L’esquerra independentista obre la finestra per mirar al País Basc

Les organitzacions de l’esquerra independentista de Molins de Rei han visionat a l’Espai Autogestionat Mallolis el documental “Finestres per mirar cap a l’interior”, que mostra la situació de diversos presos relacionats amb l’esquerra abertzale del País Basc.

El visionat del documental "Finestres per mirar a l'interior" es va fer a l'espai Mallolis // CUP Molins de Rei

El visionat del documental “Finestres per mirar a l’interior” es va fer a l’espai Mallolis // CUP Molins de Rei

L’acte dedicat al conflicte basc i organitzat per l’esquerra independentista de Molins de Rei (Arran Molins, Endavant i la CUP) i Amics i Amigues d’Euskal Herria es va celebrar el dimecres 20 de març a l’Espai Autogestionat Mallolis. Unes 25 persones de diferents edats van assistir per veure el documental “Finestres per mirar cap a l’interior“.

A partir de les històries personals de cinc presos i preses basques, el documental fa una radiografia de la situació al País Basc. Hi apareixia Itziar, una noia detinguda i empresonada per participar en l’organització juvenil SEGI. També s’hi parlava de  Gotzone qui, malgrat patir un càncer a la presó, ha allargat les seves penes a la presó degut a l’anomenada ‘doctrina Parot’. També s’explicava la història de Mikel Antza, un escriptor i exmilitant d’ETA que ha acabat engarjolat amb la seva dona. Sense heroismes ni discursos fàcils, el documental mostra la faceta més humana, i per això més cruenta, dels presos relacionats amb l’esquerra abertzale i el seu entorn.

En acabar el documental, una jove basca de la nova organització juvenil va explicar en primera persona la situació del jovent de l’esquerra abertzale, que durant anys ha patit la contínua persecució dels estats espanyol i francès. La jove va fer una narració colpidora per als assistents parlant de l’exili, les tortures i la presó.

Recomanacions personalitzades