resposta a la situació de fragilitat en què es poden trobar molts molinencs i molinenques.

La voluntat del PSC a Molins de Rei sempre ha estat aquesta, i amb aquesta perspectiva ha treballat i ho continua fent. Des de la vila, comptant amb la participació de molts vilatans i vilatanes que ens fan costat; i des del consistori a través de les companyes i companys del Grup Municipal Socialista, encapçalats pel fins ara Alcalde de la vila, Xavi Paz (i a partir del relleu a l’alcaldia primer tinent d’alcalde del govern municipal).

Hem de dir que els compromisos del PSC per a la governabilitat de Molins de Rei continuen sent els mateixos, i amb la mateixa il·lusió i empenta de fa dos anys. En Xavi Paz i la resta de companyes (Anna Cantudo i Jessica Revestido) i companys (Miquel Zaragoza i Pep Puiggarí), continuaran cadascú/na desenvolupant les seves responsabilitats en el govern municipal amb el rigor, la complicitat i la implicació que han tingut fins ara. La tasca de govern requereix una corresponsabilitat dels seus membres, i aquest és un principi que el PSC té molt clar (abans i ara).

Comencem, doncs, la segona part del mandat, en uns moments en què la nomenada crisi econòmica (que en realitat va més enllà de l’estricta economia), lluny de remetre, ens continua amenaçant, deixant-nos quasi impotents per a fer front a les adversitats que tenim per endavant. El nou alcalde i el seu govern tenen el repte d’una tasca important i complexa, però engrescadora, que requerirà de tot l’esforç, dedicació i coneixement que cadascú/na, de manera individual i col·lectiva, hi pugui dedicar. És un repte apassionant en què els socialistes de Molins de Rei continuem –com sempre- compromesos.

Recomanacions personalitzades